Treba mi personalizirana medijska analiza za klijenta, možemo li dodati nekoliko grafova? 

U prosjeku to pitanje čujemo barem jednom tjedno i uvijek nam je bilo teško na njega odgovoriti “ne”.

Činjenica je da ni drugi media monitoring alati nemaju takve mogućnosti, ali otkako je Mediatoolkita pitamo se kako da budemo bolji od drugih, a ne kako da budemo isti.

Ako vi kao korisnici ne dobivate naprednije opcije kako mi rastemo, onda vrijednost Mediatoolkita u vašim očima pada.

Zato smo, nakon više od godinu dana intenzivnog razvoja, prošli tjedan u alat uveli potpuno prilagodljive izvještaje.

Što je uopće dobar medijski izvještaj?

Kako objasniti vrijednost komunikacijske kampanje nekom tko nije u industriji? To je vječna boljka svih PR-ovaca i marketinških stručnjaka.

Klijenti ili uprava u pravilu imaju dovoljno svojih obaveza i ne zanimaju ih izvještaji od 30 stranica, iako na prvu izgledaju impresivno. Naročito ako ne vide kako su komunikacijske aktivnosti doprinijele poslovnim ciljevima.

Zato postoji razlika između loših i dobrih medijskih izvještaja:

  • Loš izvještaj:  Prepun napuhanih i nebitnih podataka, besmisleno nabacivanje brojki, nema realnu vrijednost za klijenta.
  • Dobar izvještaj: Uključuje stanje prije i poslije, jasno ističe poduzete aktivnosti, demonstrira rezultate, predlaže sljedeće korake. Sve to u što manje snopova podataka.

Mediatoolkit vam pomaže napraviti dobre.

Napomena: Inspiraciju smo našli u blogovima Avinasha Kauskika o pričanju priča kroz podatke. Iako smo omogućili korištenje 2020 kombinacija grafova, ne mislimo da su svi ili čak većina njih potrebna baš vama. Zato ćemo kroz sljedećih par tjedana pisati o tome kako pronaći najbolje načine za prezentaciju podataka ovisno o vrsti posla kojom se bavite. 

Kako odabrati jedan od 3 tipa izvještaja u Mediatoolkitu

Postoje 3 različita načina za korištenje Mediatoolkitovih izvještaja.

Ovdje su poredani od najjednostavnijeg, do vremenski najzahtjevnijeg:

  • Zadana sučelja (osnovno, detaljno i komparativno) – Trenutno su dostupna tri predefinirana tipa izvještaja. Nalaze se u zadanim sučeljima koja uključuju grafove koji su najpopularniji među našim korisnicima. Za 90% klijenata, podaci iz ta tri sučelja će biti dovoljni. Ako ih ne preopteretite s podacima, lakše ćete razgovor preusmjeriti na ideje za sljedeće kampanje.
  • Prilagođeno sučelje – Kada zadana sučelja nemaju podatak koji vas zanima, možete kreirati novo sučelje i popuniti ga s nekim od 30ak grafova koje smo složili na temelju upita korisnika. Npr. ako želite izvještaj u kojem su popisane i vaše i konkurentske aktivnosti, to možete napraviti preko prilagođenih sučelja.
  • Potpuno novo sučelje   Kreiranje novih izvještaja za najnaprednije i najzahtjevnije korisnike. U potpunosti izignorirajte što mi mislimo da vam je korisno i sami slažite snopove podataka po vašoj mjeri. Tako na primjer možete doći do Sentimenta po oznakama po vremenu, influencera po viralnosti i sentimentu ili raznih drugih kombinacija koje vam mogu pasti na pamet. Namijenjeno medijskim analitičarima koji točno znaju što traže.

Ostatak teksta se bavi pitanjima odabira i postavljanja izvještaja.

Kako se odlučiti za Osnovni, Detaljan ili Komparativan izvještaj?

U Mediatoolkitu, izvještaji nude tri vrste sučelja. Osnovno, Detaljno i Komparativno. Ovo su razlike:

  1. Osnovno: Brzi pregled kampanje u stvarnom vremenu. Odličan izvor podataka ako vas zanima kako se kampanja širi, ili vas zanimaju sentiment ili izvori novih spominjanja.
  2. Detaljno: Pregled cijele kampanje, što uključuje i napredniji prikaz podataka kao što su sentiment po izvoru, top influenceri, lokacije i jezici. Izvrsno za brzi prikaz kampanje klijentu.
  3. Komparativno: Kao što sam naziv kaže, komparativni izvještaj uspoređuje različite teme kako bi vidjeli kako kotiraju online. Odličan način za usporedbu s konkurencijom.

Kako urediti sučelje koristeći predefinirane grafove

Ako vam se sviđaju predefinirana sučelja, ali vam u njima nedostaju određeni grafovi, možete ih koristiti kao skicu za vlastiti izvještaj.

Kako bismo olakšali proces, napravili smo 30-ak predložaka grafova te konstantno na zahtjev klijenata dodajemo nove. (I sami možete zatražiti predložak, samo se javite vašem account manageru 🙂 ).

Kako biste im pristupili, u alatu jednostavno posjetite Izvještaji (Beta) – > Kreiraj novo sučelje – > Detaljan pregled.

Mišem možete prijeći preko bilo kojeg grafa – pokazat će se znak “+” kojim dodajte nove grafove.

Kliknite na znak plus i doći ćete na izradu izvještaja, koji izgledaju kao slika ispod. Možete birati između više od 30 grafova:

Kad odaberete graf, jednostavno kliknite “Spremi” i dodat će se u vaš izvještaj.

Dodatno vam može pomoći mogućnost kombinacije više upita koje pratite. Npr. u istom izvještaju, odnosno sučelju, možete imati i podatke o praćenju upita Hamburgera i Pizze, kako biste ih usporedili.

Kako napraviti potpuno novi medijski izvještaj

Ako vam predefirani izvještaji i grafovi ipak nisu dovoljno, samostalno možete kreirati 2020 grafova. Možete ih koristiti kako biste klijentu dokazali svoju stručnost u medijskim analizama, spremiti ih u sučelje kako bi svakodnevno provjeravali što se događa s kampanjom, ili jednostavno kako biste otkrili što zapravo stoji iza vašeg broja spominjanja.

1. Kreiranje novih izvještaja

Kliknite na izvještaje (Beta) -> Kreiraj novo sučelje.

Odaberite temu koju želite analizirati i unesite ime za novo sučelje.

Odabrala sam temu pizza želim napraviti analizu sentimenta o pizzi, tako da nazivam svoje sučelje Sentiment o pizzi.

Pojavit će se prazan izvještaj. Kliknite Dodaj novi graf -> Dodaj prazan graf.

Moći ćete birati između 17 tipova grafova. Bitno je da znate koje podatke želite dobiti.

Trenutno, radim graf sa svim izvorima spominjanja moje teme, ali želim ih razvrstati po pozitivnom, negativnom i neutralnom sentimentu.

Taj graf je zapravo Popis, tako da biram tu opciju u izborniku:

2. Odabir dimenzija

Nakon vremenskog razdoblja, trebate odabrati Prvu dimenziju.

Prva dimenzija je prvi snop podataka koje želite u alatu. Ukupno imamo 10 dimenzija, koje uključuju analizu po sentimentu, lokaciji, oznakama i influencerima. 

U ovom slučaju, biram Sentiment (jer želim napraviti popis temeljen na sentimentu).

Sljedeće ćemo vidjeti opciju Razvrstavanje.

Razvrstavanje po tipu  abecedno sortira popis.

Razvrstavanje po vrijednosti sortira po numeričkim vrijednostima kao što su: broj spominjanja, rezultat influencera ili bilo što takvo.

Za  Poddimenziju sam odabrala Influenceri (jer želim da sentiment tablica pokazuje influencere) i Razvrstavanje po vrijednosti.

Zatim slijedi mogućnost isključivanja rezultata po više uvjeta. Mogu se npr. isključiti svi rezultati osim top 10 influencera, ili pak izbaciti Twitteraši s popisa.

Ovako trenutno izgleda postavka:

3. Odabir vrijednosti grafa

Posljednji korak je odabir Vrijednosti grafa.

Vrijednost grafa će izlistati sve influencere na temelju tipa podataka koje njihova spominjanja sadrže.

Mogućnosti su:

Prebroji – Broj spominjanja

Doseg – Doseg spominjanja

Stopa utjecaja – Ocjena utjecaja na razini od 1-10.

Također postoje sum, min, max i average opcije za kombiniranje podataka.

Te funkcije rade na isti način kao u Excel ili Google tablicama: count + sum prebrajaju ili zbrajaju spominjanja te ih rangiraju.  Tako da ako je influencer spomenuo vašu firmu 20 puta, bit će iznad onoga koji je to učinio jednom.  

Average + doseg sortira sve po prosječnom dosegu neovisno od toga koliko puta su pojedini influenceri spominjali tvrtku.

Min i max uzimaju u obzir samo numerički najekstremnija spominjanja, npr. min + doseg će izlistati influencere po najmanjim dosezima.

Krajnji rezultat:

Napomena: Početnicima je većina ovih podataka strano, tako da ako se ne snađete, javite nam se na chat i vrlo rado ćemo vam pomoći.

Kao što sam i spomenula, treba nam vaše mišljenje kako bismo izvještaje učinili još boljima i intuitivnijima. Javite nam se sa svim pohvalama, kritikama i idejama.

Želite isprobati izvještaje, ali još niste naš korisnik?

Prijavite se ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

You May Also Like