Ako ste pronašli barem tri pogreške u naslovu ovog teksta, čestitamo! Ako vam se naslov čini ispravno napisan, zastanite na par trenutaka i pročitajte savjete koje donosimo u nastavku. Često pomislimo kako je pravilno pisanje rezervirano za školske klupe, a gramatike za knjižnice. Nakon što smo riješili školske testove, okrećemo se poslovnim izazovima. Pri tome je komunikacija neizbježna, bilo u usmenom, bilo u pisanom obliku. Kako bi se komunikacija odvijala što jednostavnije, a sugovornik shvatio naše poruke, koristimo standardni jezik. Ili se barem trudimo. Tko radi, taj i griješi, a iznimka nije ni poslovna pisana komunikacija.

U nastavku donosimo nekoliko čestih pogrešaka, kao i savjete kako ih ispraviti.

  • Vi ste kupila./Vi ste kupili.

Kada se obraćamo nekome iz poštovanja, glagol uvijek ima muški rod u množini, stoga nije potrebno naglašavati rod osobe kojoj se obraćamo. Ispravno je dakle reći: “Vi ste kupili”, “Vi ste pozvani” itd.

  • internet/Internet

Iako se ponekad čini kako je rasprava o Internetu ili internetu poput one o kokoši i jajetu, ispravno je pisati internet malim početnim slovom.  Internet označuje jedinstvenu mrežu koja povezuje ljude širom svijeta, mogli bismo reći da se radi o mediju poput telefona ili radija. Budući da se ne radi o imenu neke tvrtke, taj naziv pišemo malim slovom.

  • Da li ćete kupiti Mediatoolkit?/Hoćete li kupiti Mediatoolkit?

Skupinu Da li bi u standardnom jeziku trebalo zamijeniti glagolskim predikatom ili kopulom imenskog predikata iza koje slijedi čestica li. Stoga je bolje reći Hoćete li kupiti Mediatoolkit umjesto Da li ćete kupiti Mediatoolkit.

  • Da li je dogovoreno?/Je li dogovoreno?

Kao i u prethodnom slučaju, savjetuje se izbjegavanje skupine da li. U ovom slučaju radi se o upitnoj rečenici, stoga je bolje upotrijebiti skupinu je li.

  • Predsjednik dobiva izbore./Predsjednik dobija izbore.

U hrvatskom standardnom jeziku pripada glagol dobivati, dok glagol dobijati nije dio standardnog jezika. Stoga treba koristiti varijantu u kojoj Predsjednik dobiva izbore.

  • Hvala lijepo./Hvala lijepa.

S obzirom na to da je imenica hvala u hrvatskom jeziku ženskoga roda, pridjev koji dolazi uz nju treba također biti ženskoga roda. Ispravno je, dakle, reći Hvala lijepa.

  • Ja bi kupio./Ja bih kupio.

U ovim primjerima namjera kupnje se izražava kondicionalom sadašnjim. Prvo lice jednine je bih, dok bi označava treće lice jednine. S obzirom na to da je upotrijebljena zamjenica ja koja označava prvo lice jednine, pravilno je reći Ja bih kupio.

  • Ukoliko dođete, razgovarat ćemo./Ako dođete, razgovarat ćemo.

Bolje je upotrijebiti varijantu Ako dođete, razgovarat ćemo. Veznik ukoliko trebali bismo koristiti samo u paru s veznikom utoliko.

  • 15.000,00/15 000,00

Iako je u anglofonskim državama uobičajeno koristiti točku kao decimalni znak, u hrvatskom jeziku zarez predstavlja decimalni znak. U pisanju brojeva može se koristiti razmak (bjelina) ili točka radi bolje preglednosti.

  • Pisati ću pismo./Pisat ću pismo.

Kada se u futuru prvom nenaglašeni oblik glagola htjeti (ću, ćeš, će, ćemo, ćete, će) nalazi iza glavnoga glagola, glavni glagoli koji u infinitivu imaju nastavak -ti gube završno -i.

Ako vam je potreban savjet kako se nešto pravilno piše ili sklanja, predlažem da posjetite stranice Hrvatskog instituta za jezik i jezikoslovlje na kojima možete pronaći poveznice na različite alate. Osim toga, korisno može biti posjetiti i stranice Hrvatskog jezičnog portala, kao i popularnog Hašeka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

You May Also Like