Internet pohranjuje ogromnu količinu informacija: neke od njih su doista korisne, neke su samo zabavne, neke promotivne, a neke nešto sasvim stoto.

U moru informacija koje korisnici interneta store svaki dan, potrebno je odvojiti bitne od nebitnih. Stotine notifikacija i vijesti koje žele našu pozornost mogu biti jednako i korisne i naporne, ovisno o tome koga gađate porukom i u koje vrijeme.

Tvrtke su tu u nezavidnom položaju. Bitno im je stvoriti sadržaj koji će meni kao konzumentu biti zabavan ili informativan ili bitan. A kako se istaknuti? Ne postoji jedan odgovor, kao što će vam reći svaki marketinški stručnjak koji je oko toga izgradio karijeru.

Iz pozicije nekog tko radi u Mediatoolkitu, mogu reći da nas dosta klijenata koristi primarno kako bi doznali što njihovi kupci misle o njihovom brendu. Proces se u svijetu zove social listening. Iako ovo nipošto nije jedino istraživanje (pa čak ni prvo) koje biste trebali napraviti ako vodite komunikaciju nekog brenda, ako ga ne koristite, sasvim je sigurno da propuštate puno toga.

Zašto slušati kupce na internetu?

Ako ste kompanija koja radi na svom online imidžu i brendu, cilj vaših aktivnih Facebook, Twitter i Instagram profila je izgradnja zajednice i prepoznatljivosti brenda, što u konačnici dovodi do kupnje. I iako se čini da je vrlo jednostavno objaviti par slika s pravim filterom, zapravo je stvarnost malo drugačija. Ne upravljate baš u potpunosti onim što se o vama piše. Osim vas, o vama govore i korisnici. Oni direktno i iskreno pričaju o vašem proizvodu, a vi samo morate poslušati.

Kako?

Analizirala sam jednu od svojih omiljenih slastica s namjerom da vidim što se o njoj piše na Instagramu i Facebooku. Naravno, radi se čokoladi. Zašto čokolada? Pomislila sam da se o njoj piše svakodnevno i bila sam u pravu (na kraju dana, onaj tko ne voli čokoladu nije čovjek s dušom). Čokolada je omiljena slastica većine ljudi. Jedni kažu da je dobra za zdravlje, da potiče pravilan rad srca, drugi tvrde da je čokolada afrodizijak, a treći da od čokolade dobivamo akne i bore. Priča li se o tome uopće na društvenim mrežama?

Analizirajmo što se događa s čokoladom na Instagramu u ožujku:

graf_chocolate

Čokolada se spominje svakodnevno na Instagram profilima, uz poneke oscilacije. Prva oscilacija je na Dan žena 8. ožujka, dan kada muškarci tradicionalno kupuju čokoladu ženama u znak poštovanja ili pokazivanja svoje feminističke strane. Odmah možemo vidjeti korelaciju između aposlutne prodaje čokolade i dana kad se o njoj najviše priča. Jasno je da ova činjenica nije nepoznata prodavačima čokolade. No, znate li koji dani u tjednu su ostali vrhunci i možete li pogoditi zašto?

https://www.instagram.com/p/BR0IP2aFsG-/

https://www.instagram.com/p/BSp9LEEAKam/

Na hrvatskim Instagram profilima spominjanje čokolade je učestalo nedjeljom, i to između 18 i 20 sati. Analizirajući FB i IG profile hrvatskih proizvođača čokolade (Kraš, Kandit, Zvečevo) niti jedan nije imao objavu subotom ili nedjeljom navečer, usprkos trendu čokoljubaca da o njoj najviše pričaju nedjeljom (Kandit je imao objavu u nedjelju, ali oni imaju dinamiku objave jednog posta dnevno).

Zašto se nedjelja i čokolada vole?

Analizom je ukazano da se čokolada najčešće spominje nedjeljom, sljedeća je analiza konteksta. Što to nedjeljom potiče Hrvate da češće objavljuje o čokoladi?

keywordcloud
Na društvenim mrežama nedjeljom Hrvati najčešće spominju čokoladu vezano uz torte i kolače. Nedjelja je dan kada se tradicionalno Hrvati okupljaju za stolom, dođe cijela familija te se napravi slastan kolač da namiri slatki zub. Time i objave na društvenim profilima se vrte oko slika torti i kolača, recepata i samohvale.

Ostala spominjanja čokolade nedjeljom su u sljedećem kontekstu:

piechart

Dodat ću i da je nedjelja navečer je klasično i najdepresivnije razdoblje u tjednu. Elan vikenda je nestao i sutra nas čeka posao. Jasno je da se u tim situacijama volimo utješiti čokoladom. Možda bi nas na impulzivnu kupnju potaknulo i da proizvođač čokolade baš tad eto plasira oglas?

Poput ovog primjera, analiza korisnika, klijenata i potrošača se može iščitati za gotovo svaku industriju na svijetu: od industrije hrane i pića potom odjeće, tehnologije, sporta, finacija etc. Internet je zapravo jedan veliki glavni gradski trg na kojem se svi okupljaju i naglas pričaju o raznim temama. Ako vam već daju priliku da ih poslušate, nije li logično da iskoristite te podatke?

Zašto je važno slušati/ čitati što korisnik piše:

 • iskreno govori o vašem proizvodu
 • upravo sada govori o vašem proizvodu
 • Imate informaciju što govori o njemu
 • Imate informaciju koliko ljudi je vidjelo njegovu objavu
 • Omogućava vam da pratite trendove kako se pojavljuju
 • Možete analizirati trendove
 • Možete odmah iskoristiti situaciju

A što se tiče neke dugoročne strategije social listeninga, najveće su njegove prednosti:

 • Imate kontrolu nad trendovima i situacijom, znate što se događa
 • Možete spriječiti širenje brend krize
 • Možete stvoriti novi content, event, nagradnu igru u skladu s potražnjom i trendovima
 • Shvaćate što potrošači cijene i vole, a što je manje popularno kod consumera
 • Možete na vrijeme promijeniti smjer razvoja prozivoda ili kampanje ukoliko je povratna informacija negativna
 • Možete otkriti blogere i druge influencere za pojedinu industriju

Danas u marketingu ima jako puno metrika, i uz one koje trenutno koristite obavezno treba ravnopravno postaviti i social listening jer daje direktan i iskren uvid u mišljenje korisnika u vremenu u kojem se i se događa. Stoga dragi moji, pripremite čokolade za kuhanje, a slastičarnice i restorani pripremite svoje kreacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

You May Also Like