Nedavno je naš sodelavec Petar sodeloval na panelu Hrvaške zadruge za odnose z javnostmi (HOUJ) na temo digitalnih kompetenc v PR-u. Poleg govora o tem, katere so ključne  kompetence, ki jih morajo imeti PR-ovci in v kolikšni meri, se je razprava dotaknila vprašanja, kaj je klasični PR in kako se ta razlikuje od digitalnega. Po Petrovem mnenju so digitalni kanali le novi kanali komunikacije, bistvo PR-a ostaja enako: ustvarjanje in prenos sporočil do ključnih javnosti. No, pri digitalnem komuniciranju so potrebna tudi nova tehnološka znanja, da bi lahko na uspešen način plasirali svoje sporočilo: od upravljanja družabnih omrežij in oglaševanja, uporabe analitičnih orodij in ustvarjanja multimedijskih vsebin, ki vam lahko olajšajo komuniciranje.

Katera so  spletna orodja, ki lahko PR-ovcem pomagajo pri boljši učinkovitosti in jim prihranijo čas? Da bi se seznanili z njimi, je potrebno le malo časa, povratek investicije pa je ogromen.

V tem blog zapisu bomo pogledali, katera spletna orodja PR-ovci, s katerimi sodelujemo, napogosteje koristijo.

drive
1. Google Drive (ali kateri koli način shranjevanja v oblaku) 

Priznajte, kolikokrat ste si preposlali dokumente ali nedokončane mejle, da bi jih pregledali kasneje doma, na službeni poti ali na katerem koli drugem računalniku, ki ni službeni. Kaj pa pri popravljanju predstavitve za naročnika, na kateri poleg vas delajo še drugi sodelavci, sedaj pa se lovite pri upoštevanju vseh komentarjev in opomb? Google ima rešitev. Drive je sistem za shranjevanje podatkov v oblaku in PR-ovcem pomaga pri shranjevanju podatkov, do katerega lahko dostopajo vsi v podjetju iz katerega koli računalnika ali pametnega telefona. Druga prednost je ta, da lahko delite dokumente, tabele in predstavitve z drugimi, pri čemer jih lahko več ljudi spreminja istočaso – brez potrebe po izmenjavi mejlov na to temo.

evernote2. Evernote

V soboto popoldne vam sredi piknika pade na pamet genialna ideja za oglaševalsko kampanjo, ki je ne smete nikakor pozabiti. Če si jo boste poslali na mejl, se bo ta znašel med ostalimi neprebranimi sporočili. Za takšne primere je na voljo Evernote – aplikacija, ki omogoča pisanja zapiskov, dostop do nje pa je mogoč na več načinov. Beležko lahko napišete na pametnem telefonu, kasneje pa do nje dostopate preko računalnika ali obratno. Prav tako lahko shranjujete povezave na zanimive članke in jih organizirate po različnih tematikah.


hascheck
3. Hascheck, Hemingway i Grammarly

Če morate pogoste pisati v angleškem jeziku, si lahko naložite aplikacijo Grammarly. Popravlja napake in svetuje, kjerkoli že pišete besedila: v mejlu, Evernotu, na družabnih omrežjih ali kjerkoli drugje. Hemingway je koristno orodje za vse tiste, ki pišete daljša besedila v angleškem jeziku – popravlja stilistične napake, opozarja na dolge stavke in svetuje, katere besede jed dobro izbrisati.
Canva4. Canva

PR agencije in oddelki so vse pogosteje zadolženi tudi za upravljanje družabnih omrežij, za kar je potreben vse daljši spisek veščin, tudi oblikovalskih. Canva vam pomaga pri hitrem kreiranju vizualov, ki jih lahko prilagodite različnim družabnim omrežjem – v petih minutah lahko izberete najbolj primerno rešitev in ji dopišete besedilo. Do sedaj najbolj enostavenoblikovalski program, ki smo ga zasledili.
piktochart5. Piktochart

Da bi naredili vsebine bolj privlačne, so se pred nekaj leti začele uporabljati infografike. Njihov pojav je najprej razveselil dizajnerje, nato pa so se razvila orodja za njihovo enostavno oblikovanje. Piktochart spada v kategorijo orodij, s katero lahko tudi uporabniki brez posebnih oblikovalskih talentov že v nekaj minutah svoje besedilo spremenijo v zanimive infografike. Primerno za družabna omrežja in zakaj ne tudi kot navdušujoča vsebina za novinarje.
MixMax6. MixMax ali podobni sledilci mejlov

Če želite izvedeti, kdo od novinarjem je odprl vaš mejl ali kdaj je naročnik pogledal vašo prezentacijo, uporabljajte Mix Max ali katero koli drugo orodje za spremljanje mejlov (Hubspot, Yesware, Mailchimp ali druge). Enostavno si ga naložite v brskalnik, njegove najbolj koristne lastnosti za PR-ovce pa so informacije o tem, kdaj je kdo odprl mejl. Z njegovo pomočjo lahko prav tako naložite seznam e-naslovov za samodejno pošiljanje mejlov in uporabljate različne predloge za pošiljanje sporočil.

Mediatoolkit7. Mediatoolkit

Vsak hvali svojega paradnega konja, a tokrat je ta pohvala še posebej na mestu. Kolikokrat ste brskali po spletu, kateri medij je objavil vašo izjavo za javnost ali z nekajurno zamudo (kar v PR-u pogosto pomeni ločnico med preprečeno krizo in gašenjem požara) zasledili komunikacijsko krizo na družabnih omrežjih? Pomembno je tudi spremljanje konkurenčnih podjetij, da o pripravi analiz vseh omemb kampanje, ki je trajala mesec dni, niti ne govorimo. Mediatoolkit je idealen za samodejno zbiranje vseh teh informacij: takoj vas seznani o tem, kaj se piše o vaših naročnikih in na katerih kanalih (na portalih, družabnih omrežjih, blogih in forumih), omogoča pa tudi samodejno pripravo PR poročil. PR-ovci, ki ga uporabljajo, nam sporočajo, da jim Mediatoolkit dnevno prihrani več kot uro časa. Svetujemo jim, da tisto uro umaknejo pogled od računalnika in se posvetijo prijetnejšim opravilom.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

You May Also Like