Shvatili ste da postoji potreba za medijskim praćenjem u Vašoj organizaciji? Na temelju kojih pretpostavki odabrati model medijskog praćenja koji najviše odgovara upravo Vašoj organizaciji? Kako izabrati najbolju varijantu u moru različitih alata i pretplata? 

Danas je vijesti iz tradicionalnih medija (novine, potrošački časopisi, stručni časopisi, itd.) najbolje pratiti putem interneta. Činjenica je da, uz rijetke iznimke, skoro svaki članak objavljen u tiskovinama – novinama, časopisima ili stručnim zbornicima, također objavljuje i u online izdanju određene novinske kuće.

Nadalje, uz praćenje tiskanih izvora, praćenjem online izvora moguće je obuhvatiti i tisuće izvora koji ne postoje u tiskanom obliku, već samo kao online publikacije. Neke od takvih široko rasprostranjenih publikacija u Hrvatskoj su Index.hr, tportal.hr, Net.hr itd. Isto tako, medijsko praćenje internetskih izvora omogućava praćenje vijesti na gotovo svim svjetskim jezicima na globalnoj razini.

Sljedeći je razlog u korist praćenju online medija to što sofisticirani softverski programi mogu procesuirati daleko veći opseg sadržaja, i to sve uz manju mogućnost pogreške nego kada se radi o ljudskoj intervenciji. Sve to uz manju mogućnost pogreške nego kada se radi o ljudskoj intervenciji ili korištenju digitalnih čitača printanih publikacija, posebno novinskih izdanja. Medijskim praćenjem online izvora dobit ćete uvid u daleko veći broj članaka nego ako se odlučite za tradicionalnu uslugu clippinga.

Praćenjem online izvora bit ćete i u vremenskoj prednosti zato što moderni alati za online medijsko praćenje omogućavaju pristup člancima u realnom vremenu, već unutar pet minuta od objave članka. Također je česta pojava da određeni članak prvo bude objavljen na internetu, a novine budu tiskane sutradan. Dovoljno je usporediti članke na portalima u poslijepodnevnim satima nasuprot sutrašnjem tiskanom izdanju i vidjet ćete da se isti članci pojavljuju u oba izdanja.

Usluge press clippinga najčešće se naplaćuju na principu mjesečne pretplate i dodatnih troškova svakog pojedinog obrađenog članka. Ovaj trošak po članku može se brzo i lako povećati. Samim time, mjesečni troškovi vrlo lako mogu premašiti budžete i uzrokovati poremećaje u potrebnim novčanim izdacima dok se online medijsko praćenje najčešće obračunava samo po fiksnim mjesečnim naknadama bez dodatnog troška po obrađenom članku. Iz ovih razloga, online medijsko praćenje je u većini slučajeva povoljnije nego usluga tradicionalnog press clippinga.

Kada govorimo o online medijskom praćenju, postoji širok izbor usluga.

Besplatno online medijsko praćenje vijesti
Postoje različite besplatne platforme za online medijsko praćenje koje se najčešće financiraju iz oglašavanja. Lider u ovoj kategoriji je Google News koji pokriva online izvore vijesti, ali u mnogo manjem opsegu nego plaćene platforme medijskog praćenja. Vrlo je jednostavno – usluga Google News poslat će Vam, na dnevnoj bazi putem e-maila, obavijesti o člancima koji sadržavaju ključne riječi koje ste sami specificirali.

Ali postoje i određeni nedostaci ovakve vrste usluge. Najveći je problem taj što zahtijeva utrošak velike količine vremena od strane korisnika da bi se pronašli relevantni članci. Nadalje, korištenjem Google News platforme nikada Vam neće biti dostavljeni apsolutno svi članci, niti putem e-maila, niti putem organskog pretraživanja. Google koristi algoritme koji dostavljaju samo one članke koje smatraju najvažnijim i najrelevantnijim za korisnika. Ovakav način pretrage možda će biti dovoljan prilikom površnijeg pretraživanja, ali kada govorimo o praćenju radi (kontrole) odnosa s javnošću, ova i slične platforme nisu zadovoljavajuće.

Da bi uspjeli doći do svih članaka na globalnoj razini putem Google Newsa, ili ako želite pretraživati više od deset ključnih riječi ili tema, svakodnevno ćete morati uložiti veliku količinu vremena.

News concept. Newspaper sphere. Three-dimaensional image. 3d

Boolean operatori pretraživanja ograničeni su kada govorimo o Google Newsu za razliku od drugih plaćenih platformi. Besplatne platforme najčešće dostavljaju određen broj nerelevantnih članaka, pogotovo kada pretražujete korporativne brandove koji imaju slične nazive u različitim zemljama ili industrijama. Google News također limitira broj pretraga na samo deset ključnih riječi ili tema.

Google News i ostale besplatne platforme za online medijsko praćenje ne omogućavaju opciju čuvanja, tj. spremanja pronađenih članaka. Kako bi spremili relevantan članak, Vaši zaposlenici morati morat će ih ručno “kopirati” i “zalijepiti” ili čak isprintati i pohraniti u vlastitu bazu podataka. Ovaj monotoni proces koštat će Vas vremena zaposlenika, a može uzrokovati i neke dodatne troškove (npr. printanja članaka ako se radi o fizičkim arhivama).

Google News također ne predviđa nikakvu mogućnost mjerenja ili dodatnih statističkih podataka koji su iznimno važni za profesionalce u industriji odnosa s javnošću što rezultira nemogućnošću praćenja uspješnosti PR-a.

Bez obzira na sve, platforme poput Google Newsa čak mogu biti zadovoljavajuće određenom broju malih i srednjih poduzeća. Besplatne platforme mogu zadovoljiti potrebe malih poduzeća ako: postoji potreba za praćenjem samo nekoliko ključnih riječi ili tema, očekujete samo nekoliko članaka dnevno, nemate potrebe za naprednom analitikom, spremni ste uložiti vrijeme za svakodnevno pretraživanje.

Besplatne platforme zapravo i nisu potpuno besplatne. One zahtijevaju veliku količinu vremena za svakodnevno pretraživanje koju bi Vaši zaposlenici mogli koristiti za obavljanje drugih zadataka. Kako “besplatne” platforme ne pretpostavljaju mogućnost spremanja članaka, kao što je slučaj kod plaćenih platformi, nastaju troškovi pohrane, printanja i obrađivanja članaka u vlastitim bazama podataka. Pretraživanje i upravljanje ovakvim fizičkim, tj. “papirnatim”, bazama podataka puno je teže i zahtijeva više vremena nego kada se odlučite za plaćeni digitalni (online) clipping koji podrazumijeva mogućnost lakog pretraživanja arhive i povijesnih članaka.

Plaćene usluge online medijskog praćenja po principu pretplate
Plaćeno online medijsko praćenje koje pruža Mediatoolkit, omogućava mnoge napredne funkcionalnosti koje besplatne platforme ne podržavaju:

  1. Sveobuhvatan prikaz svih spominjanja vaših ključnih riječi/tema na svim online platformama uključujući: web portale, društvene mreže i forume, i to sve u stvarnom vremenu.
  2. Automatsko i konstantno pretraživanje zadanih fraza ili ključnih riječi na globalnoj razini na gotovo svim svjetskim jezicima.
  3. Mogućnost izvještavanja u stvarnom vremenu: putem e-maila ili aplikacije na smartphoneu, ali i prema kriterijima koje korisnik sam određuje (u koje doba dana, koliko često).
  4. Napredne Boolean operatore pretraživanja koji omogućuju detaljno definiranje ključnih riječi koje se pretražuju kako bi se irelevantni rezultati sveli na minimum.
  5. Arhivu rezultata spominjanja s mogućnošću izravnog preuzimanja u obliku Excel/PDF izvještaja.
  6. Detaljne izvještaje i usporedbe pojedinih ključnih riječi.
  7. Raznorazne metrike koje su bitne stručnjacima u području marketinga i odnosa s javnošću kao što su: doseg i viralnost, interakcije na društvenim mrežama, influenceri, analiza sentimenta itd.
  8. Omogućen pristup zaposlenicima različitih odjela njima relevantnim grupama.
  9. Mogućnost izrade pojedinačnih rješenja za svakog korisnika.

Želite li prikaz članaka samo s određenih web izvora? Želite li prikaz samo Vama važnih i relevantnih spominjanja, a ne sva spominjanja Vašeg zadanog termina za pretraživanje/ ključne riječi? Imate li posebne zahtjeve vezane za vrijeme i oblik izvještavanja – odgovara li Vam više primati obavijesti u točno određenom terminu, nekoliko puta dnevno ili pak u stvarnom vremenu kada Vas netko spomene na internetu? Želite li biti obaviješteni putem e-maila ili aplikacije na Vašem pametnom telefonu? Želite li da spominjanja budu dostavljena, ne samo Vama, nego i određenom broju kolega? Najveći broj plaćenih platformi omogućavaju izradu posebnih rješenja prema zahtjevima korisnika. Izrade pojedinačnih rješenja mogu omogućiti takvo medijsko praćenje da dobijete obradu samo Vama relevantnih spominjanja s minimalnim uloženim vremenom Vaših zaposlenika.

Digital Online Report Update News Concept

Neka poduzeća/agencije koje se bave tradicionalnim press clippingom također na tržištu nude i uslugu online medijskog praćenja.

Važno je ne dopustiti da Vam slične agencije naplaćuju i tradicionalni clipping i online medijsko praćenje. Kao što je već prije rečeno, najveći broj tiskanih izdanja – novina, časopisa, stručnih časopisa i sl., objavljuje se i na internetu i to čak prije nego bude u tisku. Samo neke manje tiskovine kao što su tjednici ili pak posve akademski, npr. medicinski, glasnici ne objavljuju sav svoj tiskani sadržaj i na internetu. Napominjemo, ova pojava je rijetka. Ako ipak postoje određene tiskane publikacije koje smatrate izuzetno važnima, a koje inače nemaju i online izdanje, odlučite se za tradicionalni clipping samo tih tiskanih publikacija. Na ovaj način izbjeći ćete troškove praćenja duplog sadržaja.

Jednom kada odlučite koje sve specifične funkcionalnosti trebate, te nakon što odredite koje su to tiskane ili online publikacije koje želite medijski pratiti, krenite u potragu za potencijalnim pružateljima usluga.

 

Saznajte odmah kada ste spomenuti bilo gdje na internetu!
Izradite izvještaje, mjerite svoje online medijske aktivnosti i otkrijte relevantne informacije iza svakog spominjanja.
ISPROBAJ BESPLATNO!

Prijavi se na naš newsletter!Your email

Name and surname

We care about your privacy. Let us know if you'd like more informative from us. No spam, we promise.
I want to subscribe to Mediatoolkit's PR industry newsletter.