Uskoro će biti godina dana da radim u Mediatoolkitu pa su me kolege tim povodom zamolile da napišem blog o svom stavu i iskustvu sa studentskom praksom.

Naime, sviđalo se to nama ili ne, fakultetski dani, sve silne kave i ručkovi u menzi, pretvaranje da učimo u knjižnici te, tu i tamo, uporno i revno buljenje u knjigu kako bismo nešto zapravo i naučili imaju svoj (pogađate) – kraj. Tužno? Definitivno. Kraj svijeta? Nikako.

Često nam se u tim divnim danima zna dogoditi da jednostavno prestanemo misliti (ako uopće i počnemo) na ono što dolazi nakon. I to je potpuno razumljivo. Cijela ta sveučilišno-akademska atmosfera zaista ima takav utjecaj na čovjeka i na njegovo poimanje okoline. Jednostavno se naviknemo na to da su nam glavna obaveza predavanja te, nakon njih, ispiti. 

Međutim, čak i kad zaboravimo na postfakultetske obveze, one ni u kojem slučaju ne zaboravljaju na nas. Budući da je tako, logično bi bilo barem učiniti da ih, kad se odluče objelodaniti, dočekamo spremni. To se pogotovo tiče onih obaveza koje su povezane uz posao i karijeru.

Ipak, nerijetko se događa da svo znanje koje stičemo na fakultetu bude upravo ono teorijsko koje je, naravno, dobra podloga za bilo što, ali i dalje nam tu nedostaje vitalni dio – onaj praktični.

Upravo taj dio je onaj faktor koji vas pripremi za one obaveze za koje ste mislili da su vas zaboravile. Praksa, pogotovo u struci ili nečemu joj bliskome, odličan su način da u vrlo kratkom roku postanete na “ti” sa poslovnim svijetom.

  • naviknete se na skoro svakodnevni rad, aktivnost, kolege, zadatke, ciljeve, odgovornost i samu atmosferu. Zapravo, od svega navedenog, od zaposlenih kolega bitnije ćete se razlikovati jedino po razini odgovornosti koju snosite, što i nije loše za početak.
  • imate mentora koji vas uvodi u posao, upoznaje s pričom cijele firme i uskače kad zatreba (jer ipak, vi ste još “na praksi” :))
  • Osim mentora, imat ćete i nadređenog s kojim ćete prolaziti kroz svoje zadatke i ciljeve kako bi vaš rad i doprinos firmi bio i konkretno (brojevno) iskazan.
S kolegama iz Mediatoolkita u Pragu. Ja sam ovaj desni. :)
S kolegama iz Mediatoolkita u Pragu. Ja sam ovaj desni.

Osim toga, kao što je opće poznato, rad preko Student servisa u većini je situacija fleksibilan tako da se ne morate bojati da ćete zbog posla propuštati predavanja, nemati vremena za učenje ili društveni život. U ovom slučaju, posao ćete moći prilagoditi sebi i svojim (fakultetskim) obavezama bez potrebe za “bježanjem” s posla ili bilo kojim tipom lažnih opravdanja. Bitno je da i vi i vaši poslodavci od početka prakse znate da vam je fakultet na prvom mjestu te da svoje radno vrijeme krojite po fakultetskim obavezama, a ne obrnuto. 

U svakom slučaju, praksa za vrijeme studija vjerojatno je najefikasniji način za što glađi prijelaz iz akademskog u poslovni svijet u kojem su koncepti akademske četvrtine ili više rokova za izvršenje obaveza znatno manje iskazani.

Unatoč tomu, svakodnevno druženje s kolegama, komunikacija s partnerima, dobavljačima ili klijentima (zavisno od vaše pozicije) i na kraju krajeva, izgradnja jedne kvalitetne mreže kontakata i poznanstava mogu vam donijeti samo korisne stvari u budućnosti. Stoga nemate što čekati jer, ako ništa drugo, iza sebe ćete imati jedno iskustvo više. A ni dodatna zarada nije naodmet. 😉

P.S. Javite se u Mediatoolkit na neku studentsku praksu, čak i ako nemamo otvoren natječaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

You May Also Like