Uz sve veću popularnost Influencer marketinga, raste i broj pravnih nedoumica oko njih. Federalna komisija za trgovinu (FTC) se krenula baviti tim problemom kroz detaljne edukacije i chatove. Laura Petrolini, voditeljica klijenata u Spin Sucksu je navela neke od osnovnih smjernica koje smo uz njeno dopuštenje preveli. Originalni post se nalazi na sljedećem linku: FTC Disclosure: The Latest Guidelines for Social Media InfluencersPočetkom rujna Federalna komisija za trgovinu (FTC )nagodbom je okončala prvi slučaj protiv dvoje influencera na društvenim mrežama koji su propustili označiti svoje objave kao plaćenu promidžbu. Uz to, iz FTC-a su poslali upozorenje na adrese ukupno 21 influencera koje su već prethodno obavijestili da neispravno označavaju svoje objave.

Prije nekoliko tjedana obnovili su svoje odgovore na često postavljana pitanja o načinima promocije brendova uz pomoć influencera, te postavili i #influencer101 Twitter chat.

Sve je napravljeno s ciljem kako bi se marketingašima i influencerima sve informacije o reguliranju navođenja sponzorstva učinile lako dostupnima te kako bi se jasno dalo do znanja kako “nepoznavanje zakona” nije opravdanje za njegovo kršenje.

FTC odredbe #Influencer101

Twitter chat koji su organizirali na tu temu je bio prepun korisnih informacija i očito nužnih dodatnih objašnjenja. U nastavku smo izvukli najzanimljivije teme za komunikatore.

Kako označiti sponzoriranu objavu?

Najčešće pitanje o sponzoriranim objavama, odnosno (plaćenim) preporukama brendova je kako ih legalno označiti i koja su pravila za pojedinačne platforme.

Za tekstualne objave, korištenje hashtaga poput #ad #paid #IME_BRENDA partner su sasvim u redu. Ali bitno je da su ti hashtagovi lako uočljivi, po mogućnosti na samom početku objave. Ono što nije u redu je sakriti promociju u hrpi drugih hashtaga u nadi da je nitko neće primijetiti. Osim tekstualno, promotivni karakter objave možete pokazati i vizualno, ali i u tom slučaju to mora biti lako upečatljivo, izdvajati se od ostatka vizualnog identiteta i biti razumljivo fanovima. Uz to, odredba o sponzorstvu treba biti vidljiva prije samog oglasa.

FTCove smjernice za Instagram priče i Snapchat su malo kompliciranije.

Informacija mora biti na samoj slici/videu.

Isto tako, mora biti lako uočljiva i prisutna onoliko vremena koliko je potrebno da se ne propusti.

U slučaju kako radite seriju objava za brand, sponzorstvo se mora pokazati samo na prvoj od objava, ali isključivo ako je takav format objava da se očekuje kako će se gledati sve objave zajedno.

U skladu s ovim smjernicama, uočili smo svega 1% influencera koji ispravno označavaju promocije, tako da imamo još puno mjesta za napredak.

Što trebam kada naznačiti?

Kad je označavanje potrebno?

Kratki, neslužbeni odgovor je UVIJEK!

Detaljniji odgovori su u nastavku: 

Radim za brand, ali nisam plaćena za određenu objavu

Ukoliko objavljujete priču o brendu, morate jasno ukazati na vezu s njim. Neovisno od toga plaćaju li vas za tu konkretno objavu ili ne, fanovi moraju biti upoznati s vašim zaposlenjem.

Brend ambasador sam, moram li posebno dodavati FTC odredbu?

Čak i poznati brend ambasadori moraju naznačit svoju vezu s brendom.

Službeno je pravilo kako u slučaju da je većina sljedbenika upoznata s vezom ambasadora i brenda nije potrebno posebno označavanje objava.

Nažalost, to je IZRAZITO teško dokazati. Ako ste spremni pojedinačno kontaktirati sve svoje fanove da svjedoče kako su upoznati s vašim angažmanom, ne morate posebno označavati promociju. U suprotnom, ako biste radije na nešto drugo koristili svoje vrijeme, radije naznačite promociju. Uz to, postoji i velika šansa da sami precjenjujete broj fanova koji su upoznati s vašim radom za brand tako da je bolje od početka ići na sigurno.

Američki sam influencer i putujem za brend. Koje FTCove odredbe o promoviranju trebam slijediti?

U međunarodnim slučajevima, uvijek gledajte koja vas publika prati. Ako imate američku publiku, morate slijediti američke zakone. A uz to, vrlo vjerojatno i zakone države u kojoj djelujete. Isto tako, neamerički influenceri koji utječu na američke potrošače ili se bave proizvodima dostupnim na američkom tržištu su dužni slijediti FTC propise. Ukratko, od FTCa se ne možete sakriti gdje god da se nalazite.

Ako sam od brenda dobio karte za event o kojem ću pisati osobna stajališta, moram li naznačiti sponzorirani sadržaj?

Sve što pišete o brendu ili može imati utjecaja na nečiju percepciju branda treba biti označeno. S druge strane, ako ćete pisati o glazbenom ukusu vaše mačke, užasnim uzorcima zastora na eventu ili nečemu drugome potpuno nepovezanom s brendom, ne trebate. Sami prosudite koliko je vaša objava utjecajna ili povezana s brendom.

Je li oznaka promocije potrebna ako dijelim tuđi nagradni natječaj?

Da.

Kada brend sponzorira natječaj morate to označiti.

Ako fanovi imaju razloga misliti kako sam influencer sponzorira natječaj/nagrade, odnosno ne dobiva ništa zauzvrat, objava nije ispravno označena.

Nemojte pretpostavljati da fanovi samim time što dijelite proizvode brenda shvaćaju kako je taj brend sponzor ili organizator natječaja. Zapravo, još kraće: kad se radi o FTC odredbama, nemojte ništa pretpostavljati.

Što s promo oznakama na društvenim mrežama?

Ugrađene promo opcije kao što je YouTubeovo “this includes paid promotion” ili pak “paid” oznaka na Facebooku NISU DOVOLJNE.

Kako bi se integrirano promo objašnjenje smatralo dovoljnim, mora biti jasno publici. FTC smatra kako kako te oznake na Youtubeu, Instagramu i Facebooku to NISU.

Što ako imam još pitanja?

  • Pogledajte infografiku niže.
  • Pratite FTC na Twitteru.
  • Sudjelujte u budućim chatovima
  • Čitajte FTC blog i smjernice koje objavljuju
  • Pridružite se PR Dream Teamu kako bi Vam vanjski suradnici pomogli u svim influencerskim nedoumicama.

Uz navedeno, u FTCu su više puta naglasili kako su njihovi djelatnici voljni davati i neslužbena mišljenja. Žele da im influenceri i marketeri svoja pitanja pošalju na ENDORSEMENTS@ftc.gov.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.