Uz veći naglasak na povrat ulaganja u korporativne komunikacije, učinkovito medijsko praćenje je nužno za određivanje medijske inteligencije te kako bi se izmjerila uspješnost kampanja u odnosima s javnošću kao i marketinških kampanja na društvenim medijima.

Uz recesiju koja još uvijek vreba, korisnici i dalje traže uslugu medijskog praćenja koja je što jeftinija. Kao i kod mnogih B2B (business-to-business) usluga, jeftinija usluga najčešće ne garantira najbolju kvalitetu koja će na najbolji način doprinijeti vašem odjelu za odnose s javnošću ili marketinškom odjelu. Kao što je već spomenuto u prethodnom blogu iz ove serije, online medijsko praćenje je superiorno u odnosu na tradicionalni press clipping iz više razloga:

  • Sveobuhvatnije prati više izvora na više jezika u više zemalja istovremeno
  • Točnije je od ljudskih čitatelja s manjim brojem propuštenih članaka
  • Omogućuje isporuku rezultata u realnom vremenu
  • Pruža učinkovitiju pohranu rezultata u digitalne arhive umjesto u fizičke mape
  • Jeftinije je u odnosu na tradicionalne press clipping usluge koje naplaćuju mjesečnu naknadu uz dodatnu naknadu po članku, kao i vlastitog osoblja koje bi ručno pronalazilo članke s ključnim riječima i čije vrijeme najviše košta.

Što pratiti: Vijesti
Praćenje vijesti je osnova medijskog praćenja za većinu organizacija. Danas je vijesti iz tradicionalnih medija (novina, časopisa) najbolje i najisplativije pratiti na Internetu. Uz praćenje većine printanih publikacija, usluge online medijskog praćenja pretražuju ključne riječi iz tisuća, čak i milijuna online izvora koji ne postoje u tiskanom obliku. Ovi izvori se odnose, na primjer, na široko rasprostranjene i poznate portale kao što su Yahoo! News i Yahoo! Finance, CNN i CNBC. Nadalje, medijsko praćenje vijesti na Internetu pokriva gotovo sve svjetske jezike. Također, softveri koji se koriste za ovaj tip medijskog praćenja propuštaju manje ključnih riječi od ljudskih čitatelja ili digitalnih skenera tiskanih publikacija.

Praćenjem online internetskih izvora dobit ćete daleko veći broj spominjanja nego korištenjem tradicionalnog press clippinga tiskanih medija. Online medijsko praćenje je također vremenski realnije od tradicionalnog praćenja – zato što većina publikacija objavljuje sadržaj na svom webu daleko prije no što printana verzija stigne do pošte ili prodajnih mjesta. Samo provjerite članke koji se nalaze na webu danas poslijepodne, u odnosu na jutarnju printanu verziju.

Press clipping usluge obično naplaćuju mjesečnu naknadu i dodatnu naknadu za svaki isporučeni članak. Tako se vrlo brzo mogu nakupiti dodatni troškovi. Nasuprot tome, online usluge praćenja medija obično naplaćuju samo fiksnu mjesečnu naknadu bez dodatne naknade po članku.

Za online praćenje vijesti postoji širok izbor usluga.

Besplatno online praćenje vijesti
Besplatne online tražilice, uključujući Google News, pružaju vrlo dobru pokrivenost svjetskih medija i daju relativno brze rezultate pretraživanja novinskih članaka koji su organizirani ili po relevantnosti ili po datumu. Google News šalje e-mail obavijesti s popisom članaka koji sadrže ključne riječi koje ste naveli kao zadane. U posljednje vrijeme, Google News ima pojačane funkcionalnosti pretraživanja, što olakšava pretraživanje po određenim datumima.

Ipak, Google News ima i neke nedostatke. Pretraga ključne riječi moguća je samo za jednu zemlju u jednoj pretrazi – ovo je vrlo nepraktično i zahtijeva ponavljanje pretraživanja za svaku zemlju koja vas zanima. Što je još važnije, Google News ne dostavlja apsolutno sve pronađene članke kako putem e-maila tako niti putem rezultata organskog pretraživanja.

Vector illustration of web analytics information and development website statistic

Online medijsko praćenje – usluga na temelju pretplate
Online alati za medijsko praćenje poput Mediatoolkita nude daleko više mogućnosti i funkcionalnosti poput:

  • Automatiziranih dnevnih pretraživanja
  • Naprednu Booleovu logiku kako bi se što preciznije pretraživale ključne riječi
  • Online digitalnu arhivu za pohranu, pretraživanje i upravljanje člancima
  • Pretraživanje svih jezika svijeta
  • Detaljnu analitiku i izvještaje svakog pronađenog članka

Kada govorimo o medijskom praćenju temeljenom na trajnoj pretplati, čest slučaj su izrada specifičnih rješenja po mjeri klijenta. Neka od dodatnih obilježja koja veliki klijenti zahtijevaju su: dostava članaka samo iz specificiranih izvora tj. publikacija, dostava samo relevantnih članaka tj. isključivanje nerelevantnog “žamora”, dostava samo jedne kopije članka s relevantnim spominjanjem ključne riječi, dostava rezultata u specifičnom formatu – npr. XML, dostava rezultata putem FTP ili RSS feeda umjesto e-mailom, dostava rezultata u točno određeno vrijeme u određenom danu ili u isto vrijeme svaki dan, dostava većem broju odjela ili osoba – zaposlenika u klijentskom poduzeću, dodatna ljudska provjera rezultata, dostava u obliku newslettera ili izvještaja s najvažnijim spominjanjima za osobe na visokim pozicijama u klijentskom poduzeću, i tako dalje.

Mediatoolkit je poznat po tome što pruža upravo ovakve usluge po mjeri korisnika. Svaki korisnik je poseban i zahtjeva drugačiji pristup u rješavanju problema medijskog praćenja.

Medijsko praćenje prijenosa uživo: TV vijesti

Praćenje televizijskih vijesti i prijenosa uživo najbolje je pratiti putem video isječaka. U ovom slučaju ne preporučuje se medijsko praćenje putem Interneta.

Poduzeća specijalizirana za praćenje televizijskog prijenosa kao što su TV Eyes, i Video Monitoring Service (VMS), snimaju video isječci kao i audio svih programa koji se emitiraju uživo na svim nacionalnim televizijskim postajama kao i velikom broju lokalnih postaja.

Vijesti koje se emitiraju uživo na nacionalnim i lokalnim postajama, najčešće su dostupne i na Internetu. Ipak, ovo se ne odnosi na apsolutno sve prijenose ili sve vijesti koje se emitiraju. TV mreže i lokalne postaje nekada same konvertiraju svoje prijenose uživo u tekstove vijesti koje objavljuju na svojim web stranicama. Ove vijesti će biti pronađene samo ako koristite online medijsko praćenje – tako ćete bit obaviješteni da je vaše poduzeće ili brand bio spomenut u televizijskom prijenosu i zatražit ćete video isječak u kojem se spominjete. Samo je potrebno kontaktirati poduzeće koje se bavi medijskim praćenje TV prijenosa koje će vam lako isporučiti kopiju video isječka, obično po nižem trošku od video isječka (ovisno o trajanju).

Ovo se čini kao dobra alternativa trajnom plaćanju pretplate poduzeću za medijsko praćenje televizijskog prijenosa. Pogotovo ako se radi o malim ili srednjim poduzećima koja se ne spominju često u televizijskom prijenosu.

Medijsko praćenje radijskog prijenosa
Specijalizirana poduzeća koja se bave praćenjem radijskog prijenosa koriste softver koji konvertira govor u tekst. Trajno praćenje je moguće samo za velike i poznate radijske postaje na samo određenim tržištima. Ipak, moguće je unaprijed dogovoriti snimanje određenog programa na bilo kojoj radijskoj postaji u svijetu.

Ako unaprijed znate da će vaše poduzeće ili brand biti spomenuti u radijskoj emisiji ili će jedan od vaših istaknutih zaposlenika biti intervjuiran, jednostavno zatražite audio snimku emisije izravno od zaposlenika radijske postaje.

Happy beautiful radio host moderating sitting in studio at college

Medijsko praćenje društvenih medija
Ako želite pratiti što korisnici govore o vašem poduzeću ili brandovima na Internetu, preporučuje se medijsko praćenje svih online izvora usmene predaje uključujući: mikro-blogging platforme kao što je Twitter, forume, blogove, online “knjige žalbe”, platforme za dijeljenje video sadržaja kao što je YouTube i društvene mreže kao što je Facebook ili LinkedIn.

Najbolje je pratiti različite vrste društvenih medija što je moguće šire, jer je nemoguće predvidjeti gdje i kada će se pojaviti važna tržišna inteligencija.

Kada se još nalazite na samom početku medijskog praćenja društvenih medija, najbolje je početi tako da angažirate interno osoblje. Vlastiti zaposlenici neka pomoću besplatnih tražilica, koje posjeduju sve društvene mreže, pretražuju društvene medije u potrazi za spominjanjima vašeg poduzeća ili branda.

Besplatne platforme za medijsko praćenje društvenih medija pružaju poprilično dobru pokrivenost blogova. Najistaknutije od tih platformi su: Technorati, Blog Pulse, IceRocket i Google Blogs. Važno je napomenuti da i dalje niti jedan alat za pretragu društvenih medija ne pretražuje sve blogove – jednostavno ih je previše i svake sekunde nastaju novi.

Vodeća platforma za pretragu foruma je Boardreader, koji omogućuje besplatan pristup vlastitoj online tražilici za pretragu blogova. Nedostatak je to što dostavlja samo ograničen broj rezultata – daleko manje nego što omogućuju plaćene usluge.

Zaposlenici mogu koristiti interne tražilice društvenih mreža (Twitter, Facebook i LinkedIn) za pretraživanje komentara o vašoj organizaciji, brandu i pravovremeno reagirati na loše komentare. Slušanje što potrošači govore na blogovima, forumima, društvenim mrežama je presudno za zaštitu reputacije branda i organizacije, te se tako također mogu poboljšati proizvodi i usluge. Postoji mnogo online platformi koje omogućuju praćenje i vođenje vaših tweetova. TweetDeck je ističe kao lider u ovoj kategoriji, a prate ga: Monitter, CoTweet, Trackur and TwitScoop.

Plaćene usluge praćenja društvenih mreža pružaju sveobuhvatniju uslugu medijskog praćenja, štede vrijeme vaših zaposlenika, te donose mnoge druge benefite kao što je automatsko filtriranje dupliciranog sadržaja i digitalno arhiviranje svih članaka. Danas postoji jako veliki broj ovakvih plaćenih usluga – prije nego se odlučite za jednu od njih, bitno je da sami odredite vaše potrebe za medijskim praćenjem.

Lideri u kategoriji medijskog praćenja društvenih medija su: Salesforce Marketing Cloud (ex. Radian6), Brandwatch, Talkwater kao i Mediatoolkit. Nadalje, mnoga poduzeća koja pružaju uslugu medijskog praćenja također pružaju i integriranu uslugu praćenja društvenih medija.

socialmedia4

Integrirano medijsko praćenje
Većina korisnika koristi različite alate za praćenje vijesti, televizijskog odnosno radijskog prijenosa i društvenih medija – dijelom i zato što su pojedini online alati specijalizirani za samo jedan tip usluge. Međutim, u proteklim godinama nastao je trend sveobuhvatnog integriranog medijskog praćenja pomoću jedne usluge koja pokriva sve izvore: vijesti, prijenose uživo i društvene medije – i tako daje zaokruženu sliku medijske inteligencije.

Kako bi poduzeća za medijsko praćenje zadovoljila potrebu svojih korisnika za integriranim medijskim praćenjem, pred industrijom se nalazi zanimljiv poslovni model – suradnja više specijaliziranih poduzeća, koja usko surađuju, ali se istovremeno natječu.
Specijalizirana poduzeća za određenu vrstu medijskog praćenja primarno nude svoju uslugu, npr. praćenja prijenosa uživo. Ostale vrste praćenja – vijesti i društvenih medija dogovaraju kod svojih konkurenata koji su specijalizirani upravo za te vrste praćenja – te na kraju zajedničkim snagama nude cjelokupnu uslugu korisnicima na tržištu.

Odabir alata za medijsko praćenje: Da li je “besplatno” dovoljno dobro?
Za mnoga mala i srednja poduzeća pretraživači poput Google News ili Yahoo News osiguravaju dovoljnu pokrivenost medija kao i neke dodatne funkcionalnosti. Što se tiče praćenja “usmene predaje” na društvenim medijima, besplatne tražilice za pretraživanje blogova, također, zadovoljavaju potrebe za medijskim praćenjem malih i srednjih poduzeća.

Odgovorima na sljedeća pitanja možete izmjeriti je li “besplatno” dovoljno dobro za vas:
Tipično dobivate samo nekoliko članaka dnevno? Jesu li ti članci većinom iz lokalnih vijesti koje ste već pročitali, i da li ih je moguće pratiti pute Google Newsa? Postoji li potreba za mjerenjima i analizom medijskih spominjanja? Imate li sužen tj. ograničen broj ključnih riječi za pretraživanje? Jeste li spremni investirati u osoblje koje svakodnevno pretražuje vijesti i društvene mreže? Posjedujete li tehničke mogućnosti za pohranjivanje pronađenih članaka u arhivu kako bi ih kasnije mogli koristiti po potrebi?
Ako ste odgovorili s “da” na sva ili većinu ovih pitanja, korištenje besplatnih online pretraživača predstavlja dovoljno dobro rješenje za važe potrebe za medijskim praćenjem.

Ipak, svakako morate uzeti u obzir stvarne troškove osoblja koje će ručno pretraživati i pohranjivati rezultate pretrage. Za većinu organizacija sa skromnim brojem spominjanjima u medijima na mjesečnoj bazi, plaćena usluga medijskog praćenja može biti isplativija od besplatnih alata – uzimajući u obzor osoblje koje treba plaćati za ručnu pretragu.

U sljedećim blogovima ćemo detaljno govoriti o svakoj od tri glavne kategorije medija: vijesti, prijenos uživo i društveni mediji, te kako ih je najbolje pratiti.

 

Saznajte odmah kada ste spomenuti bilo gdje na internetu!
Izradite izvještaje, mjerite svoje online medijske aktivnosti i otkrijte relevantne informacije iza svakog spominjanja.
ISPROBAJ BESPLATNO!

 

Prijavi se na naš newsletter!Your email

Name and surname

We care about your privacy. Let us know if you'd like more informative from us. No spam, we promise.
I want to subscribe to Mediatoolkit's PR industry newsletter.