Suvremeni komunikacijski stručnjaci žude za specijaliziranim PR alatima koji će rasteretiti njihov opseg posla. S obzirom na to da vijesti, zahvaljujući online medijima, cirkuliraju 24/7, jednostavno je zapeti u vrtlogu u kojem samo prelazite s jedne obaveze na drugu i odgovarate na vanjske zahtjeve. Ovih su dana odnosi s javnošću poprilično reaktivni.

Takav povećani opseg posla također znači da ćete vjerojatno manje istraživati nove alate i tehnologije, ali zbog toga vas nitko ne može kriviti. Međutim, ponekad se isplati napraviti pauzu, stati i vidjeti postoje li područja gdje možete poboljšati tijek rada tvrtke.

Ponekad alat može u roku nekoliko minuta riješiti zadatak kojem ćete vi inače posvetiti polovicu svog dana i tone internih resursa.

Razgovarali smo s našim klijentima i sastavili listu od 10 izvrsnih alata za koje oni kažu da su najučinkovitiji.

1. dio: Alati koji poboljšavaju vaš PR

Prezly

Znate onu Excel tablicu u koju spremate imena novinara, njihove kontakte i bilješke o prethodnim razgovorima.

Ako koristite Prezly, slobodno je možete baciti u smeće.

Prezly vam omogućava da pišete, objavljujete i šaljete svoje objave za medije direktno iz alata u bazu vaših kontakata – a to mu je samo dodana korist.

Najveća je vrijednost Prezlyja sposobnost da kreira odredišne stranice (landing pages) – newsrooma za vašu tvrtku. Tamo možete postaviti objave za medije i multimedijske materijale kako bi ih novinari mogli preuzeti.

Ovo olakšava komunikaciju s medijima: umjesto slanja dokumenata i slika visoke rezolucije ili pak velikih količina tekstova u e-mailovima. Sada im jednostavno pošaljete link vaše priče.

Štoviše, sviđa mi se što postoji opcija koja pruža novinarima više od same objave za medije. Naime, možete ažurirati činjenice o tvrtki i ključnim ljudima, a novinari mogu pretraživati i prošla događanja. Nikada nisam voljela lijepiti ili prilagođavati podatke o tvrtki u svakom predlošku objave za medije koje sam slala. Sada to više ne moram, novinari ih sami mogu pregledati unutar newsrooma.

Cijena: prilagodljiva

Buffer i Hootsuite

Buffer i Hootsuite jako su zastupljeni u SaaS industriji i među agencijama za digitalni marketing pa se pisanje o njima čini suvišno.

No, razgovarali smo s mnoštvom naših klijenata i ispostavilo se da ih većina PR-ovaca ne koristi. To je velika šteta jer zaslužuju svoje mjesto među PR alatima i mogu vam sačuvati mnogo vremena na community management zadacima koji se stalno ponavljaju.

Buffer vam omogućava da napravite raspored objava za društvene mreže koji će biti objavljeni na nekoliko platformi, dok Hootsuite nudi raspored + cjelokupno vođenje društvenih mreža izravno u aplikaciji. S Hootsuiteom možete odgovarati na pitanja bez da idete na platformu te analizirati učinke, kao i još mnoštvo drugih stvari koje spadaju u community management.

Cijene također odgovaraju sadržaju.

Imajući to u vidu, ako nemate baš puno angažmana na društvenim mrežama vaših klijenata, bolje je koristiti Buffer za raspored objava i dodatni alat za praćenje što se događa s vašim klijentima.

S druge strane, ako temelj vaših usluga uključuje i odgovaranje na mnoštvo pitanja korisnika na društvenim mrežama, Hootsuite će vas spasiti.

Alati se razlikuju i u cijeni. Buffer je besplatan ako imate do tri kanala društvenih mreža, a plan koji se plaća kreće od 15$ za osam kanala društvenih mreža. Hootsuite će vas, s druge strane, unazaditi za 599$ mjesečno.

2. dio: Alati za praćenje i izvješća u PR-u

CoverageBook

CoverageBook je alat za izradu izvješća za PR-ovce koji će vam uštedjeti vrijeme na njihovoj izradi i računanju važnih PR metrika. Jako je jednostavan za korištenje. Prvo unutar alata zalijepite sve linkove članaka u kojima se spominje vaša PR kampanja, a on će ih zatim pročistiti (u pravilu napravi screenshot cijelog članka) te ih pretvoriti u vizualno lijep izvještaj. Nudi i osnovne PR analize – možete vidjeti doseg članka, angažman na društvenim mrežama i slične PR metrike.

Ako želite alat koji je jednostavan za korištenje te koji će vam uštedjeti vrijeme i oduševiti vaše klijente, koristite CoverageBook.

Cijena: 99$ mjesečno

Mediatoolkit

Mediatoolkit je alat za praćenje koji pretražuje internet i obavještava vas da je vaš klijent ili tvrtka spomenut unutar nekoliko sekundi od objave. Prati 100 milijuna izvora, uključujući društvene mreže kao što su Facebook, Twitter i Instagram.

Mediatoolkit vam omogućava da napokon prestanete guglati svoje klijente i umjesto toga vam unutar alata pronalazi sve poveznice o vašim teško zarađenim medijskim pokrićem.

Također, analizira i vašu kampanju: unutar odjeljka za izvješća možete pronaći doseg i podatke o angažmanu, analizu sentimenta i glavne influencere koji su pisali o vašem brendu.

Mediatoolkit je čudesan alat jer ne samo da više nećete morati sami tražiti objave, već ćete dobiti i detaljnu PR analizu s mnoštvom lijepih grafikona koji će se svidjeti vašim klijentima. Što se tiče PR alata, bolje od ovog ne može.

Cijena: besplatan, plaćeni planovi počinju od 57$ mjesečno

3. dio: PR alati kojima ćete poboljšati svoju vještinu pisanja

Hemingway Editor

Hemingway Editor izdvaja dugačke i kompleksne rečenice te učestale pogreške kako bi se poboljšala čitljivost vašeg teksta. Također, savjetuje vas da koristite kraće riječi kada je to potrebno i upozorava za riječi koje oslabljuju vaše pisanje (previše slabih pridjeva ili korištenje pasiva).

Koristan je jer vam pruža “drugo mišljenje” o vašem tekstu. Ne morate prihvatiti sve prijedloge koje vam alat nudi, no primjetila sam da ako gledate dugo u svoj tekst, ponekad shvatite da ono što ste napisali, nije baš ono što ste željeli reći.

Ako ništa drugo, natjerat će vas da promislite trebate li baš i “inovativno” i “nikada do sada viđeno” u vašoj objavi za medije.

Online alat je besplatan, a za desktop verziju koja radi bez pristupa internetu ćete morati izdvojiti 19.99$.

Cijena: besplatan, 19.99$ za offline verziju

Grammarly

Čar Grammarlyja je u tome što će se “potruditi da je sve što pišete jasno, učinkovito i bez grešaka”. To je provjera pravopisa na steroidima jer uz popravljanje uobičajenih pogreški, Grammarly ispravlja i krive prepozicije, fraze i idiome, pa čak i sintaksu! Radi kao ekstenzija pretraživača što znači da ga možete koristiti za pisanje mailova, dokumenata, prezentacija, objava za društvene mreže te privatnih Facebook poruka.

Alat je besplatan za osnovno ispravljanje grešaka, a nudi se i Grammarly Premium kojem se cijena kreće od 29.95$ mjesečno.

4. dio: PR alati za vizualno uređivanje

Canva

Canva je aplikacija za grafički dizajn koja “svima omogućava da postanu dizajneri”. U samo par minuta možete postaviti sliku(e), među tisuću predložaka odabrati izgled i font, napisati svoj tekst (ako treba) i stisnuti eksport kako biste dobili savršeni vizual. To je tajni sastojak koji stoji iza svih onih inspirirajućih objava na društvenim mrežama.

No, Canva je puno više od toga jer sadrži mnoštvo mogućnosti za dizajniranje koje nadilaze kreiranje objava za društvene mreže. Na primjer, možete ga koristiti za dizajniranje naslovnica e-knjiga, brošura i online pozivnica za događanja.

Sjetite se svih onih situacija kada ste bili frustrirani jer ste morali čekati dizajnera da ispravi obični tipfeler. Možda niste imali niti budžet niti vremena slati obično zaglavlje newslettera odjel dizajna. Canva vas spašava od informiranja drugih i nestrpljivog čekanja da posao bude gotov.

Cijena: besplatan

Wave Video

Sjećate li se vremena kada se internet sastojao od 90% teksta i 10% svjetlećih bannera? Ako se sjećate, Wave je alat koji biste trebali početi koristiti. Internet s kojim ste vi odrasli je bio knjiga, a internet koji sada koriste djeca je platforma za reproduciranje videa.

Objave na društvenim mrežama, Instagram storyji, Snapchat, YouTube itd., pa čak i tradicionalne web stranice u povećanom broju objavljuju videe zajedno s tekstovima.

No, unatoč rastućoj potražnji, stručnjaci za odnose s javnošću i dalje su dosta skeptični kada se radi o objavljivanju videa. Prije je izrada videa za klijenta trajala satima, ponekad i danima te je za to bila potrebna profesionalna oprema, zvučni efekti i montaža.

Sada je stvar drugačija. Ono što je Canva napravio za statične slike, alati poput Wavea čine za video. U samo nekoliko minuta možete postaviti sirovi video materijal sa svog mobitela, nasloviti ga u aplikaciji, odabrati glazbu i imate gotov video. Možete staviti i stock videe u alat kako bi vaša priča bila još bolja.

Također, može automatski prilagoditi izgled formatu određene društvene mreže.

Wave je odličan za vas ako imate vizualno privlačan proizvod koji bi mediji voljeli. Čak ako ga i ne objave, zanimljivije je dobiti pitch u obliku videa nego dosadnih objava za medije. Iskoristite ovu priliku dok je nitko ne koristi.

Cijena: od 57$ mjesečno

5. dio: PR alati za pretraživanje

Buzzsumo

Buzzsumo je jednostavan, ali moćan alat koji vam omogućava pretraživanje popularnih tema na internetu. Upišete frazu koju želite pretražiti (npr. content marketing) i alat vam pokaže najpopularnije članke i blogove vezane za tu temu. Odličan je za nalaženje inspiracije iza popularnih tema ili kada želite pronaći popularan kut gledanja vaše teme. Također, omogućava pronalazak novinara koji pišu o toj temi ili tvrtki sličnih vašem klijentu. Jedan je od najpopularnijih alata među kreirateljima sadržaja, a cijena mu kreće od pristupačnih 99$ mjesečno.

Cijena: besplatan probni rok, besplatno ograničeno pretraživanje bez registracije

AnswerThePublic

Naš je posljednji alat koristan na više razina: za inspiraciju SEO-ovima, poboljšanje content marketinga pa čak i za search advertising.

Answer The Public zanimljiva je, besplatna web stranica na kojoj možete upisati bilo koju frazu ili riječ, na bilo kojem jeziku i ona će vam pokazati popularna povezana pretraživanja na Googleu.

Recimo da vaš klijent ima tvrtku koja se bavi prodajom hladnjaka. U alat upišete “hladnjak” i dobit ćete besplatno izvješće s povezanim pretragama koje će vam poslužiti kao inspiracija.

Na primjer, postoji potražnja za hladnjacima sa staklenim vratima i ja bih voljela pročitati članak koji prikazuje 10 najskupljih hladnjaka sa staklenim vratima kako bih vidjela koji su plusevi i minusevi takvih hladnjaka (naravno, minus je to što svi vide vaš neuredan hladnjak).

To možete napraviti s bilo kojom temom. Iskreno, ja sam to napravila za ovaj članak.

Ponekad možete zapeti u ponavljanju jednog te istog PR posla s identičnim porukama. Pregled podataka na Answer The Public stranici može vam pomoći sagledati istu temu iz potpuno novog kuta. Isprobajte ga sad i zajamčeno će to biti kraj vašoj kreativnoj blokadi.

Cijena: besplatan

To je sve od nas.

Koji su PR alati vaši favoriti?

Napišite nam u komentarima.

Comments to: 10 PR alata koje biste odmah trebali početi koristiti

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.