Paško Pajdek, naš prvi developer, “omiški gusar”, kako ga zovemo od milja, i jedan od prvih zaposlenika Mediatoolkita uopće, nedavno je proslavio 10 godina u Mediatoolkitu (talk about getting old <3). 

Nekoć Developer Intern, danas naš Head of Engineering, dobio je i timsku proslavu svog jubileja kakvu zaslužuje. No, nije mogao izbjeći poklon marketing tima – intervju. 🙂

Kako bismo vam bolje predstavili našeg slavljenika i starosjedioca, postavili smo mu nekoliko pitanja. U razgovoru s Paškom dotakli smo se brojnih zanimljivih tema, od samih početaka i budućnosti Mediatoolkita do zanimljivosti rada u Mediatoolkitu. No, da vam ne spoilamo cijeli intervju, ostatak provjerite sami. 🙂 Evo što nam je Paško rekao.

Ukratko nam se predstavi (koliko dugo radiš u MT-u, na kojoj poziciji radiš trenutno, što si studirao, zašto se odlučio to studirati?)

Studirao sam na FERu. Razmišljao sam o FERu ili Filozofskom, ali sam skužio u srednjoj još da mi matematika i fizika idu super. U svemu sam bio ok, ali ovo mi je baš prirodno išlo dobro. I onda sam prijavio FER, PMF i Filozofski. I na kraju sam otišao na FER jer se nisam vidio u nekoj znanstvenoj ili učiteljskoj karijeri, a tad još nisam znao da ima ovako kul firmi koje zapošljavaju i studente Filozofskog. 😀 Više sam inženjer, više me zanimalo rješavati neke probleme i voditi projekte nego se baviti teorijom. Nisam znao želim li biti programer ili elektrotehničar, u roku godinu dana sam skužio da mi bolje ide programiranje, a elektrotehnika je ipak zahtijevala više štrebanja.

Kako si uopće završio u Mediatoolkitu?

Slučajno sam završio tu, zapravo. Uz diplomski mi se oslobodilo vremena, a svi moji su govorili da je fora raditi još nešto uz diplomski. Pa sam razmišljao ajde mogao bi’ nešto, da ne sjedim doma, kad već imam vremena. Nisam planirao ovdje biti 10 godina, inicijalno sam tražio neki internship od tipa 3 mjeseca, čisto za zaraditi neki svoj studentski džeparac. Malo nakon toga mi je frend koji je bio u Facebooku na internshipu rekao za neka dva dečka koji rade nešto s Facebookom i dobra su ekipa, imaju neku ideju za neki alat i trebao bi im netko tko je dobar programer. On mi je dao njihov kontakt, meni je bilo kao whatever, ajde, idem vidit’. Došao sam na intervju s Tompom (CEO Mediatoolkita) i još jednim programerom koji je tad radio i, long story short, dobio posao. 

Paško i Tomislav (CEO Mediatoolkita) na proslavi Paškovih 10 godina u Mediatoolkitu, 2021.
Što te “drajvalo” u početku da radiš u takvom startupu?

Bila mi je super atmosfera i super ekipa, to je prvo što vidiš. Učio sam nove stvari, kako smo tad još bili mala firma i naš projekt Mediatoolkit je bio tek u začecima, dosta sam dobio slobode. Mogao sam slobodno samostalno raditi i razvijati se i učiti na svojim greškama. Radi toga sam u prvih par godina rada skupio puno više iskustva nego moja ekipa s faksa koji su radili u ogromnim IT firmama s po 500 ili 1000 zaposlenih. Oni su se više specijalizirali u svoja područja, a ja sam imao priliku razvijati razne vještine – od servera i programiranja do vođenja tima, budžetiranja i komunikacije s ljudima. Htio sam sve probati, radije nego se specijalizirati u nečemu striktno. To mi je u Mediatoolkitu bilo super jer sam ovdje to i mogao tako. Imao sam priliku u svakom trenu tehnički isprobati sve što sam htio, istražiti svoje ideje, malo servere, malo druge stvari. Nikad mi nitko nije rekao “e, to nije tvoj posao, ne možeš se time baviti”. Naravno, nekako moraš i opravdati tu svoju želju za miješanjem interesa, mora postojati neka svrha iza toga.

Kako se Mediatoolkit razvijao u počecima i jeste li imali neke prepreke na koje ste nailazili?

Prvi problem je bio to što nismo znali što će biti konkretan produkt, što će se prodavati. Imali smo samo ideju za viralne vijesti, ali smo shvatili da ipak ništa od toga.  Onda smo napravili neki osnovni media monitoring i ono što nam je dalo do znanja da idemo u dobrom smjeru je kad ga je netko prvi put htio kupiti. Tad smo skužili da tu ima nekog interesa i da trebamo nastaviti dalje. Druga stvar koja nam je otežavala je što smo u media monitoring businessu koji je, product-wise, iz perspektive programiranja i građenja toga, užasno težak za razvijati iz početka. Da bi napravio kvalitetan media monitoring sustav, moraš pratiti sve. Ne možeš reći “ej, imamo 10 hrvatskih portala i 3 svjetska i 2 YouTube kanala” i to nekome prodati. Svi će ti reći “ne, želim cijeli webspace”. Puno trebaš uložiti u ovakav alat prije nego kreneš nešto dobivati nazad, on mora biti 100% gotov i 100% funkcionalan da bi to bilo to, takav je taj SaaS business, a media monitoring pogotovo. 

Paško na Mediatoolkit Xmas partiju, 2018.
Na kojim si sve pozicijama radio u ovih 10 godina u Mediatoolkitu?

Prvo kao Software Developer Intern, pa Software Developer, onda Lead Developer i nakon toga Head of Product i evo sad Head of Engineering pozicija na kojoj imam priliku stvoriti još jači tech tim. 

Koji su neki tvoji najdraži momenti u ovih 10 godina? Timski, ali i oni koji se tiču samog alata i tvog posla specifično npr. neki projekt na kojeg si ponosan ili slično? 

Među najdražim momentima je sigurno sam taj početni period u firmi kad sam bio završna godina faksa i nisam imao nikakve obaveze osim posla, ako gledamo iz neke nostalgične perspektive. Win mi je bio i u početku kad smo odvojili Mediatoolkit iz projekta u ozbiljniju stvar, kad smo dovoljno narasli da dobijemo svoj ured. Ma, zapravo svaki milestone kojim vidiš da to ima smisla i da rastemo, bilo kroz zapošljavanja novih ljudi, bilo kroz neke poslovne uspjehe. Iz perspektive Team Leada, uvijek ti je drago i kad su ljudi u firmi zadovoljni i kažu ti, ono, “ovdje mi je super i super je atmosfera i super se radi”, takvi momenti su mi posebno dragi. 

Od tehničkih stvari, definitivno izbacivanje Mediatoolkit alata kakav je sad, tu je bilo dosta developmenta i onda smo napravili dva dana izbacivanja, all hands on deck. Uz to, neki kul momenti su bili i praćenje novih društvenih mreža kad su tek počele, npr. Instagram kad je tek počeo, pa rađenje Slack integracije za jednog klijenta i tako, teško mi je specificirati.

Što si naučio u ovih 10 godina u Mediatoolkitu?

(Smije se) words of wisdom of an old man! Vrijeme je resurs koji je najdragocjeniji. Imaš taj razvojni moment kad kreneš gledati kroz to koliko te vremena nešto košta. Ono, želiš si maksimalno pojednostaviti i investirati vrijeme u nešto što ti je bitno. I da nikad nisi toliko star da se moraš shvaćati preozbiljno. Bitno mi je i zadržati tu opuštenost i zezanciju, da se možeš šaliti sam sa sobom i sa drugima, da uvijek ideš s onim “look on the bright side”. 

Da možeš reći jednu stvar Pašku od prije 10 godina rekao bi…

(Smijeh) Nemam pojma. Rekao bi’ mu: uloži u bitcoin!

Paško dobiva svoj Mediatoolkit Secret Santa poklon, 2018.
Kako je raditi u Mediatoolkitu?

Meni je super ovdje, očito čim sam ostao 10 godina. Kultura mi je super, to što menadžment dozvoljava ljudima da sami probaju nešto, što imaš slobodu isprobati drugačije stvari koje te zanimaju i koje bi mogle imati smisla, a pritom imaš potporu nadređenih. Nema te jake hijerarhije. Kultura unutar firme nam je dosta jaka i onako, friendly. Nitko se ne shvaća preozbiljno.

Koja ti je najdraža Mediatoolkit vrijednost?

Neki mix qualityja i ownershipa. Obje su mi dosta bitne. Mix toga dvoje je recept za uspjeh. Imati dobar ownership i paziti na quality, da kad preuzmeš nešto na sebe to bude odrađeno što kvalitetnije možeš.

Koja je zanimljivost rada u Mediatoolkitu za jednog programera?

Pa, za programera je zanimljivost rada to što je sam Mediatoolkit kao sustav toliko kompleksan i zanimljiv, i sama ta problematika media monitoringa je nešto što se u Hrvatskoj rijetko može naći, ta razina sustava. Mislio sam tako i ranije, ali sad su mi Seniori koji su došli nedavno u firmu potvrdili da to stvarno tako i je. Ja sam mogao biti u krivu oko toga i subjektivan jer sam ovdje od samih početaka, ali, evo, sad su stvarno i oni rekli da je to dosta HC. Netko koga nabrijava da vidi nešto što nije agencijski, da nisu neki manji projektići bi se ovdje dobro snašao. Govorim sad iz perspektive engineeringa, ali i na productu je to slično. Tako da, ta kompleksnost sustava i to što ima jako puno stvari, radi se kvalitetno, kod je dosta velike kvalitete i pazimo dosta generalno na kvalitetu koda. Imamo ljude koji su stručnjaci. Ako netko želi više učiti o tome, mislim da smo dobra adresa. I, nismo toliko vezani uz zahtjeve klijenata, nego sam razvijaš svoj roadmap. Pazi se da se kritični dijelovi sustava opreznije napišu, s testiranjem i svime. Manje kritični možda nekad i ne. Uglavnom, sami kontroliramo brzinu i količinu razvoja. Tako da su stvari poprilično dobro postavljene tu. Tko god želi vidjeti kako se dobre stvari dobro rade, pozvao bi’ ih da dođu.

I, za kraj, kako vidiš budućnost Mediatoolkita? Što proizvoda, što same firme?

Dosta teško pitanje. Teško je išta prognozirati u ovim vremenima. Ali, vidim da imamo kvalitetan tim generalno, koji je sposoban napraviti neki proizvod od nule, imamo dobar engineering, dobar marketing, dobar sales i tako dalje. Ono, mi možemo u 6 mjeseci napraviti nešto kvalitetno jer već imamo puno iskustva. A super mi je da se i dalje trudimo učiti više i usvajati neka nova znanja. To nam može samo dobro doći u budućnosti. 🙂

Pošalji nam svoju otvorenu molbu!

Nadamo se kako smo ti ovim blogom, uz Paškovu pomoć i informacije iz prve ruke, bolje približili kako je raditi u Mediatoolkitu generalno te u Technology timu. Ako smo te zaintrigirali i imaš želju to i sam/a iskusiti, pošalji nam svoju otvorenu molbu. 🙂

You May Also Like