U subotu navečer vratio sam se u Zagreb s konferencije Play Media Day 02 koja se krajem prošlog tjedna održavala u Banja Luci. U najavi konferencije, organizatori su hrabro napisali kako im je cilj promovirati Banja Luku kao jedan od centara regionalne kreativne industrije, a sad već hladne glave mogu, bez imalo oklijevanja, reći kako su u tome i uspjeli.  

Dosad sam posjetio desetke raznih konferencija iz industrije, a i sudjelovao sam u organizaciji nekih, tako da znam koliko truda stoji iza uspješnog pretvaranja ideje u djelo.

Na konferenciji je predavalo nas 20ak predavača, s raznolikim temama, a pod krovnom temom “Komunikacija je beskonačna”. Sudionici su mogli doznati kako stvoriti vlastiti brend, ili se pak informirati o projektnom menadžmentu i dizajnu, a ja sam ponešto pričao o PR mjerenjima i vrednovanju. Raznolike teme iz raznolikih područja, ali baš se osjetio taj komunikacijski aspekt cijelog događanja.

Atmosfera je bila opuštenija nego što je inače na konferencijama. Sudionici su međusobno prilazili jedni drugima bez ikakvog suzdržavanja, a i organizatori su se potrudili povezivati ljude.  

Sam raspored konferencije s brdom pauzi i interaktivnih događanja poput koncerata jednostavno je pozivao na druženje.

Druženje je ključno za marketinška događanja

Kreativci smo i komunikatori. Sama industrija se razvija nevjerojatnom brzinom i nemoguće je samostalno ispratiti svaki trend. Baš zato je fantastično uhvatiti priliku za razgovor s drugim entuzijastima, a pogotovo kad se radi o stručnjacima iz regije s kojima je moguće i surađivati na zajedničkim projektima. Većina ljudi s kojima sam razgovarao se potiho pozivala na “situaciju u regiji” koja “zaostaje”. Neke argumente je teško pobiti. Zaista postoji tradicionalna struja koja je često na vodećim pozicijama te se orijentira na što manje ulaganje umjesto što veći povrat ulaganja. Takav stav nas uvelike koči.

Ipak, događaji poput Play Media Daya su baš ono što nam je potrebno za poboljšanje situacije. Uz već spomenute pauze među predavanjima, dva partya koja su organizirali za početak i kraj konferencije te team building dan kasnije bili su prilika za dijeljenje informacija o izazovima i kako su oni riješeni. A naravno, i same konferencije služe kao odlični dokazi zašto se ulaganje u komunikaciju isplati.

Razmjena iskustava, znanja i uspjeha omogućava nam i razvoj industrije. Tehnoloških prepreka više nema, svi smo na brzim internet vezama i odgovornost prema industriji je sada na nama. Zahvaljujući događajima poput Play Media Daya, možemo se udruživati, stvarati veze i razviti naše tržište. Jer ako nećemo mi, tko će i ako ne sad, kad?

I zato hvala organizatorima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

You May Also Like