Već ste vjerojatno čuli onu staru: “Sadržaj je kralj!”. Sadržaj bi trebao biti poučan, zanimljiv i relevantan onome koji ga čita. No, stvaranje takvog sadržaja ponekad može postati izazovno. Kako bi stvarali kvalitetan sadržaj potrebno je poznavati one kojima je taj sadržaj upućen – vaše klijente. Točnije, njihove preferencije i interese. Ako ste s time upoznati, vrlo je vjerojatno da će ih vaš sadržaj potaknuti na angažman u nekom obliku. Stvaranje kvalitetnog sadržaja vam može pomoći i u izgradnji odnosa s vašim klijentima. 

Mnogo je primjera brendova koji stvaraju sadržaj sadržaja radi, ne pitajući se je li to nešto što bi njihovi klijenti smatrali korisnim. Zato je izuzetno važno držati oči i uši širom otvorene i pratiti što je to što vaši klijenti trebaju/žele.

Pitate se kako…

Jedno od rješenja leži u alatima za praćenje medija. Takvi vam alati daju vrijedan uvid u ono što vaši klijenti traže, što vam omogućuje stvaranje sadržaja koji će vaši klijenti cijeniti.

Što vaši klijenti žele?

U jednom od alata za praćenje medija, Mediatoolkitu, dobit ćete listu spominjanja vašeg brenda preko koje možete analizirati što ljudi pišu o vama. Na primjer, netko može prokomentirati nešto vezano za vaš brend ili sadržaj na nekoj od društvenih mreža, a vi to vjerojatno nećete niti vidjeti jer vas pritom nije označio. Bilo da se radi o kritici ili pohvali, konstruktivnoj naravno, shvatite ih kao putokaz za izradu budućeg sadržaja. Također, kad smo kod kritika, iskoristite ovu priliku za uspostavu komunikacije s osobom koja je kritiku napisala i pokušajte rješiti eventualni problem te doći do dodatnih inputa koji vam može pomoći u budućnosti. Važno je pratiti i koji oblik sadržaja vaša publika preferira. Bilo da se radi o video sadržaju, infografikama, blogovima ili nećemu desetom…

Inspirirajte se

Praćenjenjem medija možete otkriti koje su teme aktualne u vašoj industriji ili koje bi to tek mogle postati. Na primjer, ako vidite da se broj spominjanja vezanih uz neku određenu temu počeo povećavati s vremenom, požurite i budite prvi među konkurentima koji će tu temu obraditi. 

Jedna od opcija Mediatoolkita koja vam u tome može pomoći je Word cloud. Word cloud pokazuje sve ključne riječi koje su korištene u objavama uz ključnu riječ koju ste sami postavili. Možete kliknuti na ključne riječi i vidjeti sve originalne objave koje ih sadrže. Tako možete saznati koje su neke od glavnih tema u vašoj industriji i kakav je stav javnosti prema tim temama. Na primjer, s obzirom na to da je Mediatoolkit SaaS tvrtka, željeli smo saznati koje su aktualne teme u našoj industriji. 

Konkurenti i influenceri

Praćenje medija vam može pomoći i s konkurentima. Možete pratiti na koji način pristupaju sadržaju te kako njihov sadržaj rezonira s publikom. Također, možete i učiti iz njihovih pogrešaka i ne stvarati sadržaj koji će vam više odmoći nego pomoći.

Osim konkurencije, alati za praćenje medija mogu biti korisni i za pronalazak influencera koji odgovaraju vašem brendu. U Mediatoolkitu možete vidjeti top 10 influencera koji spominju vaš brend i vidjeti s kojima biste mogli ostvariti uspješnu suradnju. Surađivanje s influencerima je unazad nekoliko godina postalo gotovo pa i neizbježno, a sadržaj koji zajedno stvorite približit će vas široj publici.

Ako želiš početi pratiti medije i pritom dobiti inspiraciju za stvaranje sadržaja, prijavi se i besplatno koristiti Mediatoolkit dva tjedna.

PRIJAVI SE

 

Prijavi se na naš newsletter!  Your email

Name and surname

We care about your privacy. Let us know if you'd like more informative from us. No spam, we promise.
I want to subscribe to Mediatoolkit's PR industry newsletter.
 

 

Content Creator at Mediatoolkit with a particular interest in media literacy and fashion.