U Mediatoolkitu nam je od samih početaka bilo važno organizirati rad na najproduktivniji i najlakši način. Kad svatko zna što i kako treba raditi te koje ciljeve trebamo ostvariti individualno, ali i na kojim individualnim i grupnim ciljevima rade naše kolege, možemo vidjeti u kojem smjeru se kreće svaki tim, ali i tvrtka generalno. Uz to, uvijek nam je bilo bitno davati svima u timu priliku da se profesionalno razvijaju u smjeru u kojem žele.

S tim na umu, uveli smo takozvane OKR-ove (Objectives & Key Results) i KPI-jeve (Key performance indicator) na razini cijele firme, svakog tima i svake osobe. 

Što su OKR-ovi i KPI-jevi?

OKR-ovi se generalno vide kao način usklađivanja mjerljivih ciljeva firme. Prvotno su nastali u firmi Intel, a danas ih u svom radu koriste brojne svjetske firme poput Googlea, Facebooka, Twittera, LinkedIna, Salesforcea, … i Mediatoolkita. 🙂

S druge strane, KPI-jevi su mjerljivi indikatori koji pokazuju napredak u zadanim ciljevima.

U Mediatoolkitu OKR-ove koristimo kako bismo lakše pratili napredak ciljeva na razini firme, svakog tima i svake osobe, a zadajemo si ih po kvartalima, tako da nam posao zasigurno nikada nije monoton. Prvo određujemo OKR-ove na razini cijele firme, iz čega definiramo OKR-ove na razini svakog tima, a na kraju iz toga određujemo i OKR-ove na individualnoj razini.

Čemu uopće OKR-ovi?

Dakle, osim što nam služe za lakšu organizaciju rada i praćenje zajedničkog napretka kroz godinu, ovako postavljeni ciljevi daju nam mogućnost za bolji fokus, transparentnost, prioritizaciju određenih ciljeva, usklađivanje svih timova, ali i ownership – jednu od naših 5 ključnih vrijednosti – uz community, progress, transparency i quality

Ownership se odnosi na mogućnost i slobodu svakoga u timu da predlaže nove ideje, koristi svoja znanja te da pokaže samostalnost u radu preuzimajući na sebe određeni zadatak, projekt ili nešto treće što osobu zanima, a što doprinosi Mediatoolkitu u globalu. Ownership najbolje imamo priliku konkretizirati kroz individualne OKR-ove koji se dijelom mogu oblikovati prema osobnim preferencijama. Na primjer, ako u nekom timu osoba iskaže veće preferencije za određeno područje kojim se tim bavi,  voditelj/ica tima nastojat će uklopiti želje te osobe u njene OKR-ove te, kroz zajednički dogovor, osobi dati ciljeve koji idu u željenom smjeru.

Kako pratimo napredak u ciljevima?

2020. smo, ponukani remote radom i željom za bolje online funkcioniranje tima, počeli smo koristiti poseban softver koji nam pomaže za bolju organizaciju rada.

U njemu svi na tjednoj razini ažuriramo što smo radili kroz tjedan, odnosno gdje smo u tom trenutku od ostvarivanja zadanih individualnih ciljeva. Također, svatko bilježi i na čemu planira raditi idući tjedan. Voditelji i voditeljice timova isto čine za timske ciljeve, a COO ažurira ciljeve na razini cijele firme, što svi možemo otvoriti i pogledati u svakom trenutku. Uz to, na tjednim zajedničkim sastancima, svaki tim prezentira što su radili tog tjedna tako da smo uvijek u toku jedni s drugima i sa zajedničkim ciljevima.

Želiš li postati dio Mediatoolkit tima? Uvijek smo zainteresirani čuti nove ideje, upoznati nove ljude, pa i kreirati nove pozicije. Pošalji nam svoju otvorenu molbu! 🙂

Do you like Irma Jakić's articles? Follow on social!