Informacija o svakom spominjanju na internetu u pravo vrijeme je prva funkcija i korist alata na koju smo priviknuli naše klijente. Uz rast broja objava o njima, počne ih zanimati i kako dobivene podatke iskoristiti za kvalitetnu analizu svoje medijske slike i donošenje poslovnih odluka. Kako bismo im olakšali rad i omogućili što preciznije analize, uz već dostupne mogućnosti, poput dosega, broja, izvora i sentimenta, ovog smo tjedna uveli još jednu: tematsko razvrstavanje objava putem opcije Oznake.

Kada koristiti oznake?

Oznake koristite kada želite doznati koje se teme najčešće vežu uz vašu tvrtku. O tvrtkama se najčešće piše iz više perspektiva: u jednom se članku spominju poslovne odluke, u drugom se predstavlja neki proizvod, u trećem se piše o nekoj krizi, a u četvrtom neki bloger ostavlja recenziju proizvoda. Sve su objave o istoj ključnoj riječi (ime tvrtke), ali je njihova tematika različita. Koristeći oznake, moguće ih je raspodijeliti i analizirati točno koliko je koja tema dobila medijskog prostora.

Oznake možete koristiti i kada je u istom članku spomenuto više tema. Na primjer, vlasnik ili vlasnica vaše tvrtke mogu dati intervju u kojem spomenu tri proizvoda, govore o preuzimanju neke tvrtke i osvrnu se na rezultate posljednje marketinške kampanje. Za svaku temu možete odrediti oznaku i svakom članku dodijeliti neograničen broj oznaka koje mu pripadaju.

Treba vam još primjera?

Putem oznaka možete doznati i:

  • koliko puta se u medijima spominju direktor ili direktorica vaše tvrtke, u kojem kontekstu i u društvu s kojim ljudima
  • je li medijski odjek vaše marketinške ili PR kampanje veći od ostalih vijesti o tvrtki koje u to vrijeme kruže internetom
  • u kojem kontekstu najčešće pišu o vama, a u kojem o konkurenciji
  • koliko puta se spominjete samostalno, a koliko zajednički s drugim tvrtkama
  • koliko se puta spominje neki vaš proizvod u odnosu na drugi
  • koliko je vaših spominjanja plaćeno, a koliko besplatno
  • i drugo

Ne zaboravite,  na isti način na koji možete pratiti svoja spominjanja možete pratiti i konkurenciju i analizirati njihove teme.

Kako koristiti oznake?

Kako biste dodijelili oznaku bilo kojem članku, samo kliknite na prazni prostor unutar spominjanja. Sa strane će vam se otvoriti traka u kojoj možete vidjeti više o određenoj objavi, među ostalim i odrediti njen sentiment i dodijeliti joj oznaku. Kliknite  +Nova oznaka i dodajte temu koju želite.
oznake 1

No, bolje ćete rezultate postići ako svoje oznake prvo podijelite u Kategorije. Na primjer, ako pratite svoju tvrtku kao ključnu riječ, možete podijeliti kategorije u Direktor, Uprava, Marketing, Odnosi s javnošću i Komentari korisnika. Unutar svake kategorije dodajte zasebne oznake.

KATEGORIJA: Marketing

OZNAKE: Lansiranje proizvoda, Oglašivačka kampanja, Event, Suradnja s poznatim osobama

KATEGORIJA: Odnosi s javnošću

OZNAKE: Product PR kampanja, Društveno odgovorno poslovanje, Krizno komuniciranje, Poslovni rezultati

Naravno, ove općenite oznake zamijenit ćete imenom svoje kampanje.

OZNAKE KATEGORIJE

Kako do rezultata?

Da biste pristupili rezultatima svoje kampanje, otiđite pod Izvješća – Teme & Oznake. Prikazat će vam se graf svih vaših spominjanja. U ovom grafu možete vidjeti koliko je točno objava zauzela određena tema te koliki je njen udio u ukupnim spominjanjima. GRAF

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

You May Also Like