Medijsko praćenje

Velik broj tvrtki koristi alate za medijsko praćenje kako bi identificirali spominjanja njihove firme, brandova, ključnih ljudi ili konkurenata u medijima. Kako postoje i druge mogućnosti praćenja, ono ne mora stati na navedenim temama. To je samo početak i prva dimenzija samoga medijskog praćenja.

Svaka od neprofitnih organizacija, agencija i udruga ima svoje područje djelovanja koje okružuje veliki broj interesnih tema koje se mogu popratiti te imati na jednom mjestu.

Glavni benefiti medijskog praćenja za NGO:

  • Uvid u svako spominjanje vaše organizacije/udruge
  • Medijska vidljivost, doseg i jačina svih objava, projekata ili kampanja
  • Praćenje i kontrola najbitnijih tema za rad organizacije
  • Lakši prikaz medijske uspješnosti i rezultata rada sponzorima i donatorima

Ovisno o temama kojima se određena udruga bavi, ona si definira ključne riječi i fraze koje želi pretraživati i koje imaju veliki značaj za njihovo djelovanje, olakšavaju si nepotrebno surfanje i izradu izvještaja. Tada se mogu više posvetiti drugim stvarima poput planiranja kampanja.

Praćenje društvenih mreža

Velika količina bitnih informacija se ne može pronaći običnim googlanjem, nisu prioritet u Google pretragama ili se pojavljuju tek na kasnijim stranicama pretraga. Mišljenja građana i javnosti se pronalaze upravo na forumima, društvenim mrežama i komentarima te u klasičnim pretragama često ostanu nepronađene.

Primjerice, udruga koja se bori za prava i zaštitu životinja može definirati teme koje su njima u fokusu poput zlostavljanje ili testiranja na životinjama.  S druge strane, organizacije i udruge koje se bave zaštitom ljudskih prava mogu lako promatrati kako se ta ista prava povrjeđuju na forumima, društvenim mrežama, komentarima.  Iako su društvene mreže prilika da se dijele lijepe stvari, slike, uspomene, vodi civilizirana i ugodna komunikacija, to nije uvijek slučaj. Neumjesni i neprikladni komentari su svakodnevica, stoga je ovakva vrsta praćenja također idealna za reagiranje na širenja raznih oblika govora mržnje i stajanju na kraj istima. Evidentiranjem povreda prava u ranim fazama se može adekvatno reagirati i spriječiti njeno širenje tako da se kontaktira osoba koja ih krši ili pak zadužene vlasti.

Izvještavanje

Osim općenitih i osjetljivih tema, postoje i druge stavke koje mogu biti interesantne za medijsko praćenje. Za početak, veoma je lako popratiti uspješnost svojih kampanja i medijskih objava. Kolika je bila vidljivost tj. doseg objava u kojima su se spominjale vaše kampanje, ali i kolika je bila njihova zapaženost, odnosno popularnost. Kako su se određene objave širile po internetu te tko ih je i na kojim blogovima, portalima i društvenim mrežama objavljivao i dijelio. Pojavnost vaših objava i rezultati rada su bitna stavka donatorima i sponzorim,  a pomoću ovoga alata se izvještaji o njima automatski kreiraju u PDF-u ili excel tablici.

Zanimljivo je pratiti rad i projekte drugih veoma uspješnih organizacija i udruženja te crpiti inspiraciju i ideje iz njihovih aktivnosti. Pomoću analiza medijskog spominjanja se dobije dublji uvid u same objave, a često se uspostave i otkriju istomišljenici, novi ambasadori, volonteri i drugi oblici suradnje. Također, moguće je otkriti tko su česti donatori i sponzori, neovisno od toga jesu li sponzori sličnim projektima i udrugama, svakako se otvara mogućnost barem kontaktiranja i iniciranja potencijalne suradnje, praćenja i prijava na natječaje, lakše pravdanje potrošnje sredstava i sl.

U svakome slučaju, Mediatoolkit može pomoći radu svake udruge ili organizacije. Kako bi sami mogli to provjeriti možete ga i besplatno istestirati kroz 2 tjedna te provjeriti odgovara li i vama ovakav oblik pametnoga medijskog praćenja za postizanje vrhunskih rezultata vlastite organizacije.

Comments to: Medijsko praćenje: moderan način za poboljšanje rada neprofitnih organizacija

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.