Se vam je že zgodilo, da ste odkrili nekaj tako preprostega, a neverjetno genialnega ter ob tem pomislili, pa kako se nisem tega spomnil že sam? Produkt, o katerem pišemo danes, spada natanko v ta »aha« moment, mi pa z veseljem dodajamo, da bo postal skupaj z Mediatoolkitom nepremagljivo orožje pri doseganju vseh zastavljenih kazalnikov uspeha oz. v key performance indicators (KPI) spletnih marketinških kampanj.

Databox je platforma, ki omogoča, da znotraj enega samega mesta povežete račune vseh platform, ki jih uporabljate za merjenje spletnih aktivnosti (Google Analytics, Facebook statistika, Hubspot, Mediatoolkit itd.), in sicer na vizualno uporaben način. Tako boste vedno v koraku z vašim spletnim dogajanjem.

Ali ste vedeli, da se na spletu v eni sami minuti pojavi kar 2,5 milijonov Facebook objav, 278.000 novih tvitov, 1.388 blogov, 41.666 fotografij na Instagramu ter več kot 100 ur videov na YouTubu?

Vprašanje pa je, koliko od teh objav omenja prav vaše podjetje. Kdo vse o vas piše? So te omembe pozitivne ali negativne? Lahko celo škodijo ugledu podjetja? Običajno ostanemo ob teh vprašanjih kar nekako praznih rok, saj bi dejansko morali splet opazovati 24 ur na dan, da bi lahko sledili vsemu dogajanju. Prav tako nenehno tavamo v temi, ko skušamo ugotoviti, kaj točno je vplivalo na nenadni porast kupcev – je bil to naš Facebook oglas ali pa mogoče celo tvit zadovoljne stranke, ki ga je delil med svoje prijatelje?

Dejstvo je eno samo – čim bolj celostno razumevanje naših potencialnih kupcev je ključnega pomena za dober prodajni rezultat, in zato je nujno, da vemo, kaj se dogaja z ugledom našega podjetja tudi tam, kjer nimamo neposrednega vpogleda.

In prav s to mislijo je nastal Databox – da lahko preko ene same platforme učinkovito sledimo vsem našim spletnim omembam in te ugotovitve preprosto integriramo v naše marketinške in PR aktivnosti. Databox omogoča tudi izvoz podatkov na vse mobilne naprave in celo v aplikacijo, kot je Slack.

Kako povežem svoj Mediatoolkit račun z Databoxom?

Svoj Mediatoolkit račun lahko povežete z Databox preko avtentikacijske kode (za podrobnejša navodila si oglejte video). Ob uspešni avtentikacija računa se bo na vašem enkranu pojavilo okence imenovano »datacard« z različnimi zavihki, ki beležijo predhodno izbrane metrike. Spremljali boste lahko število spletnih omemb vašega podjetja, ugotovili, kdo o vas najpogosteje govori, katere omembe so imele največji verižni učinek in na katerem delu spleta se vaše ime najpogosteje omenja.

Spletne omembe vašega podjetja

total mentions over time

Zavihek Skupno število omemb (»total mentions«) vam omogoča, da na zelo preprost način spremljate vse morebitne spletne omembe vašega podjetja. Podatke prikazuje glede na izbrano časovno obdobje (v zadnjem tednu, mesecu ali 4 mesecih), tako boste lahko spremljali svoj napredek in opazovali, kdaj je bilo vaše podjetje tudi največkrat omenjeno.

Ni pomembno zgolj to, kdaj se vaše podjetje na spletu omenja, ampak tudi kdo o vas najpogosteje piše. Z zavihkom Pregled vplivnežev (»influencer overview«) boste lahko ugotovili, kdo so vaši glavni vplivneži. Poleg tega pa boste lahko videli, koliko ljudi je te omembe dejansko videlo.

 

Ocenite, katere omembe so imele največji doseg 

top_mentions_reach

 

Zavihek Omembe glede na doseg (»top mentions by reach«) vam bo prihranil ogromno časa pri razpoznavanju omemb, ki so imele največji vpliv na ugled vašega podjetja. Podatki, ki jih Databox z integracijo Mediatoolkita prikazuje, so pridobljeni na podlagi analize tako spletnih omemb, omemb na družbenih omrežjih kot tudi komentarjev z največjim dosegom. Mediatoolkit razporeja omembe na podlagi dejavnikov, kot je pozicija omembe znotraj nekega besedila, odziv uporabnikov ter pogostosti uporabe ključnih besed.

Objave z največjim viralnim učinkom

Mentions by virality

 

Razvrstitev omemb glede viralnost (»top mentions per virality«) vam omogoča, da ne sledite samo spletnim omembam, ampak tudi spremljate njihov doseg. Algoritem Mediatoolkita je naravnan tako, da primerja hitrost deljivosti člankov, tvitov in Facebook objav, ki omenjajo vaše podjetje, z deljivostjo ostalih objav. Databox znotraj tega v realnem času prikazuje 5 omemb z največjim dosegom in odzivom uporabnikov spleta nanje, kar v praksi pomeni, da boste že v nekaj minutah izvedeli, če je nekdo o vas objavil informacijo, ki lahko škodi ugledu vašega podjetja in se nanjo ustrezno odzvali.

 

Odkrite svoj glavni spletni kanal

mentions_by_source
V zavihku Omembe glede na vir (»mentions per source«) boste lahko ves čas spremljali, od kod prihaja največ omemb vašega podjetja, kar vam bo bistveno pripomoglo pri oblikovanju učinkovite marketinške komunikacije. Ali so to res družbena omrežja ali pa mogoče spletni portali?

 

Tudi tokrat lahko zaključimo zapis s pomembnim sporočilom – podatki nam koristijo samo takrat, ko vemo, kako jih čim boljše uporabiti. Stopite v korak s spletnim dogajanjem in spoznajte svoje potencialne kupce.

Obiščite se spletno stran Databoxa, ustvarite svoj brezplaen uporabniški račun in ga integrirajte s svojim v Mediatoolkitu.