Upoznajte Anu – voditeljicu odjela ljudskih potencijala u Bornfightu i Mediatoolkitu.

Anina ideja je bila približiti potencijalnim kandidatima za selekciju samu poziciju People Operations Generalista. U tu svrhu, uposlila je Ivora, Mediatoolkitovog COO-a da s njom odgovori na par pitanja i razjasni najčešće nejasnoće s koje zanimaju potencijalne kandidate.

1. Što je People Operations u Mediatoolkitu? Zašto ne HR?  (Ivor)

People Operations je tim (u nastajanju) unutar Mediatoolkita koji se bavi dovođenjem, zadržavanjem i zadovoljstvom članova Mediatoolkit tima. S obzirom da smo tvrtku od početka gradili na temeljima zadovoljstva i učinkovitosti članova tima, POPS je jedan od ključnih stupova naše firme.  

People Operations vidim kao moderniju verziju ljudskih resursa (HR-a). Želimo se odmaknuti od percepcije članova našeg tima kao resursa na raspolaganju firmi, a fokusirati se na njihove individualne vrijednosti i razvojni potencijal. Članovi tima provode trećinu svakog radnog dana na poslu, i njihovo zadovoljstvo, osposobljenost za rad te finalno, mjerljiv i očit razvoj i rast vidimo kao zadaću poslodavca. Apsolutno smo posvećeni kretanju u tom smjeru, zbog čega i u samom nazivu pozicije želimo razjasniti budućem/oj People Operations Generalistu/ici da njihov posao neće počinjati i završavati selekcijom ili offboardingom zaposlenika, već će se u svakom trenutku na procesnoj, ali i individualnoj razini raditi i sa postojećim zaposlenicima. 

2. Čime se zapravo bavi Mediatoolkit? (Ivor)


Mediatoolkit je tvrtka koja je razvila istoimeni alat za praćenje spominjanja u online medijima. Funkcioniramo kao SaaS (Software as a Service), što znači da prodajemo mjesečnu ili godišnju pretplatu na alat i to nam generira stabilan ponavljajući prihod. U vrlo smo sigurnoj, marketinškoj industriji, a kako nudimo alat zaista potreban svakome tko se ozbiljno bavi marketingom ili komunikacijama, uspjevamo održavati vrlo brz, ali stabilan rast. Danas imamo klijente iz 95 zemalja u svijetu, a sve smo ih doveli kroz komunikaciju iz našeg zagrebačkog ureda. Zbog specifičnosti industrije i kompleksnosti alata, jako puno ulažemo u ljude koje pokušavamo zadržati što je dulje moguće, tako da unatoč tome što kao zasebno poslujemo zadnjih 5 godina, prosječna duljina zaposlenja u tvrtki trenutno prelazi 3 godine. 

3. Trenutno se traži People Operations Generalist. Što bi radila ta osoba? (Ana)

Posao je zbilja dinamičan i raznolik. S obzirom da od osnivanja Mediatoolkita kao tvrtke funkcioniramo tako da ne postoji HR u potpunosti posvećen Mediatoolkitu, ovu selekciju i osobu koju izaberemo vidimo kao nekog tko bi mogao biti početak tome. Dugo je HR Degordiana, a danas Bornfighta radio na procesima za više tvrtki. To dugoročno nije održivo za razvoj Mediatoolkita jer je potrebno imati osobe koje su u potpunosti posvećene njegovom razvoju. 

Sada tražimo osobu koja je iskusan Generalist u području ljudskih potencijala. Osoba će raditi na poslovima analize radnih mjesta (izrade opisa poslova i usklađivanja nazivlja radnih mjesta s organizacijskom strukturom), employer brandingu, selekciji, onboardingu i offboardingu zaposlenika. 

Također, radit će na istraživanju zadovoljstva zaposlenika, izradi i implementaciji akcijskih planova, razvojnim i edukacijskim aktivnostima (npr. koordinacijom našeg polugodišnjeg ciklusa razvojnih razgovora, osmišljavanjem i održavanjem soft skills edukacija), organizaciji internih evenata i dijelom kadrovskih poslova. Konkretno, kadrovski poslovi su kod nas dijeljeni s Office i Finance odjelima tako da bi zaduženje ove osobe bilo da izrađuje ugovore i anekse ugovora o radu kod zaposlenika. 

Neke procese smo uspješno u ovih nekoliko godina razvili i danas su standard u Mediatoolkitu. Konkretno, procesi izrade opisa poslova, employer brandinga, selekcije, onboardinga i offboardinga, istraživanja zadovoljstva i akcijskih planova te nekih edukacijskih i razvojnih aktivnosti. S druge strane, ima još puno posla i prostora za razviti područje edukacije i razvoja te unaprijeđenje postojećih procesa.

4. Kakvu osobu tražimo? (Ana)

Potrebna znanja, iskustvo i vještine su navedene u oglasu. Ovdje bih naglasila neke bitne zahtjeve i, zapravo, više ispričala o onom soft dijelu, pozadinskom i karakternom. Što se tiče zahtjeva važno nam je da osoba ima radno iskustvo u sličnim poslovima, dakle, da je radila u generalističkoj roli. Bitno nam je da je društvene struke i poželjno je da je psiholog zbog provođenja psihologijskih testiranja koje prakticiramo. Po pitanju samostalnosti tražimo seniora. Nekog koga ćemo onboardati, prenijeti standarde i tko će onda htjeti i moći samostalno učiti, istraživati, isprobavati. Veliki je plus ako je osoba prethodno već radila u IT firmi, čak SaaS firmi i da razumije prirodu takvog biznisa. Što se tiče ovog karakternog dijela, bitno nam je da je osoba voljna raditi u dinamičnoj i promjenjivoj okolini, da je spremna raditi agilno (npr. implementirati nešto brzo čak i ako nije idealno), da je prodorna i asertivna u komunikaciji te da se može izboriti za naše standarde i način rada.

5. Je li POPS Generalist jedini u tom odjelu? S kim bi radio? (Ana)

Da, POPS Generalist bi za sad bila jedina osoba u tom odjelu u Mediatoolkitu. Tri su strane s kojima bi zaiste najviše radio/la. S Ivorom, našim COO-om, bi osoba najviše radila jer bi Ivor ujedno bio i voditelj toj osobi te bi definirao prioritete, zadatke, očekivanja i sl. Zatim, surađivala bi s Bornfight HR odjelom, sa mnom i mojim timom, prvenstveno u fazi onboardinga, a onda i kasnije gdje bismo imali prostor za dijeljenje znanja, savjetovanje, podršku i razmjenu dobrih praksi. I treće, najviše bi surađivala s voditeljima odjela u Mediatoolkitu. Radimo tako da je uloga People Operationsa da kreira frameworke po kojima će menadžment voditi svoje ljude stoga je važno da ta osoba može i želi educirati menadžment, postavljati procese i okvire po kojima će raditi i imati partnersku ulogu s biznisom. 

6. Što POPS Generalist može očekivati od svog razvoja u MT-u? (Ivor)

Mediatoolkit je alat koji postoji već pet godina, a kao samostalna tvrtka zadnje tri godine. U tom smo vremenu došli do preko 500 klijenata iz preko 95 država diljem svijeta. Imamo brz i stabilan rast prihoda iz godine u godinu, a sve to postiže malo više od 40 ljudi iz ureda u Zagrebu.

Ove godine broj zaposlenih se udvostručio, a s obzirom na veliku potražnju za uslugom koju nudima pripremamo se za daljnji rast. Baš iz tog nam je razloga ključna pozicija POPS Generalista. Očekujem da će naš POPS Generalist, uz punu podršku managementa, postaviti sve ključne procese i temelje za daljnje širenje cijele tvrtke, ali i POPS tima. Već početkom godine očekujem da ćemo proširiti POPS tim, ali to naravno ovisi o dogovoru s POPS Generalistom. 

7. Što bi bile prednosti rada u POPS-u u MT-u za nekog, a što nedostaci? (Ivor)

Prednost rada u Mediatoolkit POPS timu je to što već postoje osnovni procesi i velika otvorenost prema POPS-u unutar tima. Nekoliko godina zaredom smo među najboljim poslodavcima, radimo akcijske planove za povećanje zadovoljstva zaposlenika, brinemo za svoje ljude, imamo uhodan proces pronalaska zaposlenika, marketing je aktivan u suradnji s POPSom, radimo razvojne razgovore svakih 6 mjeseci… 

S druge strane postoji velika mogućnost za unaprijeđenje i poboljšanje svih procesa te uvođenje novih. Tražimo prvu osobu u timu koja može napraviti jako veliki impact na sve što se radi i kako se radi. Tražimo osobu koja će primjeniti svoje iskustvo na kreiranje nečeg većeg i boljeg zajedno s cijelim Mediatoolkit timom.

Nadamo se su ovime riješene nedoumice, a za sva neodgovorena pitanja slobodno se javi Ivoru na ivor.bihar@mediatoolkit.com i Ani na ana.curo.rukavina@mediatoolkit.com, a ako te zanima više detalja o poziciji, pogledaj oglas na linku.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

You May Also Like