Ako ste pronašli barem tri pogreške u naslovu ovog teksta, čestitamo! Ako vam se naslov čini ispravno napisan, zastanite na par trenutaka i pročitajte savjete koje donosimo u nastavku. Često pomislimo kako je pravilno pisanje rezervirano za školske klupe, a gramatike za knjižnice. Nakon što smo riješili školske testove, okrećemo se poslovnim izazovima. Pri tome je komunikacija neizbježna, bilo u usmenom, bilo u pisanom obliku. Kako bi se komunikacija odvijala što jednostavnije, a sugovornik shvatio naše poruke, koristimo standardni jezik. Ili se barem trudimo. Tko radi, taj i griješi, a iznimka nije ni poslovna pisana komunikacija.

U nastavku donosimo nekoliko čestih pogrešaka, kao i savjete kako ih ispraviti.

  • Vi ste kupila./Vi ste kupili.

Kada se obraćamo nekome iz poštovanja, glagol uvijek ima muški rod u množini, stoga nije potrebno naglašavati rod osobe kojoj se obraćamo. Ispravno je dakle reći: “Vi ste kupili”, “Vi ste pozvani” itd.

  • internet/Internet

Iako se ponekad čini kako je rasprava o Internetu ili internetu poput one o kokoši i jajetu, ispravno je pisati internet malim početnim slovom.  Internet označuje jedinstvenu mrežu koja povezuje ljude širom svijeta, mogli bismo reći da se radi o mediju poput telefona ili radija. Budući da se ne radi o imenu neke tvrtke, taj naziv pišemo malim slovom.

  • Da li ćete kupiti Mediatoolkit?/Hoćete li kupiti Mediatoolkit?

Skupinu Da li bi u standardnom jeziku trebalo zamijeniti glagolskim predikatom ili kopulom imenskog predikata iza koje slijedi čestica li. Stoga je bolje reći Hoćete li kupiti Mediatoolkit umjesto Da li ćete kupiti Mediatoolkit.

  • Da li je dogovoreno?/Je li dogovoreno?

Kao i u prethodnom slučaju, savjetuje se izbjegavanje skupine da li. U ovom slučaju radi se o upitnoj rečenici, stoga je bolje upotrijebiti skupinu je li.

  • Predsjednik dobiva izbore./Predsjednik dobija izbore.

U hrvatskom standardnom jeziku pripada glagol dobivati, dok glagol dobijati nije dio standardnog jezika. Stoga treba koristiti varijantu u kojoj Predsjednik dobiva izbore.

  • Hvala lijepo./Hvala lijepa.

S obzirom na to da je imenica hvala u hrvatskom jeziku ženskoga roda, pridjev koji dolazi uz nju treba također biti ženskoga roda. Ispravno je, dakle, reći Hvala lijepa.

  • Ja bi kupio./Ja bih kupio.

U ovim primjerima namjera kupnje se izražava kondicionalom sadašnjim. Prvo lice jednine je bih, dok bi označava treće lice jednine. S obzirom na to da je upotrijebljena zamjenica ja koja označava prvo lice jednine, pravilno je reći Ja bih kupio.

  • Ukoliko dođete, razgovarat ćemo./Ako dođete, razgovarat ćemo.

Bolje je upotrijebiti varijantu Ako dođete, razgovarat ćemo. Veznik ukoliko trebali bismo koristiti samo u paru s veznikom utoliko.

  • 15.000,00/15 000,00

Iako je u anglofonskim državama uobičajeno koristiti točku kao decimalni znak, u hrvatskom jeziku zarez predstavlja decimalni znak. U pisanju brojeva može se koristiti razmak (bjelina) ili točka radi bolje preglednosti.

  • Pisati ću pismo./Pisat ću pismo.

Kada se u futuru prvom nenaglašeni oblik glagola htjeti (ću, ćeš, će, ćemo, ćete, će) nalazi iza glavnoga glagola, glavni glagoli koji u infinitivu imaju nastavak -ti gube završno -i.

Ako vam je potreban savjet kako se nešto pravilno piše ili sklanja, predlažem da posjetite stranice Hrvatskog instituta za jezik i jezikoslovlje na kojima možete pronaći poveznice na različite alate. Osim toga, korisno može biti posjetiti i stranice Hrvatskog jezičnog portala, kao i popularnog Hašeka.

 

Prijavi se na naš newsletter!Your email

Name and surname

We care about your privacy. Let us know if you'd like more informative from us. No spam, we promise.
I want to subscribe to Mediatoolkit's PR industry newsletter.
Ivana Tafra on LinkedinIvana Tafra on Twitter
Ivana Tafra
Customer Succes Manager at Mediatoolkit
Ivana is our Customer Success Manager, but she prefers the title of the I Do Everything Around Here for Everyone Manager. She takes care of our customers' needs and also serves as the link between their needs and product development.