Kada pričamo o povijesti Mediatoolkita, ne možemo ju promatrati odvojeno od otvorene komunikacije. Izravna, dvosmjerna komunikacija je nešto što je utkano u Mediatoolkit – u ljude, kulturu i način poslovanja – od samog početka.

“While growing this company, there had been plenty of hardships. One thing that was never a problem – was talking about them.”

Jedini put na kojem smo vidjeli uspjeh je onaj čiji su koraci praćeni otvorenošću – prema i među zaposlenicima, ali i prema van.

Jedini put na kojem smo vidjeli kontinuirani napredak je onaj na kojem su svi imali priliku sudjelovati u rješavanju problema – kroz prijedloge i realizaciju.

Otvorena komunikacija i sloboda izražavanja za nas su bili, i dalje jesu, taj put. Upravo je iz tog razloga transparency jedna od naših 5 vrijednosti – uz progress, quality, community i ownership.

Počevši od odnosa unutar timova i među timovima, ključ uspjeha uvijek je bio taj otvoren protok informacija i komunikacija, koji se u Mediatoolkitu manifestiraju na više različitih načina, kako formalnih, tako i neformalnih.

Kroz dopisivanja u Slack kanalima, pauze ili kratke posjete workspaceu drugih timova, uvijek smo njegovali kulturu opuštene interakcije. Ti kratki, neformalni check-ins predstavljaju prilike za stvaranje jedinstvenog uvida u kolege i posao koji obavljaju.

Formalni način protoka informacija je više strukturiran, kontinuiran i onaj na kojem uvijek radimo i koji nastojimo unaprijediti. To su prije svega naši tjedni sastanci (#WINS Weekly), a onda i mjesečni jedan-na-jedan razgovori (Quality Time), razvojni razgovori i open doors razgovori. A od početka remote rada osiguran protok informacija i komunikacija su postali naglašeniji no ikad – zbog čega smo uveli još jedan jedan-na-jedan razgovor s voditeljem i timski check-in svaki tjedan.

Sada već možda razmišljaš: pretjeruju.

Da, otvorena komunikacija je bitna. Da, bitno je osigurati transparentnost u prijenosu informacija. I da, bitno je njegovati kulturu feedbacka. Jer čak i kada si otvorena osoba, možda nemaš sklonost otvorenom i konstruktivnom komentiranju nečijeg rada. No, u trenutku kada davanje (i primanje) feedbacka postane svakodnevica i obaveza, gubi se strah i shvaćanje feedbacka kao osobnog napada, a dobiva prilika za nove mogućnosti i napredak.

Ipak, treba li nam za to još jedan sastanak? Često je odgovor ne, ne treba nam još jedan sastanak koji je mogao biti poruka na Slacku.

Kad staviš sve sastanke i razgovore na papir, shvatiš koliko ih je i njihovu učestalost. Osjećaš se kao ticking time bomb – još jedan sastanak i vjerojatno ćeš eksplodirati.

No, kad staviš sve sastanke i razgovore na papir, shvatiš još jednu bitnu stvar…

Kako svakodnevno prakticiramo vrijednost transparency?

#WINS Weekly

#WINS Weekly ili kolokvijalno winsi, okupljaju cijeli Mediatoolkit svaki četvrtak u prostranoj Product sobi (puno nas je, ok?). Iako se lokacija u zadnje vrijeme promijenila (i rezultirala vlastitom verzijom conference call binga), premisa je ostala ista: što smo taj tjedan postigli, što planiramo postići idući tjedan te pohvale i zahvale za postignuto.

Transparentan protok informacija je u samoj srži winsa jer poziva na otvoreno komuniciranje rada, postignuća i izazova s kojima se svaki pojedini tim susreo taj tjedan.

Winsi se otvaraju pregledom ključnih metrika našeg poslovanja – od NPS-a do MRR-a, nakon čega slijedi predstavljanje metrika i postignuća pojedinog tima. Kroz cijeli sastanak, podij je otvoren svima za komentare, pitanja, ali i pohvale pojedincima koji su se taj tjedan posebno istaknuli svojim radom i doprinosom. Pohvale su posebno zanimljive jer se temelje na našim vrijednostima. Pa, iako su winsi manifestacija transparentnosti, također predstavljaju priliku isticanja ponašanja koja su bila u duhu naših vrijednosti.

Quality time (QT)

Dok su winsi “platforma” za prezentiranje rada timova, QTs su posvećeni pojedincima. Glavna svrha ovih jedan-na-jedan razgovora s voditeljem jest praćenje zadovoljstva zaposlenika – kako timom i poslom koji obavljaju, tako i cijelom firmom. Kroz taj mjesečni razgovor, timljani stvaraju odnos povjerenja i transparentnosti sa svojim voditeljem. Ti razgovori služe kao refleksija na postignuto i odrađeno taj mjesec, na zadovoljstvo vlastitim radom i prilike za napredak. Prilika su za otvoreni razgovor o već spomenutom zadovoljstvu firmom – kako se ti osjećaš, s kojim se izazovima susrećeš, što može povećati tvoje zadovoljstvo.

Iako je vođen ključnim pitanjima i točkama razgovora, QT nikada nije ispitivanje i jednosmjerna ulica. To je razgovor u punom smislu te riječi – često proveden u neformalnom okruženju uz šalicu kave (ili čaja).

Karakteriziran fleksibilnošću, način provođenja QTja se može razlikovati od tima do tima, od osobe do osobe. Svaki tim i svaka osoba nisu isti i QT se prilagođava drugima, a ne drugi njemu.

Razvojni razgovori

Razvojni razgovori su, kako im i samo ime da naslutiti, razgovori o individualnom razvojnom putu svakog zaposlenika. Iako se događaju dva puta u godini, ovi razgovori zapravo postavljaju temelje radu i doprinosu kroz cijelu godinu. Zašto?

Razvojni razgovori polaze od otvorenog razgovora o tome gdje si sad i, važnije od toga, gdje želiš biti. Razgovor je to o individualnim kompetencijama, karijernim ciljevima i prostoru za napredak. Glavna svrha, a u konačnici i ishod, razvojnog razgovora jest jasan akcijski plan – koraci koje voditelj sastavlja s timljanom s ciljem ostvarivanja željenog karijernog puta. Otvorena komunikacija aspiracija, želja i ciljeva podloga su za uspješno planiranje i ostvarivanje individualnog razvojnog plana.

Open Doors

Cijelu priču zaokružujemo s još jednom tjednom aktivnošću kojoj je polazište, pogađate, otvorena komunikacija. Open doors nisu obavezni, ali svakako predstavljaju još jednu priliku kada bilo koji član tima može doći izravno našem direktoru Ivoru i posvetiti se temama poput izazova s kojima se susreće, donesenih odluka, nejasnoća i razvoja. Mediatoolkit raste iz godine u godinu, a s rastom tima mijenja se i način komunikacije. Zato su, uz sve ostale prilike za otvorenu komunikaciju, open doors još jedan način na koji se može raditi na poboljšanju komunikacije unutar tima, uputiti feedback i dobiti odgovor na sve što nas zanima.

“Talking about our decisions lets us improve them.”

No, kad staviš sve sastanke i razgovore na papir, shvatiš još jednu bitnu stvar…

…potiču interakciju i grade temelje čvršćim unutartimskim i međutimskim odnosima.

Možemo pričati o nebrojeno mnogo sastanaka, ali istina je da ih svatko od nas neizmjerno cijeni. Svaki sastanak, svaki razgovor ima svoju jedinstvenu svrhu u postizanju transparentne komunikacije.

Ta ideja da svatko ima više prilika za izraziti svoje mišljenje, želje, aspiracije, izazove je nešto što kontinuirano nastojimo realizirati – a ne ostaviti na ideji.

Kada naglašavaš otvorenu komunikaciju, transparentnost i izravan pristup informacijama i kada svaki dan svojim akcijama iste podržavaš, ne postoji problem, ne postoji izazov, bilo individualni ili timski, koji se ne može nadvladati.

Kada naglašavaš važnost davanja i primanja feedbacka, zaziranje od istog postaje stvar prošlosti, a prakticiranje dio svakodnevice i jasan put prema osobnom i timskom razvoju.

Evo zašto ona bomba koju smo spominjali na početku nikada nije ni “eksplodirala” nego je kontinuirano deaktivirana.

Zadnje tri godine bili smo Najbolji poslodavac. I da, otvoreno se hvalimo time. Ne zato što smatramo da nas to stavlja na visoku policu s najpoželjnijim firmama, nego zato što je nama interno dokaz da radimo nešto dobro.

Iz godine u godinu rastemo kao tim i kao firma – i danas s timom od 40+ zaposlenika poslujemo u 90+ zemalja diljem svijeta.

Razvili smo crawler koji prati više od 10 milijuna URL-ova i prikuplja više od 50 milijuna članaka dnevno.

Put od interna do voditelja i direktora nije samo mogućnost, nego realnost. Kroz svaki razvojni razgovor otkrivamo i njegujemo kompetencije naših zaposlenika i zajedno ih oblikujemo na karijernom putu koji oni odaberu.

I prije nego nas optužiš da opet pretjerujemo (ovaj put s hvalospjevima) – dopusti da objasnimo zašto baš sastanci imaju veliku ulogu u našim uspjesima.

Imaju tu ulogu jer svaki sastanak ima svoju jedinstvenu svrhu. Transparentnost, otvorena komunikacija, poticanje interakcije, izgradnja kvalitetnih timskih odnosa koji vode do zadovoljstva i rasta. 

Svaki komentar, svaki feedback, svaka nova ideja, svaka međutimska suradnja i interakcija dovela nas je tu gdje jesmo.

I to je u srži Mediatoolkita.


Zapošljavamo! Provjeri naše otvorene pozicije ili nam pošalji otvorenu molbu:Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

You May Also Like