Slovenska znamka Chipolo, ki je v svetu prepoznana kot ena izmed najboljših znamk na področju iskalnikov predmetov, je aprila letos predstavila nov produkt Chipolo ONE Spot. Ker so s to novostjo postali eni izmed prvih, ki delujejo z Apple Find My mrežo, je lansiranju sledilo veliko medijskih objav. 

“7.aprila ob 19.00 po našem času so se začele dogajati prve objave, ki smo jih spremljali s pomočjo Mediatoolkita v realnem času. To nam je pomagalo predvsem pri tem, da smo se lahko hitro odzvali – takoj, ko smo zasledili novo objavo, smo jo preverili in kontaktirali novinarje, če so objavili napačne linke ali so kakšno informacijo napačno interpretirali,” je povedala Nika Kramžar, vodja marketinga pri Chipolu.

Dan po predstavitvi produkta, 8. aprila, je bilo tako mogoče zaslediti že 716 spletnih objav, aktualnost znamke pa se je od aprila dalje bistveno povečala v primerjavi s povprečnim številom objav v preteklih mesecih. V aprilu je bilo v primerjavi z mesecem marcem za kar 1282 odstotkov več objav, skupni aprilski doseg objav pa je znašal skoraj 19 milijonov.

Kot zanimivost: marčevski doseg skupno 211-ih objav, ki so omenjale Chipolo, je znašal slabih 500.000, povečan trend medijskega poročanja pa se nadaljuje tudi v maju, saj je ta do sredine meseca maja znašal že skoraj 4 milijone.

Število omemb
Prikaz začetka Chipolo kampanje, ki ji sledi razgibano dogajanje v maju.

Nika Kramžar nam je zaupala še, da so si z Mediatoolkitom pomagali tudi pri spremljanju odzivov na družbenih omrežjih, da so lahko v realnem času odgovarjali na vprašanja uporabnikov.

Poleg novinarskih objav na številih spletnih medijih se je novica o novem produktu namreč širila tudi po družbenih omrežjih, zlasti na Twitterju, na katerem je bilo objavljenih 42 % vseh vsebin, še vedno pa so imele objave na spletnih medijih največji doseg. Od začetka aprila do danes je skupni doseg samo na spletnih medijih znašal skoraj 19 milijonov.

Podrobnejši pregled jezikov spletnih objav kaže na prevlado angleškega jezika, nato mu sledijo japonski, nemški in španski. Med državami so na vrhu Združene države Amerike, Japonska in Nemčija, sledijo jim Francija, Španija, Švica, Mehika in Italija.

Locations
Z modro barvo so označene države, v katerih je potekala spletna komunikacija o Chipolu.

Poleg znamke Apple, ki je novico o Chipolovem produktu objavila na svojih straneh v angleškem, norveškem, italijanskem, nemškem in drugih jezikih, so novico povzemali svetovno znani mediji, kot so buzzfeed.com, cnn.com, hi-tech.mail.ru, telegraph.co.uk, itmedia.co.jp, appleinsider.com, yahoo.com in drugi. 

Poleg Chipola sta dobili priložnost v Applovi Find My mreži še podjetji Belkin in VanMoof. Pregled komunikacije o njima kaže na največji delež dosega komunikacije o znamki Belkin (73,9 %) sledita mu Chipolo (13,4 %) in VanMoof (12,7 %). Zanimivo je tudi pogledati, na katerih spletnih kanalih sta znamki najbolj prisotni: za razliko od Chipola, ki je svoje aktivnosti usmeril na prisotnost na spletnih medijih, sta znamki bolj aktivni na družbenih omrežjih, in sicer na omrežjih Facebook in YouTube.

Še vedno pa se (pričakovano) zdaleč največ piše o tehnološkem velikanu Applu, ki je svojo globalno Find My mrežo v aprilu odprl za zunanje proizvajalce produktov. Njegov lasten produkt AirTag je bil samo v 1. polovici maja omenjen več kot 221.000-krat, kar je rezultiralo v dosegu v vrednosti več kot 1,5 bilijonov, prevladujejo pa Twitter objave.

Znamke, ki tako kot Chipolo s svojimi produkti ali storitvami poslujejo na globalnem trgu, se pri izvajanju svojih komunikacijskih aktivnosti srečujejo z izzivom globalnega monitoringa spleta in ovrednotenja teh vsebin. Možnost takojšnjega vpogleda v trenutno aktualnost znamke ali konkurenta na katerem koli tržišču je zato ključna za učinkovito in ažurno komuniciranje z novinarji in drugimi avtorji, ki objavljajo vsebine na družbenih omrežjih, kar smo si pogledali na primeru znamke Chipolo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

You May Also Like