Nerijetko pišemo o komunikacijskim mjerenjima i kako se nužno orijentirati na metrike koje imaju stvaran utjecaj na poslovanje. U digitalnoj sferi, Google Analytics spadaju u kategoriju osnovnog i istovremeno najpotrebnijeg alata za analizu komunikacijskog uspjeha. Dok su digitalni marketingaši prigrlili Analyticse i njegove brojne funkcije, među ostalim komunikatorima se još uvijek zna pronaći nesnalaženje i nevoljkost u korištenju. Nekad zbog straha od isključivanja offline rezultata iz analize, a nekad zbog naviknutosti na druge tipove izvještaja.

Ipak, korištenje Analytics osim za izvještaje, može pomoći i u poboljšanju svakodnevnog rada. Ovo su neke od najosnovnih funkcija koje mogu pomoći u analizi ponašanja potencijalnih kupaca i korisnika te time i pomoći u izmjeni komunikacijske strategije.

(1.)  Broj posjeta na stranicu

Prva informacija koju Google Analytics nude je broj posjeta na stranicu. Istovremeno, to je i jedan od prvih prijedloga za praćenje u AMECovom integriranom framworku za komunikacijske ishode. Ukratko, sva naša online komunikacija može utjecati na broj posjeta. Neki od posjeta su direktni, kao npr. s linkovana sadržaj  koje plasiramo na društvenim mrežama ili u medijskim objavama. Istovremeno, kvalitetan sadržaj donosi i dugotrajno povećanje prometa visokom pozicioniranošću na internet tražilicama. Ako konstantno pratimo broj posjeta na web stranicu, i komuniciramo sa ciljem da se količina internet prometa poveća (a sukladno tome i količina online kupnji, upita ili prijava za posao).

Namještanje prikaza broja sesija

(2.) Referral posjeti

Često se kao mjerilo uspjeha PR-a, ali i medija na koje su plasirane objave gleda broj posjeta sa određenih priopćenja. Kreiranjem izvještaja s informacijom o broju posjeta sa određenih medija, može se doći do iznenađujućih informacija o stvarnom utjecaju pojedinačnih medija na poslovanje tvrtke. Tako se npr. advertorijali na prestižnim, popularnim portalima lako mogu pokazati kao lošija investicija nego na specijaliziranim portalima s manjom posjećenošću i manjom cijenom.

S ovakvim prikazom, doći ćemo do broja posjeta s vanjskih linkova i njihovog bouncea

(3.)  Praćenje UTM-ova

Svima je već jasno da odnosi s javnošću nisu samo odnosi s medijima. Komunikacijski stručnjaci koriste velik broj platformi kako bi poruka došla do ciljane skupine. Tu spadaju newsletteri, društvene mreže, blogovi, oglasi, itd. U online prostoru, kako bi se osiguralo praćenje efikasnosti pojedinih kanala, omogućeno nam je obilježavanje pojedinačnih linkova koje plasiramo. Oznake koje se dodaju na linkove se zovu UTM-ovima. U pravilu, dodaju se oznake source (izvor), medium (medij), term (ključni pojam), content (sadržaj) i campaign name (naziv kampanje). Tako npr. u sklopu iste kampanje možemo u analyticsima ispratiti iz kojeg izvora je bilo najviše prometa. Ako je kampanja bila istovremeno aktivna na Facebooku, Twitteru i preko newslettera, a najviše je uspjeha došlo s newslettera, postaje nam jasno da za buduće kampanje trebamo raditi na izgradnji newsletter lista. Isto tako, možemo napraviti i analizu po izvorima i vidjeti koja je kampanja najuspješnija s Facebooka, koja s Twittera, itd.

Ovim pregledom, vidimo najuspješnije kampanje po UTM-u i iz adwordsa (ako oglašavamo preko Googlea)

(4.) Ciljevi (goals)

Jedna od funkcija Google Analyticsa koja jako olakšava stvaranje bilo kakvog izvještaja je kreiranje ciljeva. Stvar je jednostavno, ako postoji neka akcija koju želite da posjetioc napravi, ta akcija može biti cilj. Tu spadaju stvari poput ispunjavanja formi, prijava na newslettere, online kupnji, scrollanje kroz blog, posjet određenih stranica, itd. Preciziranjem poželjnog ponašanja, možemo doći do informacije o stvarnoj vrijednosti posjeta s određenih kanala. Tako se lagano može dogoditi da saznamo kako su posjetioci naših blogova skloniji kupnji, kako nam jeftini klikovi sa bannera ne donose aktivne korisnike, ili pak kako nam je nakon pozitivne priče u medijima naglo narastao broj posjeta na stranicu o karijerama.

Namještanje praćenja cilja za prijave za posao. Svi koji posjete stranicu o uspješnoj prijavi su automatski ispunili cilj.

(5.) Broj novih i vraćajućih posjetioca

Odlaskom na Audience->Behaviour->New vs Returning doći ćete do pregleda novih i vraćajućih posjetioca

Najčešće spominjana definicija odnosa s javnošću govori o izgradnji odnosa između organizacije i njenih javnosti. Jedan način za prikaz ili provjeru tih odnosa je gledanje rasta publike na stranici brenda. Pogledajte omjer novih i starih posjetioca (new vs returning visitors). Povremene kampanje mogu uzrokovati rast novih posjetioca, ali potreban je stalan rad za zadržavanje tih novih korisnika kako bi i returning visitors dio rastao. Po osiguravanju lojalnosti korisnika, lakše je ubacivati ih i u prodajne ili neke druge akcije.

(6.) Broj pretraga brenda (search console)

Dok referral linkovi pokazuju od kud dolazi linkani promet na web, većina medija ipak ne stavlja linkove unutar članaka jer im je interes zadržati korisnike na njihovim stranicama. Unatoč tome, moguće je pratiti broj Google pretraga sa kojih su korisnici došli na stranicu. Svako naglo povećanje pretraga naziva branda tokom kampanje ili nakon medijske objave je jasan znak kako je nastao interes za brandom i bliže ste ispunjavanju komunikacijskih ciljeva. Ulaskom u search console dio analytics, vidjet ćete koje su pojmove pretraživale osobe koje su došle na vašu stranicu, kao i u kojim ste se pretragama našli među rezultatima.

Ovako vidimo s kojih smo Google potraga dobili najviše klikova.

Što još dodati u medijski izvještaj?

U Mediatoolkitu smo pripremili niz drugih izvještaja koji pomažu komunikatorima u svakodnevnom radu i analizi. Dok preko Google Analyticsa možete ispratiti događanja na vlastitoj stranici, s Mediatoolkitom ispratite što se piše na svim drugima, i to odmah čim se napiše. Uz Mediatoolkit možete saznati zašto se Vaš brand naglo više pretražuje online kada nema referral linka.

Uz informacije o broju medijskih spominjanja, omogućavamo jednostavan dolazak do detaljnih analiza kao što su:

  • Usporedba sentimenta s konkurentima
  • Najpopularniji influenceri koji govore o brandu
  • Broj medijskih spominjanja po lokaciji
  • Udio broja objava sa ključnim riječima
  • Analiza spominjanja s društvenih mreža
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

You May Also Like