Međunarodna organizacija za komunikacijska savjetovanja ICCO nedavno je objavila svoj redoviti godišnji izvještaj o stanju PR-a u svijetu. ICCO u sklopu izvještaja rangira svjetske agencije, donosi mišljenja stručnjaka o budućnosti PR-a te objavljuje rezultate upitnika. Cijeli izvještaj može se besplatno preuzeti na službenoj stranici ICCO-a.

Izdvajamo neke od objavljenih zanimljivosti:

Promjene u rangu

U poretku agencija po prihodima među prvih 10 mjesta nema velikih promjena.

Edelman

Weber Shandwick

FleishmanHillard

Ketchum

MSLGroup

Burson-Marsteller

Hill+Knowlton Strategies

Ogilvy PR

BlueFocus

Golin

Poredak je gotovo identičan prošlogodišnjem, pri čemu su samo MSLGroup i Burson-Marsteller zamijenili mjesta. Ohrabrujuća vijest za PR agencije je kako niti jedna od top 10 agencija nema smanjenje prihoda, već uglavnom ostvaruju manja povećanja.

Razvoj PR-a

U ICCO-ovom upitniku na pitanje “U kojim ste od navedenih područja uočili najveći rast protekle godine” prevladali su odgovori vođenje društvenih mreža (56%), kreiranje multimedijalnog sadržaja (39%) i digitalna produkcija (32%). Slijede ih strateško savjetovanje (27%) te mjerenje i analitika (25%). Zanimljivo je kako je strateško savjetovanje ostvarilo velik porast u usporedbi s prošlom godinom, kada je samo 14% ispitanika zabilježilo razvoj u tom području.

Na pitanje “U kojim od navedenih pordučja očekujete najveći rast tijekom iduće godine” se brojevi uvelike poklapaju, pri čemu na mjerenju i analitici čak 41% ispitanika očekuje poboljšanje.

Općenito, većina razvojnih očekivanja je vrlo orijentirana prema tehnološkom i digitalnom razvoju. Na pitanje o najbrže rastućem sektoru, prevladao je tehnološki sektor s 45% ispitanika.  Nadalje u pitanju najbrže razvijajućih praksi, digitalna i online komunikacija je dobila 66% odgovora ispitanika.

Među ostalim zanimljivostima, izdvojio bih još samo pitanje o korištenju AVE-a kao metrike gdje je na pitanje zašto koristite AVE, ukupno 44% ispitanika  odgovorilo da ga nikada ne koriste. Lokacijski gledano, u nekorištenju AVE-a prednjači Ujedinjeno Kraljevstvo gdje se čak 69% ispitanika izjasnilo kako ne koriste AVE, a slijedi ih Sjeverna Amerika sa 62%. Najgoru praksu pak pokazuje Bliski Istok sa samo 17% ispitanika koji nikad ne koriste AVE. Izuzev UK-a gdje se očito pokazuje uspjeh CIPR-ove borbe protiv loših metrika, u zapadnoj Europi AVE nikad ne koristi 43% stručnjaka, a u istočnoj Europi njih svega 27 posto.

Ukupni rezultati i očekivanja komunikacijskih profesionalaca pokazuju transformaciju prema efikasnosti i mjerljivosti. Nove tehologije kojima raspolažemo omogućavaju daleko precizniju atribuciju komunikacijskog uspjeha nego što je ikad do sada bilo moguće. Fokusom na strateško komuniciranje s mjerljivim rezultatima možemo očekivati i nastavak trenda povećavanja budžeta za komunikacijske odjele i agencije, a da bi ga opravdali, potreban je  profesionalni razvoj kroz neprestano učenje.

Zanima vas više ovakvih vijesti? Priključite se besplatnoj Mediatoolkitovoj PR radionici i direktno se spojite na vijesti s prestižnih PR portala.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

You May Also Like