U nedjelju u Facebook grupi Tražim/nudim studentski posao djevojka po imenu Korina objavila je dvije fotografije s pitanjem zna li netko dečke s fotografije, za koje se poslije ispostavilo da su joj ukrali mobitel. Kradljivci su, ne znajući da joj je mobitel još uvijek povezan s iCloudom, slikali i nekoliko fotografija samih sebe. 

Njen status je izazvao ogromno zanimanje i velik broj komentara osoba koje su čekale rasplet priče, znajući da će do njega i doći, iako je to značilo i čekanje uz komentare statusa do 4 ujutro. Post je u međuvremenu izbrisan sa stranice nakon što je prikupio više od 1.500 lajkova i skoro isti broj komentara, ali priča i dalje živi.

Pitanje je bi li djevojka dobila jednaku količinu interakcije da je status objavljen na njenom profilu ili u grupi “Svi mi stariji od 70 koji volimo tamburice”. Tražim/nudim studentski posao je s čak 77.000 članova jedna od najpopularnijih grupa u regiji, s veoma aktivnom studentskom publikom koja stalno “visi na fejsu” i koju zanima svaki post jer je riječ o potencijalnom novom zaposlenju. 

Grupu su očito pratili i novinari, pa se slučaj u manje od jednog dana pojavio i u vodećim nacionalnim medijima poput Indexa, RTL-a i Jutarnjeg lista.

Putem Mediatoolkita smo htjeli vidjeti hoće li vijest biti zanimljiva i drugim ljudima – i to nakon što se makne iz svog originalnog konteksta u Facebook grupi.  I izgleda da itekako jest. korina

Pomoću Mediatoolkita analizirali smo popularnost vijesti na temelju faktora viralnosti, koji se računa uzimajući u obzir prosječan broj interakcija na nekom članku (interakcije su shareovi, likeovi, komentari i slično). Ako određeni članak postigne prosječni broj dijeljenja za tu stranicu, dodjeljuje mu se faktor 1. Ako je članak popularan, pokažemo točno koliko. U slučaju RTL-a, članak se dijelio čak 28 puta više nego drugi članci s tog portala, a u slučaju Indexa jednako impresivnih 13 puta više u odnosu na ostale vijesti. Za usporedbu, u posljednjih nekoliko dana članci o Zoranu Milanoviću dijelili su se samo 2 puta više u odnosu na druge članke. Jedina tema koja je po broju dijeljenja na društvenim mrežama jučer parirala krađi iPhonea bila je vezana uz odlazak Ivana Đikića iz Hrvatske. 

Popriličan uspjeh za vijest koja je nastala iz Facebook statusa studentice, zar ne?

Zanima Vas analiza drugih vijesti? Besplatno isprobajte Mediatoolkit.

Do you like Matija Martek's articles? Follow on social!
Comments to: Kako je vijest o ukradenom iPhoneu postala viralna

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.