BBC je nedavno objavio članak u kojem Grčku i Hrvatsku navodi kao dvije europske zemlje koje su brzo i efikasno reagirale po pitanju epidemije korona virusa te da bi im nagrada za takav potez mogla biti uspješna turistička sezona. 

Ovakve vrste članaka u kojima se Hrvatska predstavlja kao corona free država koja drži situaciju pod kontrolom, pogotovo kada ih objavljuju prominentni mediji kao što je BBC, uvelike pomažu naporima privlačenja turista. 

Prema našoj analizi, članak je u jednom danu pogledalo više od milijun ljudi, a skoro dvije tisuće je na neki način bilo u interakciji s člankom (likeovi, komentari i dijeljenja). 

U analizi je postavljeno pretraživanje pojmova vezanih za Hrvatsku, turizam i koronavirus kroz sve online medije. Analizu tog tipa moguće je vrlo jednostavno napraviti na svim jezicima svijeta. 

Primjer pretraživanja na talijanskom jeziku

Hrvatska – primjer dobre prakse

No, BBC nije jedini koji je pisao o Hrvatskoj. 

U stranim se medijima u posljednje vrijeme o Hrvatskoj počelo pričati kao primjeru dobre prakse borbe protiv koronavirusa i zemlje koja bi mogla spasiti svoju turističku sezonu. Na grafikonu možemo vidjeti porast broja online spominjanja Hrvatske u kontekstu koronavirusa i turizma na engleskom jeziku. Konkretno, broj online spominjanja u proučavanom razdoblju u odnosu na prethodno narastao je za 175,57%. Na grafu je, nakon 19. travnja, vidljiv nagli porast broja spominjanja Hrvatske u kontekstu destinacije za odmor ovoga ljeta što bi moglo imati pozitivan učinak ako se takav trend nastavi i dalje. 

Objave kroz vremensko razdoblje na engleskom jeziku

Kada se radi o online spominjanjima Hrvatske u kontekstu koronavirusa i turizma na njemačkom jeziku, možemo primijetiti porast od 167,2%

Objave kroz vremensko razdoblje na njemačkom jeziku

Najviše spominjanja na njemačkom jeziku objavljeno je u Njemačkoj, zatim Austriji i Švicarskoj. Interes njemačke javnosti za situaciju u Hrvatskoj ne čudi previše ako uzmemo u obzir da su nam Nijemci već godinama najbrojniji gosti. 

S druge strane, spominjanja na talijanskom jeziku u malom su padu od 11,5% s obzirom na prethodno razdoblje. Takav rezultat može objasniti činjenica da je i sama Italija izuzetno turistički orijentirana zemlja pa će njihov fokus biti primarno na spašavanju vlastite sezone za koju se predviđa pad prometa od 60%.

Kroz analizu smo uočili i jednu zanimljivost. Naime, u spominjanjima Hrvatske na engleskom i njemačkom jeziku prevladava negativan sentiment (oko 55,8%), dok su spominjanja na talijanskom jeziku većinski pozitivnog sentimenta, čak 73,6%. Razlog tome mogao bi biti u činjenici da Talijani više pišu o načinima kako spasiti turističku sezonu pa pritom spominju i Hrvatsku, dok se u njemačkim i engleskim medijima više bave generalnom situacijom oko koronavirusa i turizma. 

Odnos pozitivnog-negativnog sentimenta

Uspješna turistička sezona?

Od samog početka epidemije koronavirusa u Hrvatskoj, jedno od gorućih pitanja bilo je što će se dogoditi s turističkom sezonom. Isprva prognoza nije bila pretjerano optimistična, no nakon dva mjeseca pridržavanja mjera Nacionalnog stožera, sve se više čini da su Hrvati potencijalno uspjeli sačuvati turizam od potpunog kolapsa. Potencijalno, jer moramo uzeti u obzir da virus nije nestao i da se zbog eventualne nepažnje situacija može ponovno preokrenuti na gore.

Istra, koja je nedavno proglašena “corona free” zonom, uskoro počinje postepeno otvarati svoje hotele i kampove za turiste. Tu su vijest prenijeli i naši višejezični portali koji su snažna podrška turizmu.

Vijest s portala La Voce del popolo o trećem danu za redom bez zaraženih u Istri pogledalo je preko 30 tisuća ljudi, dok je vijest o skorom otvaranju hotela i kampova u Istri na portalu Kroatien-Nachrichten, u prvih 8 sati, pogledalo je preko 9 tisuća ljudi. 

Mjere opreza

Kako bi se spriječilo ponavljanje crnog scenarija, trenutno se intenzivno radi na pronalasku rješenja za siguran dolazak i prihvat turista. Dok češke turističke agencije predlažu uspostavljanje “korona koridora” kako bi češki turisti sigurno mogli doći do Hrvatske, u Dubrovniku razmatraju organiziranje posebnih letova iz EU i Velike Britanije te vjeruju kako će uspjeti riješiti situaciju do sredine srpnja.

Direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić u razgovoru sa Slobodnom Dalmacijom najavila je kampanju Together in Split preko koje će na kreativan način pokušati privući turiste. Pritom će naglasak staviti na turističke proizvode koji omogućavaju turistima da održavaju propisanu distancu kao što su sportsko-rekreacijski i nautički turizam te zdravstveni turizam. 

Intenzivno se razgovara i sa susjedima Slovencima za koje je ministar turizma Cappelli rekao da su jedni od najvjernijih i najbrojnijih gostiju. Obje su strane zainteresirane za uspostavu prekograničnog turističkog prometa između Slovenije i Hrvatske koji bi se mogao početi odvijati barem u kasno ljeto pod posebnim uvjetima zdravstvene zaštite.

Trenutno je još uvijek neizvjesno hoće li se snižavati cijene u najpopularnijim hrvatskim turističkim središtima kako bi se dodatno motiviralo turiste na dolazak. 

Važnost medijske slike u doba korone

Ako je suditi prema epidemiološkim podacima, Hrvatska je, uz Grčku, u mnogo povoljnijoj situaciji od ostalih turističkih konkurenata. Ako se ovakva epidemiološka situacija u zemlji nastavi, turistička bi sezona mogla barem donekle biti uspješna. U inozemnim medijima već možemo primijetiti trend izvještavanja o Hrvatskoj kao “corona free” zoni što će biti jedan od najvažnijih faktora pri odlučivanju turista o putovanju ovoga ljeta. 

Pritom treba naglasiti važnost praćenja medijske slike Hrvatske u inozemnim medijima te kreiranje kampanja po uzoru na Split kojima bi se potencijalnim turistima predstavile dostupne i sigurne aktivnosti. Takva strategija omogućava i pravovremenu reakciju te osigurava vidljivost. No, to se ne odnosi samo na turističke zajednice, već i na turističke agencije te ugostiteljske objekte kako bi što bolje mogli upravljati vlastitim promocijskim aktivnostima. 

Preporučuje se i praćenje medijskih objava o turističkim konkurentima kao što je Grčka. Prateći inozemne portale na kojima su česte objave o Grčkoj, mogu se pronaći prilike za promociju naše turističke ponude. S obzirom na to da bi ova turistička sezona mogla biti najkonkurentnija do sada, od iznimne je važnosti raditi na daljnjem povećanju broja spominjanja Hrvatske u inozemstvu

Ipak, ako nam ovaj rast medijske popularnosti Hrvatske kao turističke destinacije išta govori, to je koliko je presudno držati epidemiološku situaciju pod kontrolom i preuzeti osobnu odgovornost za smanjenje širenja virusa održavanjem higijene i socijalne distance. Uz dovoljno discipline i pametne promocije, sezona nam može ostati daleko od prekrižene.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

You May Also Like