Centar za odnose s javnošću kalifonijskog sveučilišta Annenberg je nedavno izbacio rezultate istraživanja o stanju PR-a u kojem se među ostalim postavlja pitanje bitnih trendova za industriju.

Potpuno neiznenađujuće, social listening je našao svoje mjesto na tablici. Odvojeno su ispitivani marketingaši i PR-ovci te je među marketing profesionalcima social listening na prvom mjestu trenutno bitnih trendova, a PR-ovcima drugom s “Digital storytellingom” kao prvim.

“Tek” drugo jer je vjerojatno sve teže i teže social listening uopće gledat kao trend; radi se o ustaljenoj praksi. Baš kao što je i samo vođenje društvenih mreža. I to je prvi bolno očit razlog zašto je social listening nužan za bilo koji (ozbiljan) komunikacijski odjel.

 • Proširivanje djelovanja na društvenim mrežama
  Dok je klasični community management baziran na vođenju pojedinačnih stranica i svega što se događa s njima, uz social listening je moguće proširiti svoje djelovanje i direktno kontaktirati zainteresiranu publiku. Jednostavno praćenjem imena brenda, moguće je reagirati i na objave u kojima stranica branda nije taggana. Neki to rade fantastično, tako da npr. možemo vidjeti Tesco mobile kako se redovit obračunava s trollovima na način da su sami još gori trollovi.

 • Evaluacija vlastitog rada
  Čak i ako vas ne zanima proširivanje djelovanja na profile kojima ne upravljate, social listeningom možete doći do informacija za evaluiranje vlastitog rada, ali i za kreiranje budućih strategija. Uz praćenje imena brenda, možete lagano doći do informacija koliko se spominje te isto uspoređivati sa vlastitim PR ili marketinškim aktivnostima. Svakako  bi trebala postojati korelacija između količine spominjanja i vašeg rada, a na temelju uvida u reakcije publike možete napraviti i kvalitetniju strategiju za buduće djelovanje.
 • Pronalazak prodajnih prilika
  Potrošači društvene mreže koriste gotovo na identičan način kao i google. Učestalo se traže savjeti za pronalazak slastičarne, vodoinstalatera, odabir mobitela, itd. Brandovi pomoću social listeninga mogu doći do takvih upita i direktno reagirati, ponuditi vlastite proizvode ili jednostavno pokazati stručnost. Ako već niste, pročitajte 3 načina za poboljšanje prodaje pomoću media monitoring alata.
 • Praćenje konkurencije
  Uz svo uvjerenje u kvalitetu vlastitih proizvoda i usluga, sva ozbiljna poslovanja provjeravaju što im konkurenti rade. U suprotnom, jednostavno mogu biti izbrisani s tržišta. Jedini je problem što praćenje konkurencije iako ne mora nužno biti zahtjevan posao, u svakom slučaju troši vrijeme. Pogotovo ako imate više od tri konkurenta i svakodnevno svakome od njih trebate provjeriti Facebook, Twitter, web stranicu te forume i portale na kojima se o njima piše, S druge strane, ako se konkurencija stavi na praćenje u media monitoring alatu, neovisno od toga koliko imate konkurenata, sve njihove akcije su na jednom mjestu i taj posao postaje isti kao i dnevni pregled vijesti. Dapače, možete jednostavno i dobiti email notifikaciju (ili pak na mobitelu preko aplikacije) kad se nešto počne događati.
 • Brza reakcija na događanja
  Social listening alati su razvijeni prije svega zbog izazova koje je donjelo doba informacija – ekstremna brzina kojom se šire informacije i dezinformacije. Ustaljena praksa press clippinga jednostavno više nije dovoljna za svakodnevni izazov održavanja reputacije brenda. Vrlo često je već i sat vremena nakon sporne objave prekasno za sprečavanje krize, a kamoli tek cijeli dan kasnije. S alatima poput Mediatoolkita se to ipak izbjeglo praćenjem spominjanja u stvarnom vremenu te istovremenim obavijestima o njima. Time je osigurano vrijeme za reakciju i na negativne i na pozitivne objave. Tako da ako slučajno dođe do nenadane podrške kao što je bila situacija s Krašem i Neymarom, možete na vrijeme reagirati i u potpunosti ju iskoristiti.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

You May Also Like