Komunikatorji pri svojem delu zelo potrebujejo specializirana PR orodja. Zaradi novega načina dela, ki lahko zahvaljujoč spletnim medijem traja 24 ur na dan, nalogam kot da ni videti konca.

Večje število obveznosti pomeni tudi, da obstaja manjša verjetnost, da komunikatorji preizkusijo nova orodja in tehnologije – kar je seveda pričakovano glede na razmere. Vendarle pa se včasih obrestuje obstati in preveriti, na katerih področjih se ponujajo možnosti za izboljšavo delovnih procesov podjetja.

Včasih lahko programska orodja določeno nalogo, za katero bi sicer porabili polovico dneva in kadra, rešijo v nekaj minutah.

Na podlagi pogovorov z našimi naročniki smo sestavili seznam 10 neverjetnih orodij, ki so lahko v največjo pomoč.

1. področje: Orodja, ki vam izboljšajo vaš PR delovni proces

Prezly

Imate Excel preglednico, v kateri so shranjena imena novinarjev, kontaktne informacije in zapiski o prejšnji komunikaciji?

Lahko jo vržete v koš, če uporabljate Prezly.

Prezly vam omogoča pisanje, objavo in pošiljanje izjav za javnost vsem kontaktom v vaši bazi. To pa so le nekatere izmed prednosti uporabe.

Največja prednost uporabe je možnost kreiranja pristajalnih strani– spletnih redakcij za vaše podjetje. Preprosto naložite vaše izjave za javnost in multimedijske materiale, ki so na voljo novinarjem.

Na ta način je priprava medijskih pitchev bistveno lažja: namesto pošiljanja dokumentov, 20 MB velikih slik ali veliko besedila v mejlu lahko svojo zgodbo preprosto pošljete prek spletne povezave.

Poleg pošiljanja izjav za javnost lahko posodobite tudi podatke o ključnih akterjih podjetja ali dostopate do prejšnjih dogodkov. Na ta način ne boste potrebovali posodabljati podatkov o podjetju v vsaki izjavi za javnost, saj so novinarjem dostopni ves čas.

Cenik: prilagodljiv

Buffer in Hootsuite

Buffer in Hootsuite sta pogosto uporabljeni orodji v SaaS industriji in v agencijah, ki se ukvarjajo z digitalnim marketingom, tako da se zdi pisanje o njima že skoraj nepotrebno.

Kljub temu se je v veliko pogovorih izkazalo, da jih komunikatorji ne uporabljajo v tolikšni meri, kot bi pričakovali. Škoda, saj jima pripada pomembno mesto med PR orodji. Prihranita lahko veliko časa pri ponavljajočih opravilih v povezavi z upravljanjem družbenih omrežij.

Buffer vam omogoča načrtovati čas objav za vsebine na različnih družbenih omrežjih, Hootsuite pa celostno upravljati družbena omrežja. Prek njega lahko komunicirate, analizirate uspešnost komunikacije in skrbite za vaše ostale aktivnosti.

Cene so odvisne od obsega uporabe.

Če za svoje naročnike ne potrebujete izvajati veliko aktivnosti na družbenih omrežjih, je smiselno, da uporabljate Buffer za urednikovanje objav in delni social listening vsebin o vaših naročnikih.

Če večina vaših storitev vključuje tudi komuniciranje z uporabniki na družbenih omrežjih, je lahko Hootsuite za vas nepogrešljiv.

Orodji se razlikujeta v ceni: Buffer je brezplačen za do 3 različne profile na družbenih omrežjih. Plačljiv paket se začne pri 13 € mesečno in velja za 8 profilov na družbenih omrežjih. Vrednost Hootsuite paketa se prične pri 25 € mesečno.

2. področje: PR orodja za monitoring in analizo

CoverageBook

CoverageBook je orodje za pripravo poročil, s katerim lahko prihranite čas, ki ga sicer namenite za oblikovanje PR analiz in izračun pomembnih metrik. Je zelo enostaven za uporabo: v orodje skopirate vse povezave člankov, ki so se nanašali na vašo PR kampanjo. CoverageBook naredi posnetek celotnih člankov in jih spremeni v vizualno privlačno poročilo. Omogoča tudi osnovno PR analizo: preverite lahko podatek o dosegu člankov, interakcijah na družbenih omrežjih in podobne metrike.

Če iščete enostavno orodje, ki vam bo prihranilo veliko časa in navdušilo z designom, je CoverageBook za vas idealno.

Cena: paketi so na voljo od 86 € mesečno dalje.

Mediatoolkit

Mediatoolkit je media monitotoring orodje, ki na spletu išče omembe vašega naročnika ali podjetja, in vas v nekaj sekundah po njihovi objavi seznani z njimi. Pregleduje 100 milijonov spletnih virov, vključno z družbenimi omrežji, kot so Facebook, Twitter in Instagram.

Z Mediatoolkitom lahko končno prenehate guglati ime vašega naročnika, saj so vam v platformi na voljo vse povezave do omemb o vaši kampanji.

Te prav tako analizira: znotraj poročil najdete podatke o dosegu in interakcijah, analizo sentimenta in seznam vplivnežev, ki pišejo o vaši znamki.

Mediatoolkit je nadvse dobrodošel, saj za omembami odslej ne potrebujete več brskati ročno, poleg tega pa imate na voljo napredne PR analize z obilico preglednih grafov, nad katerimi bo vaš naročnik navdušen. Dobite torej vse, kar bi si lahko komunikator želel od takega orodja.

Cenik: brezplačno, plačljivi paketi od 49 € mesečno

Vas zanima Mediatoolkit?

Registrirajte se in ga začnite uporabljati brezplačno:

2-tedenski preizkus

3. področje: PR orodja, ki vam pomagajo pri pisanju vsebin

Hemingway Editor

The Hemingway Editor označuje daljše, kompleksnejše stavke in pogoste napake, s čimer vam pomaga pri berljivosti vašega angleškega besedila. Predlaga vam krajšo različico besed in vas na primer opozori na dele besedila, ki vsebujejo trpnik ali druge manj posrečene izraze.

Orodje je dobrodošlo tudi zato, ker vaše besedilo pregleduje še en par oči. Ni potrebno upoštevati vseh nasvetov, ki jih predlaga aplikacija. Če pisanju namenimo preveč časa, namreč pogosto izgubimo fokus, zato je dodatna pomoč dobrodošla.

V vsakem primeru boste z njegovo pomočjo ponovno razmislili o tem, kako inovativno naj bo vaše sporočilo.

Na voljo je brezplačen spletni pregledovalnik, začetniška verzija pa je na voljo že za malo več kot 17 eurov in deluje tudi brez dostopa do interneta.

Cenik: Brezplačna verzija, 17,14 € za offline aplikacijo

Grammarly

Grammarly je znan po tem, da zagotavlja pomoč pri jasnem, učinkovitem in slovnično pravilnem pisanju v angleškem jeziku. Je nadvse priročen pregledovalnik besedil na steroidih: poleg urejanja vejic popravlja tudi vaše predloge, fraze, idiome in celo skladnjo. Dostopen je prek razširitve v brskalniku, kar pomeni, da ga lahko uporabljate pri pisanju mejlov, dokumentov, predstavitvah, na družbenih omrežjih ali za svoje zasebne potrebe.

Orodje lahko uporabljate v njegovi osnovni različici brezplačno, Premium paket pa se prične pri 25,68 € na mesečno.

Cenik: brezplačno, 25,68 €/mesec

4. področje: PR orodja za grafično oblikovanje

Canva

Canva je aplikacija za grafično oblikovanje, ki omogoča vsakemu uporabniku, da postane oblikovalec. V samo nekaj minutah lahko naložite svoje fotografije, med tisoči grafičnimi predlogami izberete vam najbolj primerno, izberete stil pisave, napišete besedilo, kliknete na izvoz in že imate svoj oblikovan vizual. Pogosto je ravno Canva skrivnostno orodje številnih navdušujočih objav na družbenih omrežjih.

Canva pa je tudi veliko več kot to. V njem najdete veliko možnosti, ki jih lahko uporabite pri oblikovanju knjižnih naslovov, zloženkah ali spletnih povabilih na vaš dogodek.

Samo pomislite na trenutke, ko ste zaman čakali na oblikovalca ali preprosto niste imeli budgeta ali časa za pripravo enostavne spletne pasice. Canva vam poleg tega tudi prihrani čas, ki bi ga namenili za pripravo brifa ali čakanje na pripravljen izdelek.

Cenik: brezplačno, paket od 11 € mesečno

Wave Video

Se še spomnite časov, ko je bilo na spletu objavljeno 90 odstotkov besedila in 10 odstotkov spletnih bannerjev? Če je to še v vašem spominu, je Wave orodje primerno za vas. Internet, ob katerem ste odrasli, je bil podoben knjigi, internet, ki ga uporabljajo današnji otroci, spominja na video platformo.

Zapisi na družbenih omrežjih, Instagram stories, Snapchat, YouTube, … Tudi tradicionalni založniki v svojih besedilih radi objavljajo video vsebine.

Toda kljub vse večji potrebi po objavljanju videov, so nekateri komunikatorji še vedno zadržani. Priprava videov za naročnike je včasih trajala več ur, celo dni, za to ste potrebovali profesionalno opremo, zvočne efekte in montažo.

Toda veliko se je spremenilo. Kar je Canva naredila statičnim podobam, je Wave naredil za video. V samo nekaj minutah lahko naložite video iz vašega telefona, izberete glasbo in že imate pripravljen končni izdelek. Izbirate lahko tudi med že pripravljenimi videi, ki jih lahko umestite v vašo zgodbo.

Prav tako vam Wave samodejno prilagodi format, ki je primeren za objavo na različnih družbenih omrežjih.

Wave je odlično orodje, če imate vizualno privlačen izdelek. Tudi če videa mediji ne objavijo, je ta vsebina dosti bolj primerna za pitch kot dolgočasne izjave za javnost. Izkoristite to priložnost za razliko od drugih.

Cenik: začne se pri 48,86 € na mesec.

5. področje: PR orodja za raziskave

Buzzsumo

Buzzsumo je enostavno, toda učinkovito orodje, s katerim lahko raziskujete popularne teme na spletu. Vnesete frazo, ki jo želite raziskovati, npr. vsebinski marketing, in na voljo so vam najbolj viralni članki in blogi na to temo. Na ta način lahko najdete navdih pri iskanju popularnih zgodbah ali zanimiv zorni kot pri vaši zgodbi. Z njegovo pomočjo lahko najdete tudi novinarje, ki pišejo o podobnih temah ali podjetjih iz vaše industrije. Buzzsumo je priljubljeno orodje za tiste, ki se ukvarjajo z vsebinskim marketingom, plačljivi paketi se pričnejo pri 84,87 € na mesec.

Cenik:  brezplačen testni dostop, brezplačna možnost uporabe brez vpisa

AnswerThePublic

Naš predlog za zadnje orodje je uporaben na več nivojih: za SEO optimizirano pisanje, izboljšavo vašega vsebinskega marketinga ali brskanja na področju oglaševanja.

Answer The Public je zanimiva brezplačna spletna stran, v katero lahko vpišete različne fraze ali besede, v katerem koli jeziku, in dobili boste priljubljene Google zadetke.

Recimo, da ste podjetje, ki izdeluje hladilnike. Vpišete besedo hladilnik in dobili boste brezplačno poročilo s podobnimi zadetki, ki so vam lahko v pomoč pri iskanju novih idej ali zanimivih izdelkih.

Cenik: brezplačen

Katero PR orodje je vam najbolj všeč?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

You May Also Like