Ahmed Men je direktor tvrtke Planète Chocolat koja proteklih par mjeseci koristi Mediatoolkit kako bi došli do novih prodajnih prilika. Zapratite ih na Twitteru i Facebooku.

U ovom ću blogu pokazati tri strategije koje koristimo u Planète Chocolateu uz pomoć Mediatoolkita.

Ako vodite e-poslovanje, dvije najrelevantnije metrike kojima biste trebali biti opsjednuti su NOVI KLIJENTI i ZADRŽAVANJE KLIJENATA.

Jedno bez drugoga je beskorisno. Privlačenje novih korisnika bez zadržavanja starih je jednako ulijevanju vode u šuplju kantu. Jednostavno ne donosi dobar konačni rezultat.

Kada smo tek započeli s korištenjem Mediatoolkita, cilj nam je bio izrazito jednostavan: pratiti tko spominje Planète Chocolat i zašto.

Ali, vrlo brzo smo uvidjeli potencijal alata u prodaji.

U prosjeku, pet puta skuplje je privući novog korisnika nego zadržati starog. Komunikacijom s kupcima preko društvenih mreža i prije nego što su naručili naše proizvode smo poboljšali zadržavanje.

Povećanje od svega 5% u zadržavanju korisnika može dovesti do povećanja profitabilnosti tvrtke od 25%-95%.

Kako ostvariti odnos s potencijalnim kupcima kako biste osigurali da postanu redoviti kupci i poboljšali si poslovne rezultate?

1. Budite uz njih kad je potrebno

Svakodnevno tisuće ljudi diljem svijeta očajnički traži inspiraciju za poklon svojim najdražima. Neki od njih javno traže savjet na društvenim mrežama. I ovdje se otvara prilika za nastup brenda.

Ponudite svoje savjete onima koji ih traže.

Nekoliko je prednosti u tom pristupu:

  •  Razvijate svoju publiku na Twitteru. Praćenjem autora tvita na koji odgovarate, šansa je oko 80% kako će i on vas zapratiti.
  • Dovodite kvalitetan promet na svoju stranicu.
  • Ne gnjavite. Odgovarate na postavljeno pitanje, što autor tvita i traži.
  • Osim samom tviterašu, predstavljate se i njegovoj mreži u kojoj su potencijalni kupci.
  • Dolazite do kontakta s osobom koja baš u tom trenutku kupuje ili želi nešto kupiti.

Efekt tog trenutka je ovdje presudan. S ponudom dolazite u trenutku dok je potražnja pri vrhuncu.

Nakon što se kupcu pokazali kako vas zanima njegov problem i želite ga riješiti, povećali ste šanse za stvaranje osjećaja vjernosti prema brandu, u čemu se i nalazi smisao stvaranja retencije prije akvizicije.

Ali kako proaktivno ići prema tome?

U Planète Chocolateu cijeli tim smo povezali preko Slacka u koji smo integrirali Mediatoolkit obavijesti u stvarnom vremenu. U kanalu #Mediatoolkit nam se pojavljuju sva bitna spominjanja i potrage za poklonima na koje cijeli tim odgovara.

Omogućeno je i dobivanje dnevnih ili tjednih izvještaja mailom, ali to nam je puno manje zabavno. 🙂

Druga mogućnost je praćenje notifikacija direktno kroz Mediatoolkit sučelje. Ispod je pokazan primjer korištenog ključnog pojma “What to buy”.

Ključne pojmove je moguće upisati na više jezika kako biste sukladno znanju svojeg tima obuhvatili što veće tržište.

Takva praksa je uspješna za sve vrste online poslovanja, pogotovo ako se radi o SaaS-u, o čemu ću više govoriti u drugom dijelu.

2. Iskoristite svoju konkurenciju

Sigurno je da vaša konkurencija ima svojih mana koje ste već svojim proizvodom riješili, a njihove korisnike razočaravaju.

Nezadovoljnim korisnicima jedna od prvih reakcija je pritužba. Ona može biti direktno pružatelju usluge, ili pak preko društvenih mreža.

To obično izgleda ovako:

Ako ste već u svojem poslovanju riješili problem na koji se osoba žali, možete iskoristiti priliku da istaknete svoje kvalitete. Pogotovo ukoliko se radi o SaaSu u kojem imate funkcije koje konkurencija nema.

Na primjer, alatu Bunkr cilj je zamijeniti Powerpoint. Oni mogu pratiti sve varijante “Powerpoint” +“won’t”, “don’t” ili“can’t” i nuditi sebe kao alat koji to može.

Uz privlačenje novih korisnika, na ovaj način se otkrivaju i stvarne potrebe korisnika.

Na koji drugi način praćenje konkurenata može biti korisno?

Prije svega, na taj način poboljšavate SEO.

Ako ste primijetili kako konkurenti stalno pišu za razne specijalizirane portale, to samo znači kako su ti portali otvoreni za suradnju i da je na vama red da pokušate isto.

Većina novinara voli održavati nepristranu sliku o sebi. Ako im se javite kako biste istaknuli vlastite prednosti nad konkurentom o kojem su pisali, velika je šansa kako će obraditi i vašu temu odnosno proizvod ili pak objaviti vaš blog.

Šanse poboljšavaju i sitnice poput nekih novosti o proizvodu, citata korisnika ili kratkih anegdota.

Olakšajte novinarima posao tako da im pošaljete okvir članka za pisanje sa svim informacijama koje bi im mogle zatrebati.

Ukratko, potrebno je napraviti tri koraka:

  • Pronaći gdje se konkurenti spominju
  • Provjeriti koji ih autori spominju i doći do njihovih kontakt podataka
  • Kontaktirati ih i promovirati vlastiti brand.

Sad se vjerojatno već pitate

Koliko će mi vremena trebati da kontaktiram sve te ljude?

Savjet: pronalazak kontakta pojedinačnih novinara može oduzeti veliku količinu vremena. Pojednostavite proces dobrom organizacijom. Poslažite kvalitetne linkove u Excel tablicu uz prazna polja za kontakt. Ako ih imate velik broj, uzmite freelancere da obave posao ispunjavanja za vas. Ako je zaista velik broj, podijelite ih u više tablica i uzmite više freelancera kako biste usporedili rezultate i nastavili suradnju samo s najboljima.

Nakon kontaktiranja novinara, bilježite njihove reakcije i u slučaju pozitivnog ishoda, nastavite ih kontaktirati s budućim novostima.

3. Održavajte svoju reputaciju

U Planète Chocolatu, reagiramo na baš svaki spominjanje našeg branda na društvenim mrežama. Možete nas i testirati 😉

U većini slučajeva, radi se o osobama koje su na poklon dobile naše ručno rađene belgijske čokoladne poklone i svoje zadovoljstvo dijele na društvenim mrežama.

Kako bismo bili sigurni da ćemo sve uloviti, pratimo i krivo napisane varijacije našeg imena. Tako, uz “Planète Chocolat” pratimo i “Planet Chocolat” kao i “Planet Chocolate”.

Ako vam naziv sadrži više riječi, obavezno pratite i hashtag sa spojenim riječima, kao što je #planetechocolat.

Kreirajte “wow efekt” zahvalom

Osobe koje su dobile vaš proizvod kao poklon su i budući kupci te je vrijeme da se počne raditi na zadržavanju korisnika.

Drugi tip obavijesti koje redovito dobivamo su spominjanja brenda sa raznih portala i blogova. Ukoliko smo spomenuti bez da je stavljena poveznica na našu stranicu, javljamo se autoru članka uz zamolbu da nas linkaju.

Uz to, dijelimo članak na svojim mrežama uz tagiranje autora i time dolazimo do dodatnog prometa i promocije.

Navedeno nam poboljšava SEO, a i sami autori članka cijene naše dijeljenje dovoljno da dodaju linkove na članke. 🙂

Savjet: Ako ste se ulovili s hrpom spominjanja na koje nikad niste obratili pozornost, nije prekasno za dovođenje situacije u red. Kako bismo si uštedili vrijeme, u Planète Chocolatu koristimo Buzzstream. Prikupite URLove koji vas spominju u CSV ili TXT formatu, po jedan URL u svakom redu.

  1. Ubacite ih u Buzzstream:
  1. Alat će potražiti sve podatke o stranicama koje ste ubacili i omogućiti vam brzu pretragu kontakata kao i držati evidenciju o pokušajima linkanja (od “Not started” do “Successful Placement”).

Nadam se da je ovime dobro prikazan potencijal praćenja online medija, a sada je red na vama da te potencijale isprobate.

Mediatoolkit možete isprobati besplatno. REGISTRIRAJTE SE.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

You May Also Like