Čitatelji globalnih PR portala (ako još niste, pratite ih sve na jednom mjestu: OVDJE)  se sve češće susreću s pojmom tech PR-a. Pojam se uglavnom odnosi na tri stvari:

 • Promocija tehnoloških rješenja (kao što su razni alati u koje spada i Mediatoolkit)
 • Snažna orijentacija na komunikaciju kroz digitalne platforme (uz često postavljanje pitanja zašto išta raditi offline)
 • Lobiranje za legislativu tehnoloških rješenja koja mijenjaju postojeće industrije (Airbnb za turizam, Uber za prijevoz, itd.)

Velik broj komunikacijskih djelatnika će se vjerojatno zapitati zašto bi se uopće izdvajao “Tech PR” od klasičnih odnosa s javnošću. Ne koristimo zasebne termine za telekomunikacijski PR, prehrambeni PR, niti PR neprofitnih udruga, iako PR svake industrije ima svoje jedinstvene izazove, rješenja i prakse. Naravno, kompetencije za pojedine industrije se često izdvajaju u životopisima, ali opet, ne postaju zasebna grana komunikacijske djelatnosti.

Što je dovelo do sve češćeg izdvajanja baš tech PR-a?

Ako govorimo o razlozima izdvajanja tech PR-a, jedan koji se samostalno nameće je jednostavno sve veći broj PR-ovaca koji tijekom karijere rade isključivo u ovoj industriji.  Tehnološka scena se sve brže razvija. Redovito čitamo o startup jednorozima koji ostvaruju nevjerojatan uspjeh preko noći te je sve veći broj onih koji taj uspjeh žele ponoviti. Iz toga razloga je sve veći broj startupa te i sve veća potražnja za onima koji će te startupe promovirati – PRovcima. Tehnološki sektor dosta odlikuje i veća fluktuacija radnika nego u drugim industrijama. Teško je odrediti konkretan razlog za to, ali se vrlo često radi o zanimanju za druge projekte, što omogućava da netko s 5-6 godina radnog iskustva ima iza sebe uspješnu suradnju s 3-4 startupa.

I dok je na “tradicionalnom” tržištu rada to prikaz nedostatka interesa ili lojalnosti, u tehnološkom sektoru, a pogotovo startupima, to samo pokazuje zainteresiranost za više projekata i veću mrežu kontakata.

Sklonost eksperimentiranju je možda i najveća odlika tech PR-a, koja je istovremeno i točna suprotnost onome što bi specijalizacija trebala podrazumijevati. U velikom broju slučajeva, tech PR-ovci su istovremeno i marketingaši, oglašivači, dizajneri, copywriteri te SEO entuzijasti. Ukratko, Katice za sve.

O izazovima tech PR-a sam razgovarao i sa Antonijom Bilić Arar, stručnjakinjom za komunikacije s iskustvom vođenja komunikacija u globalnom startupu za dijeljenje prijevoza BlaBlaCar te s Darkom Blažokom-Brozom, marketing executiveom Infobipa.

Ovako mi zamišljamo susret Tech PR-ovca i PR-ovca
 • Smatrate li da postoje razlike između (komunikacijske) djelatnosti u tehnološkom sektoru i svakome drugome?

  Antonija: Principi komunikacijske djelatnosti uvijek su isti, ali naravno da postoje djelatnosti i teme koje je lakše, a koje je teže komunicirati prema nekim javnostima.
  Tehnološki sektor je svakako među onima koje je teže komunicirati. Ponekad jer je ljudima izvan industrije teško razumjeti ‘čime se vi točno bavite’, ponekad jer tehnološki proizvodi i usluge rijetko dobro podnose pojednostavljivanja (pa se stalno piše i priča o ‘hrvatskom Facebooku’ ili ‘hrvatskom Googleu’).
  Srećom, primjećujem da je zadnjih nekoliko godina i tehnologija postala atraktivna tema i rekla bih da je danas nekom mladom start-upu ili inovativnoj tehnologiji zbog toga lakše dobiti vidljivost u medijima.

  Darko
  : Kao i u drugim sektorima, najveća razlika je između B2B i B2C poslovanja, od kojih svako ima svoje zakonitosti i komunikacijske prioritete. Isto tako su i razlike između pojedinih medija i njihovih specijalizacija nešto što treba uzeti u obzir, no kako su tehnološke tvrtke uvijek medijski zanimljive, novinari koji ih prate uglavnom su dobro upućeni u problematiku tehnoloških tvrtki, a često i sami imaju iskustvo rada u tehnološkom sektoru.

 • Što biste naveli kao nužne osobine i/ili vještine nužne za rad u tech PR-u? 

  Antonija: Vještine potrebne za rad u tech PR-u ne razlikuju se od onih generalno potrebnih za rad u PR-u, međutim, u tehnološkom sektoru je posebno važna sposobnost jasnog, konciznog i jednostavnog predstavljanja složenih ideja i tehnologija koje iza nekog proizvoda stoje.
  Također, jako je važno dobro definirati proizvod i ciljanu skupinu kojoj se želimo obratiti. Činjenica da se inovativnost nekog proizvoda ili start-upa zasniva na tehnologiji ne znači nužno da je to tech startup.
  Primjerice, BlaBlaCar je platforma koja spaja vozače koji planiraju na dulje putovanje i putnike koji trebaju prijevoz u istom smjeru kako bi putovali zajedno i podijelili troškove. Činjenica da je takvo spajanje omogućila tehnologija i da se spajaju putem aplikacije je tu, zapravo, nebitna i to je ‘consumer’ proizvod čija ciljana skupina su ljudi koji često putuju.

  Darko: Prvenstveno, to bi bilo razumijevanje tehnologije i suvremenih metoda razvoja, kao što je agile development i slično. Na taj način medijski ili komunikacijski profesionalci u tehnološkoj firmi mogu lakše “pohvatati konce” cijelog procesa i core businessa tvrtke za koju rade te samim time lakše formulirati strategiju i pojedinačne kampanje. Nije nužno imati programerska znanja, no ona mogu biti korisna, posebno u komunikaciji sa specijaliziranim medijima i forumima, gdje PR često poprima oblike community managementa kroz direktni kontakt s programerima, administratorima i drugim tehničkim profesijama.

 • Startupi i tehnološke tvrtke su najčešće orijentirane prema vanjskom tržištu. Kako biste usporedili rad s domaćim tržištem i stranim?

  Antonija: Moj rad bio je usmjeren isključivo na hrvatsko tržište, ali uz puno razmjene iskustava s kolegama iz ostalih 20-ak zemalja u kojima je prisutan BlaBlaCar. Primijetila sam da je situacija u medijskom prostoru praktički svugdje slična (offline mediji gube utjecaj, online još ipak nemaju toliki, potkapacitirane redakcije u kojima se novinari nemaju previše vremena baviti temom, mediji koji su sve senzacionalističkiji)
  Također, u cijelom svijetu, čak i u tehnološkom sektoru, u odnosima s medijima ‘pale’ one stare, nimalo tehnološke taktike – osobni pitch umjesto generičkog maila poslanog na 128 adresa, stvaranje odnosa, fer pristup i međusobno povjerenje.

  Darko: Za Infobip je glavna razlika u tome što medije zanima. Dok je u Hrvatskoj naglasak na to kako smo počeli i rasli, koji je značaj tvrtke za hrvatsko gospodarstvo i slično, na globalnoj razini fokus je na rješenjima koje pružamo i koristimo za klijente i određene vertikale (tehnološke tvrtke, banke, maloprodaja, marketinške agencije itd.). Samime time je i pristup drugačiji, mediji koje ciljamo, kanali kojima im pristupamo i slično, kao i vrijeme reakcije. Na globalnoj razini moramo biti spremni vrlo brzo reagirati i stoga je poznavanje industrije i dobra priprema ključna.

 • Imate li kakav savjet za osobe koje zanima rad u PR-u ili marketingu tehnoloških rješenja?

  Antonija: Prije nego krenete komunicirati svoj proizvod ili uslugu, budite sigurni da ga možete objasniti u maksimalno tri rečenice (idealno u jednoj)!

  Darko: Prije svega, raditi na vlastitim znanjima u tehnologiji. Ne morate biti programer, ali morate pratiti razne industrije, influencere i tehnologije, kao i vladati društvenim mrežama. Ovo je segment koji se strelovito razvija, nove tehnologije, aplikacije i rješenja pojavljuju se doslovno svakodnevno i tu leži najveći izazov za profesionalce u PR-u u tehnologiji. Prvo morate biti dobar generalist, da biste se kasnije mogli specijalizirati u nekom području ili tvrtki – još jedan dokaz u prilog tezi da se PR u tehnološkom sektoru i nekom drugom u svojoj osnovi ne razlikuju mnogo.

Iz razgovora s Antonijom i Darkom, možemo zaključiti da neovisno od medija, teme i lokacije, bit komunikacijske profesije ostaje ista. Tech PR kao zasebna grana sve više zaživljava u govoru, ali tu možemo napraviti i usporedbu s digitalnim marketingom koji je kroz godine sve više postajao integrirani marketing te se vratio u jednostavno – marketing. U svakom se slučaju komunikacijske djelatnosti neprestano razvijaju, a na komunikatorima je da se razvijaju uz njih – neovisno od tech predznaka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

You May Also Like