V poslovnem svetu vedno obstajajo konkurenti. Po mnenju nekaterih ste izzivalec, drugi se po najboljših močeh trudijo, da vas prehitijo. V nobenem primeru pa se ne boste počutili prijetno, če ne boste seznanjeni s tem, kaj vaša konkurenca počne ali načrtuje.

Googlanje in brskanje po družbenih omrežjih sta načina, s katerima lahko pričnete zbirati podatke o svojih konkurentih. Seznanita vas z njihovimi potezami, vi pa lažje ocenite stopnjo vpletenosti njihovih kupcev.

Toda ročen način zbiranja informacij ima nekaj pomanjkljivosti:

 1. Večina podatkov se nanaša na preteklost in manj na trenutne aktivnosti, v današnjem svetu pa je hitrost odziva na trenutne dejavnosti konkurence ključna.
 2. Zbiranje podatkov je ročno. Veliko časa izgubite za iskanje omemb, medtem ko se prebijate skozi ponavljajoče se informacije.
 3. Ni shranjevanja podatkov. Razviti morate lasten način arhiviranja in analiziranja podatkov, kar vam bo ponovno vzelo dodaten čas. Če se boste tega izziva lotili nesistematično, boste lahko ponavljajočim se nalogam namenili ure ali celo dneve

Alternativa temu je media monitoring, kar pomeni, da vas ta samodejni način odkrivanja relevantnih omemb lahko seznani še isti trenutek, da je relevantna vsebina objavljena na spletu.

Nemudoma bodite seznanjeni o medijskih omembah vašega konkurenta

Splet, ki predstavlja najhitrejši komunikacijski kanal v človeški zgodovini, omogoča novicam, da se v trenutku razširijo. Ni potrebe, da bi čakali na kliping tiskanih medijev, če televizijska oddaja ali časopis objavita pomembno zgodbo o vašem konkurentu. Najpogosteje je novica objavljena na spletu ali družbenih omrežjih v nekaj minutah. Uporabljajte spletni media monitoring za takojšnjo preverbo za vas aktualnega dogajanja na spletu. Na podlagi teh podatkov boste lahko sprejeli boljše odločitve.

Uporabljite pa ga lahko tudi za to, da se komunikaciji pridružite in podelite svoje mnenje o določeni situaciji.

Samodejno zbiranje informacij s spletnih strani in družbenih omrežij

Veliko novic o vaših konkurentih ne  bo privabilo nobene medijske pozornosti, jih bo pa bodo morda omenili konkurenti sami nekje na svojih kanalih.

To lahko vključuje vsebine o novih izdelkih, njihovih nagradnjah, popustih, kampanjah, novih zaposlovanjih, projektih družbene odgovornosti, sodelovanju z drugimi partnerji itd.

S spremljanjem spletne strani konkurenta in njegovih družbenih omrežij boste seznanjeni z njihovimi aktivnostmi. Če spremenijo svoj cenik, lahko temu primerno prilagodite svojega. Izpostavite lahko tudi svoje ugodnosti, visoko kvaliteto ali druge lastnosti. To je ključno, saj je za uspeh pomembno, da se znate ločiti od konkurence, hkrati pa se zavedate, zakaj so se vaše stranke odločile, da zaupajo ravno vam.

Kako uporabljati media monitoring?

 • Prejemajte obvestila v realnem času za novice o poslovanju konkurence, da se boste lahko na ta način hitreje prilagajali njihovim poslovnim potezam.
 • Prejemajte dnevne povzetke o vsebinah, ki jih objavljajo vaši konkurenti, da lahko na podlagi tega razberete morebitne spremembe v njihovi poslovni strategiji.
 • Spremljate, kaj se na spletu objavlja o njih. Na ta način boste tudi imeli vpogled v to, ali vlagajo v nativno oglaševanje in če je njihovo sporočilo dobro sprejeto.

Ste kadarkoli skušali primerjali svoj spletni ugled z ugledom konkurence?

Ta naloga ni enostavna, bistveno pa vam jo lahko olajša spletni media monitoring. Uporabite ga lahko kot del raziskovalne strategije svoje znamke.

 • Zbirajte omembe iz spletnih medijev in družbenih omrežij.
 • Preverite njihov doseg in viralnost.
 • O katerih temah se je najbolj razpravljalo?
 • Določite njihov sentiment.
 • Primerjajte se s konkurenco.

Z uporaba podatkov, ki jih dobite iz analize, boste lahko primerjali vašo uspešnost na spletnih straneh in družbenih omrežjih. Odkrijete lahko, če je občinstvo vaše konkurence bolj aktivno ali če blogerji pogosteje pišejo o njihovih izdelkih kot vaših.

Glede na cilje lahko svoje aktivnosti usmerite v povečanje svoje spletne pojavnosti, pri čemer vam lahko pomagajo npr. spletni vplivneži, osredotočite pa se lahko na aktivnosti, namenjene za komuniciranje z obstoječimi strankami in publiko.

Za uspeh v današnjem svetu morate preprosto spremljati, kaj se dogaja na spletu. Marketinški strokovnjaki opuščajo besedo digitalen, saj postaja samoumevno, da marketinga ni več brez sveta digitalnega, ta pa ima vpliv na dogajanja tudi izven spleta. Pri tem vam  lahko pomaga media monitoring – na hiter in enostaven način.

Comments to: Do analize konkurence z media monitoringom

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.