Kreativni tim agencije Imago Ogilvy ovo je ljeto obilježio svojom kampanjom za kultno dalmatinsko piće Pipi, uz slogan Boli me Pipi. Vizualni identitet i poruka kampanje su se savršeno uklopili u ljetno raspoloženje i iskustvo odmora na plaži, a novitet koji je kampanja uvela bio je i hashtag #bolimepipi, objavljen na ambalaži pića.

O samoj kampanji smo već mogli čitati na Media Marketingu, a mi smo napravili malu analizu popularnosti hashtaga te u proteklih mjesec dana pronašli preko 300 spominjanja #bolimepipi.

Ako se pogledaju datumi kad je rasla popularnost hashtaga, on se podudara sa samom influencer kampanjom, a i sa vrhuncem turističke sezone kad je potrošnja osvježavajućih pića na vrhuncu.

Tako je dan s najviše spominjanja bio 5.8. kad je Nina Badrić tweetala da ju boli Pipi što je sakupilo preko 60 likeova.

Istovremeno je fotografiju podjelila i na Instagramu, a to je dobilo preko 4100 likeova.

https://www.instagram.com/p/BXaj3avF3xu/

Njene objave su postigle i najveći doseg od svih objava o Pipi, a slijede objave HNK Hajduka, Dalmacijavina i Hajdučkih proizvoda.

O odličnoj prihvaćenosti novog vizualnog identiteta Pipi najviše govori najvizualnija društvena mreža. Od svih spominjanja, njih čak preko 80% je s Instagrama te je ukupan broj objava postigao čak preko 25 000 likeova.

O kampanji i njenim rezultatima smo razgovarali i s Anom Burazer, copywritericom u Imago Ogilvy koja je izrazila zadovoljstvo rezultatima.

“Postigli smo jako dobre rezultate i veliki, a neplaćeni medijski prostor. Posebno nam je drago što smo bez plaćanja uspjeli postići uključivanje velikog broja regionalnih influencera poput Elle, Nine, Kedže, Iva Šulentić, itd. Njih je slijedio i velik broj mikro influencera te finalno i sami korisnici, koji su počeli koristiti #bolimepipi čak i izvan objava o samom proizvodu. Hashtag #bolimepipi smo zamislili kao potpis svih bezbrižnih ljetnih trenutaka, a korisnici su nam svojim objavama potvrdili da smo to i uspjeli ostvariti. ” 

Kampanje poput #bolimepipi jasno nam pokazuju kako se prikladnim vizualnim sadržajem publika motivira na brendiranu akciju. Iako je pozicioniranje hashtaga izrazito bitan početak kampanje, najčešće će tek njegova promocija imati direktan utjecaj na ponašanje korisnika. U ovoj kampanji možemo vidjeti dva čimbenika koja prikazuju trenutno prevladavajuće trendove društvenih mreža.

  1. Korištenje influencera (i mikro influencera) za navođenje korisnike na akciju.
  2. Instagram se pokazuje kao društvena mreža koja pokazuje najviše potencijala za interakcije s brandom.

Ponašanje korisnika nije lako predvidjeti, što kampanje s ciljem promjene ponašanja korisnika čini posebno zahtjevnima. Društvene mreže su pak zbog svoje raširenosti među raznolikim populacijama idealan način za utjecaj na takve promjene, a s ispravnim alatima, te promjene se mogu i detektirati te ispravno mjeriti.

Imago i Pipi, odlična kampanja.

Do you like Matija Martek's articles? Follow on social!
Comments to: #bolimepipi – Kako uspješno utjecati na ponašanje korisnika?

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.