Center za odnose z javnostmi kalifornijske šole Annenberg je nedavno objavil rezultate raziskave o stanju v PR-ju, v katerem je med drugim postavljeno vprašanje o pomembnih trendih za to industrijo.

Popolno pričakovano – svoje mesto na lestvici je našel tudi social listening. Raziskava je bila izvedena ločeno med marketingaši in PR-ovci. Zaposleni v marketingu so social listening uvrstili na prvo mesto lestvice trenutno aktualnih trendov, PR-ovci na drugo, takoj za digitalnim pripovedovanjem zgodb.

»Šele« na drugo mesto, bi lahko rekli, saj je vse težje na social listening gledati kot na trend. Uporablja se v praksi, kot je to npr. upravljanje družabnih omrežij. In to je prvi hudo očiten razlog, zakaj je social listening nujen za kateri koli (resen) komunikacijski oddelek.

  • Razširjeno delovanje na družabnih omrežjih

Medtem ko je klasičen community management osnovan na vodenju posameznih strani in vsega, kar je povezano s tem, je s social listeningom mogoče razširiti doseg svojega delovanja in neposredno komunicirati z zainteresirano publiko. Z enostavnim spremljanjem  pojavnosti znamke se lahko odzovete na objave, v katerih profil vaše znamke ni označen. Nekatere znamke to počnejo naravnost izvrstno.

  • Ocenjevanje lastnega dela

Če vas širitev komuniciranja izven profilov, ki jih upravljate, ne zanima, lahko s social listeningom pridobite informacije, ki vam bodo pomagale oceniti vaše delo ali za pripravo prihodnjih strategij. S spremljanjem imena znamke lahko enostavno preverite kolikokrat je vaša znamka omenjena v primerjavi z vašim lastnimi PR ali marketinškimi aktivnostmi.

Vsekakor bi morala obstajati povezava med obsegom vaše spletne pojavnosti in vašim delom, na osnovi vpogleda v reakcije ciljne skupine pa lahko pripravite kvalitetnejšo strategijo za prihodnje aktivnosti.

  • Nove prodajne priložnosti

Uporabniki uporabljajo družabna omrežja na podoben način kot Google. Pogosto iščejo ideje na dobro slaščičarno, vodoinštalaterja, odločajo se za nakup pametnega telefona itd. Znamke lahko s pomočjo social listeninga dobijo neposreden vpogled v tovrstna povpraševanja in takoj odreagirajo, ponudijo svoje izdelke ali svoj nasvet.

  • Spremljanje konkurence

Poleg zaupanja v kvaliteto lastnih izdelkov in storitev vsa resna podjetja preverjajo tudi, kaj počne njihova konkurenca. V nasprotnem primeru jim lahko ne kaže najbolje. Spremljanje konkurence ni zahtevno opravilo, za to pa lahko porabimo precej časa. Če imate npr. 3 konkurente, vsakodnevno ali vsaj pogosto spremljate njihovo Facebook stran, Twitter, spletno stran in forume, na katerih se lahko piše o njih.

V primeru, da konkurenco spremljate z orodji media monitoringa, imate lahko na enem mestu zbrane vse tovrstne vsebine. Njihov pregled lahko postane podoben vašemu dnevnemu pregledu novic. Poleg tega ste lahko tudi enostavno seznanjeni prek e-obvestila (ali prek aplikacije na telefonu), ko nek vaš konkurent postane aktualen.

  • Hiter odziv na dogajanje

Social listening orodja so bila razvita zaradi izzivov, ki jih je seboj prinesla informacijska doba – neverjetna hitrost, s katero se širijo resnične in neresnične informacije. Ustaljena praksa spremljanja klipinga, s katero znamke dobivajo informacije o svojem ugledu, ne zadostuje več. Včasih je zapoznela reakcija lahko že eno uro po objavi sporne novice, kaj šele cel dan kasneje.

Z orodji, kot je Mediatoolkit, se lahko pozni reakciji preprosto izgonete, saj gre za spremljanje spleta v realnem času, s čimer pridobite dragocen manevrski prostor za reakcijo na negativne ali pozitivne objave.

Prevedeno po zapisu Matije Marteka.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

You May Also Like