Već ste vjerojatno čuli onu staru: “Sadržaj je kralj!”. Sadržaj bi trebao biti poučan, zanimljiv i relevantan onome koji ga čita. No, stvaranje takvog sadržaja ponekad može postati izazovno. Kako bi stvarali kvalitetan sadržaj potrebno je poznavati one kojima je taj sadržaj upućen – vaše klijente. Točnije, njihove preferencije i interese. Ako ste s time upoznati, vrlo je vjerojatno da će ih vaš sadržaj potaknuti na angažman u nekom obliku. Stvaranje kvalitetnog sadržaja vam može pomoći i u izgradnji odnosa s vašim klijentima. 

Mnogo je primjera brendova koji stvaraju sadržaj sadržaja radi, ne pitajući se je li to nešto što bi njihovi klijenti smatrali korisnim. Zato je izuzetno važno držati oči i uši širom otvorene i pratiti što je to što vaši klijenti trebaju/žele.

Pitate se kako…

Jedno od rješenja leži u alatima za praćenje medija. Takvi vam alati daju vrijedan uvid u ono što vaši klijenti traže, što vam omogućuje stvaranje sadržaja koji će vaši klijenti cijeniti.

Što vaši klijenti žele?

U jednom od alata za praćenje medija, Mediatoolkitu, dobit ćete listu spominjanja vašeg brenda preko koje možete analizirati što ljudi pišu o vama. Na primjer, netko može prokomentirati nešto vezano za vaš brend ili sadržaj na nekoj od društvenih mreža, a vi to vjerojatno nećete niti vidjeti jer vas pritom nije označio. Bilo da se radi o kritici ili pohvali, konstruktivnoj naravno, shvatite ih kao putokaz za izradu budućeg sadržaja. Također, kad smo kod kritika, iskoristite ovu priliku za uspostavu komunikacije s osobom koja je kritiku napisala i pokušajte rješiti eventualni problem te doći do dodatnih inputa koji vam može pomoći u budućnosti. Važno je pratiti i koji oblik sadržaja vaša publika preferira. Bilo da se radi o video sadržaju, infografikama, blogovima ili nećemu desetom…

Inspirirajte se

Praćenjenjem medija možete otkriti koje su teme aktualne u vašoj industriji ili koje bi to tek mogle postati. Na primjer, ako vidite da se broj spominjanja vezanih uz neku određenu temu počeo povećavati s vremenom, požurite i budite prvi među konkurentima koji će tu temu obraditi. 

Jedna od opcija Mediatoolkita koja vam u tome može pomoći je Word cloud. Word cloud pokazuje sve ključne riječi koje su korištene u objavama uz ključnu riječ koju ste sami postavili. Možete kliknuti na ključne riječi i vidjeti sve originalne objave koje ih sadrže. Tako možete saznati koje su neke od glavnih tema u vašoj industriji i kakav je stav javnosti prema tim temama. Na primjer, s obzirom na to da je Mediatoolkit SaaS tvrtka, željeli smo saznati koje su aktualne teme u našoj industriji. 

Konkurenti i influenceri

Praćenje medija vam može pomoći i s konkurentima. Možete pratiti na koji način pristupaju sadržaju te kako njihov sadržaj rezonira s publikom. Također, možete i učiti iz njihovih pogrešaka i ne stvarati sadržaj koji će vam više odmoći nego pomoći.

Osim konkurencije, alati za praćenje medija mogu biti korisni i za pronalazak influencera koji odgovaraju vašem brendu. U Mediatoolkitu možete vidjeti top 10 influencera koji spominju vaš brend i vidjeti s kojima biste mogli ostvariti uspješnu suradnju. Surađivanje s influencerima je unazad nekoliko godina postalo gotovo pa i neizbježno, a sadržaj koji zajedno stvorite približit će vas široj publici.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

You May Also Like