Od samih početaka Mediatoolkita, želja za stalnim napretkom bila je ono što je usmjeravalo razvoj tvrtke, proizvoda, ali i svakog pojedinca koji je bio ili još uvijek je dio naše priče. Upravo je iz toga proizašla jedna od naših pet temeljnih vrijednosti, progress, koja za nas predstavlja puno više od pukog dosezanja magičnih brojki ili napredovanja na novu poziciju.

Pa, što je onda zapravo progress?

Today’s best should be tomorrow’s worst

S obzirom na to da klijentima pružamo alat koji im omogućuje da u stvarnom vremenu budu u korak s najnovijim relevantnim informacijama, i sami nastojimo revno pratiti novosti i trendove koji nam pomažu unaprijediti postojeće procese. 

Takvih je prilika (nasreću) puno, no one isto tako znače da u trenutku kada savladamo jedan izazov, na vratima je već neki idući.

Ono što danas smatramo ogromnim uspjehom će možda već za tjedan dana postati standard poslovanja koji ponovno želimo nadmašiti.

Istovremeno, činjenica kako se SaaS industrija u kojoj radimo konstatno mijenja i postaje sve konkurentnija također čini naš posao uzbudljivim jer nas potiče da pomičemo vlastite granice i izađemo iz zone komfora.

Iako su takve promjene ponekad teške, one su izuzetno nagrađujuće. 

Primjerice, kontinuirano provodimo anonimne ankete o zadovoljstvu radom u Mediatoolkitu. Svi zaposlenici (uključujući studente) tako imaju priliku potpuno iskreno dati feedback o svim aspektima posla, na temelju kojeg onda stvaramo konkretne akcijske planove s ciljem unaprijeđenja postojećih izazova. 

Kao što je naš Head of Engineering Paško objasnio u Product FAQ-u komentirajući način na koji se Mediatoolkit razvijao:

Jednostavno, učili smo iz grešaka. Moraš dovoljno brzo fejlat’ da bi došao do onoga što ti funkcionira.

Paško

Filozofijom ‘fail faster’ vodi se i naš Marketing tim koji na dnevnoj bazi testira veliki broj novih alata i prilika. Često je to trial and error proces, no u konačnici nas svaki fail dovodi do nekog boljeg i učinkovitijeg rješenja – upravo je to bit vrijednosti progress.

Kako progress unutar Mediatoolkita izgleda u praksi?

Kako bismo svakom zaposleniku omogućili maksimalan broj prilika za rast i razvoj unutar Mediatoolkita, strukturirali smo okvir za progress kojim su obuhvaćeni:

  1. Raznovrsne edukacije i edukacijski budžet
  2. Mentorship 
  3. Internship
  4. Leadership akademija
  5. Kreiranje vlastitog karijernog puta

Evo kako svaka od navedenih stavki funkcionira u praksi:

Raznovrsne edukacije i edukacijski budžet

Što zbog specifičnosti naše industrije, što zbog uvjerenja kako znanja nikad nije dovoljno, u Mediatoolkitu doista uvijek i stalno učimo. 

Prvenstveno, na dnevnoj bazi unutar i van svog tima komuniciramo o svemu što nam se čini zanimljivim za podijeliti. Od klasičnih uredskih rasprava na puš pauzi do dediciranog #edu Slack kanala, volimo raspravljati o (više ili manje) poučnim temama. Bilo da je riječ o izazovu koji treba riješiti ili diskusiji o najnovijem alatu na tržištu, sugovornika uvijek ima. 

No, ponekad spomenute teme odražavaju brojne interese i bogato iskustvo naših zaposlenika koji čine kulturu Mediatoolkita toliko posebnom.

Primjerice, ako te zanima moderna povijest, Ćuk će s tobom rado podijeliti kratke crtice iz bitke za FFZG. Ako trebaš savjet o odgoju djece, preporučamo Daliju koja, osim što rastura u outbound prodaji, garantirano ima najjedinstveniji roditeljski stil. Razmišljaš o pčelarstvu kao hobiju? Super, Brkić zna sve o medu. 

Osim manje formalnih oblika učenja, ponosni smo i na veliki broj organiziranih edukacija koje se na razini cijele firme održavaju na tjednoj i mjesečnoj bazi.

Različitim izdanjima naših Talksa posvetit ćemo i zaseban blog, stoga ćemo ovdje samo kratko spomenuti kako nam svaki četvrtak u goste virtualno dolaze vodeći stručnjaci iz cijeloga svijeta, a jednom mjesečno svi zainteresirani mogu sudjelovati i na Sales Showcaseu, Product Talksu i People Talksu. 

S druge strane, edukacije na razini tima (ili timova) održavaju se sukladno specifičnim potrebama i ciljevima.

Tako su nedavno naši Customer Success i Sales timovi zajednički radili na poboljšanju svojih komunikacijskih vještina uz pomoć Ivane iz Quantuma. Kontinuiranim praćenjem svakodnevnog rada s klijentima identificirali su prostor za poboljšanje, a rezultati definitivno nisu izostali. Ovakve su edukacije odličan primjer kako poslovnog, tako i osobnog rasta temeljenog na prihvaćanju konstruktivnog feedbacka.

Dodatno, svi zaposlenici Mediatoolkita na raspolaganju imaju godišnji edukacijski budžet koji mogu iskoristiti kako bi samostalno produbili postojeće znanje ili otkrili neke nove interese. 

Mentorship

Edukacije su također temelj za kvalitetnu integraciju novih članova u postojeće timove unutar Mediatoolkita. Svaki novi zaposlenik stoga tijekom šestomjesečnog onboarding programa pohađa brojne edukacije i radionice koje mu pomažu da upozna sve procese i alate kojima se služimo, kao i da dobije uvid u rad svih timova. 

Pritom, novim zaposlenicima svakodnevno pomažu i mentor i onboarding buddy, kako bi novi početak bio što ugodniji. 

Svrha je mentorshipa omogućiti što brži i kvalitetniji prijenos znanja na novu osobu i maksimizirati ne samo njezine vještine, već i vještine mentora.

Kako bismo osigurali takav dvosmjerni progress, trenutno radimo i na okviru specijaliziranih radionica o mentorstvu za sve zaposlenike koji već jesu ili tek trebaju preuzeti tu ulogu, a sve sa ciljem ostvarivanja najvišeg standarda kvalitete onboardinga.

Internship

Osim stalnih zaposlenika, onboarding prolaze i studenti zaposleni u Mediatoolkitu, odnosno interni.

Internship je odlična prilika za stjecanje prvog radnog iskustva zbog brojnih razloga, od kojih ćemo izdvojiti one po kojima je internship u Mediatoolkitu specifičan.

Prvenstveno, naši su interni potpuno ravnopravni stalno zaposlenima. To podrazumijeva jednaku razinu uključenosti u sve poslovne procese i donošenje odluka, iste povlastice kao i ostatak firme, ali i fleksibilnost radnog vremena kako bi na vrijeme mogli izvršiti sve fakultetske obaveze koje su, naravno, prioritet.

Međutim, ono što je kod studentskog programa izuzetno bitno za naglasiti je kako predstavlja početnu točku za dugoročnu karijeru u Mediatoolkitu. Nije vremenski definiran ili ograničen, već po završetku studija naši interni dobivaju ugovor na neodređeno, a broj prilika za daljnji rast i razvoj unutar firme eksponencijalno raste. 

Najbolji dokaz tome je podatak kako je 30% svih stalnih zaposlenika u Mediatoolkitu svoju karijeru započelo upravo u studentskim danima, dok čak 70% današnjeg voditeljskog tima čine nekadašnji interni, uključujući i našeg COO-a Ivora. 

Za više informacija o studentskom programu pročitaj:
Kako je raditi kao student u Mediatoolkitu?

Leadership akademija

Govoreći o voditeljima, ponosni smo i na napredak koji smo u protekloj godini ostvarili u pogledu razvijanja voditeljskih kompetencija

Prvenstveno, definirali smo interni okvir voditeljskih kompetencija. Njihov razvoj podrazumijeva i individualni i grupni rad te različite metode poput edukacija, treninga, radionica, mentorstva, coachinga itd. Na temelju toga, u suradnji s Ivanom i Andrijanom iz Quantuma kreirali smo šestomjesečni intenzivni bootcamp za voditelje, odnosno Leadership akademiju

Razlog zbog kojeg toliko vremena i truda ulažemo u voditelje je činjenica kako je prva linija menadžmenta pokretačka snaga svake tvrtke, osobito naše. Samim time, razvoj voditeljskih vještina ključan je dio naše poslovne strategije

Stvaranje vlastitog karijernog puta

Jedna od stvari koju posebno volimo istaknuti je činjenica da svaki zaposlenik Mediatoolkita u svakom trenutku ima kontrolu nad vlastitim karijernim putem i njegovom budućnosti

Prirodno je da svatko od nas s vremenom razvija nove interese, bilo da su oni vezani za daljnju specijalizaciju unutar postojeće uloge u firmi ili pak podrazumijevaju prelazak u neki drugi tim. Osim neograničenog broja prilika za horizontalno i vertikalno napredovanje, svi imamo i moć stvaranja potpuno novog zanimanja unutar postojećih timova ili stvaranja potpuno novog tima. 

Tako je naša Lucija Košković karijeru započela kao Customer Support Intern, a zahvaljujući svojim urođenim analitičkim vještinama je u roku od godinu dana izgradila potpuno novu poziciju Customer Success Analysta. Isto tako, kolege koji su se prije manje od godinu dana pridružili Customer Success timu kao interni pokazali su veliki potencijal za prepoznavanje potreba klijenata, a proaktivnim su angažmanom vrlo brzo oformili novi Account Management tim unutar CSM-a. 

Mediatoolkit je kao firma u fazi snažnog uzleta, a samim time rastu i naši odjeli te se otvara prostor za nove, još uvijek nepostojeće pozicije. Upravo zbog toga svakih 6 mjeseci održavamo razvojne razgovore.

Prilika je to za svakog zaposlenika da izrazi svoje zadovoljstvo radom, dobije i pruži feedback na svoj rad te identificira željeni razvojni put unutar Mediatoolkita. Na temelju toga, definiraju se konkretni akcijski koraci koji često uključuju i preuzimanje novih odgovornosti u duhu naše vrijednosti ownership, a vjerujemo kako svatko može naći svoje mjesto unutar Mediatoolkita u skladu sa svojim vještinama i smjerom u kojem se želi razvijati. 

Preporučamo: Ovo nije još jedan sastanak koji je mogao biti email (ili važnost otvorene komunikacije)

Zaključak

Progress je unutar Mediatoolkita postojao puno prije nego što smo ga zajednički definirali kao vrijednost na teambuildingu, uveli brojne edukacije i edukacijske budžete kao benefit svakog zaposlenika ili dokumentirali naš mentorship i internship program

Prilikom zapošljavanja svakog novog zaposlenika, želja za kontinuiranim učenjem i razvojem je jedna od najbitnijih stavki koje tražimo u osobi jer je upravo to temelj koji čini naš tim uspješnim. Svakodnevno tražimo i testiramo prilike za unaprijeđenje svoje uloge, a izazovi koji dolaze s tim ponekad mogu biti neočekivani ili čak pomalo zastrašujući. 

Međutim, i u situacijama u kojima se rezultati našeg rada mogu činiti obeshrabrujućima, važno je to da prepoznajemo prilike za napredak i koristimo ih kako bismo ostvarili kako poslovni, tako i osobni rast. Vjerujemo kako progress nije stvar izbora, već vrijednost koju svi intrinzično imamo, a koju u Mediatoolkitu dodatno njegujemo i razvijamo. 

Želiš postati dio našeg tima?
Pogledaj trenutno otvorene pozicije ili nam pošalji otvorenu molbu za posao! 🙂

You May Also Like