Lani sem v okviru nevladnega projekta pripravljala marketinško strategijo. Ena izmed mojih nalog je bila skrb za odnose z javnostmi in pošiljanje izjav novinarjem. Ker je projekt trajal skoraj 5 mesecev, je to pomenilo precej PR aktivnosti. Nekateri partnerji oz. sponzorji projekta so bili velika podjetja v državi, zato sem morala pripravljati tudi mesečna poročila o naših PR aktivnostih. Priznam, da takrat še nisem imela veliko izkušenj in eden izmed največjih izzivov je bil, kako spremljati odzive na moje izjave za javnost.

To lahko sedaj izgleda smešno, ampak moj način dela je bil na začetku takšen: ko sem napisala izjavo za javnost, sem jo poslala novirjem iz moje adreme, nato pa sem googlala, če je kdo objavil vsebino.

“Kaj, če me je kdo napačno citiral?”

“Kaj, če me je kdo uvrstil na seznam najslabših izjav za javnost?”

“Ali kdo komentira projekt na družbenih omrežjih?”

Guglanje po spletu je bil takrat moj edini način spremljanja distribucije izjav za javnost. In bilo ga kar precej.

Kako mi Mediatoolkit pomaga najti izjave za javnost?

Kmalu zatem, ko sem se sprijaznila z dejstvom, da bom veliko časa preživela na Googlu, sem odkrila Mediatoolkit.

Odkritje je bilo podobno magičnemu trenutku, v katerem nastopajo samorogi in mavrice. Pred mojimi očmi se je odprl nov svet.

Naj vam na kratko razložim, kaj je Mediatoolkit.

Je media monitoring orodje, ki spremlja vse spletne omembe podjetja na spletnih medijih in družbenih omrežjih, kot so Facebook, Twitter ali Instagram.

Facebook je bil zame še zlasti zanimiv, saj je spletna platforma z največjo bazo uporabnikov. Najboljša stvar pri Mediatoolkitu pa je ta, da potrebuje manj kot 5 minut, da zasledi novo objavo na spletu. To pomeni, da spremljanje spleta poteka v realnem času.

Kako začeti spremljati izjave za javnost 

Mediatoolkit je zasnovan na prepoznavanju ključnih besed in ko ga začnete uporabljati, najprej določite teme, ki jih želite spremljati. Uporaba je res enostavna.

V mojem primeru začnem spremljati naslove izjav za javnost. Tema, ki me zanima, je torej celoten naslov mojega sporočila. Na ta način me bo Mediatoolkit seznanil vsakič, ko bo omenjena celotna fraza.

Seveda mediji pogosto parafrazirajo naslov, da bi se čim bolj približali svoji ciljni skupini, zato je včasih boljše spremljati ime naročnika, na ste lahko na ta način seznanjeni z vsemi medijskimi omembami:

Zakaj je priprava poročil dosti boljša?

V prvem odstavku sem omenila, da je moje delo zajemalo tudi pripravo poročil za partnerje projekta in sponzorje. Na začetku sem za to potrebovala precej časa in moja poročila so vsebovala tudi nekaj slabih PR metrik. S pomočjo Mediatoolkita so bila moja poročila v trenutku bolj bogata s podatki, kar je bilo povšeči tudi našim partnerjem.

Predstavila sem lahko podatke, kot so:

·      sentiment o projektu

·      skupen doseg

·      skupno število deljenj

·      viralnost objav

·      spletne vire

Pri tovrstni pripravi poročil tako preostane le, da kliknem na ikono za izvoz podatkov. Mediatoolkit mi samodejno pripravi napredno poročilo o dosegu, viralnosti in sentimentu skupaj s podatki o številu omemb, virih, jezikih in številu interakcij na družbenih omrežjih – deljenjih, komentarjih, všečkih in tvitih o vsaki omembi.

To je primer enostavnega poročila. Moj projekt na žalost ni bil o pici. 

Dodatek: razveseljevanje novinarjev

Celoten proces nastavljanje ključnih besed traja manj kot 10 minut, preostali čas pa lahko sedaj namenim ostalim nalogam, ki me čakajo. Samo predstavljajte si, koliko izjav za javnost sem zgrešila na ta način  in se posledično nisem zahvalila novinarjem za njihovo pomoč, ki je bila pro bono. To novinarje vedno razveseli.

S pomočjo teh kratkih korakov lahko sedaj najdem vsako omembo projekta takoj, ko je objavljena na spletu. Poleg tega pa dobim s tem še veliko drugih pomembnih informacij o vsaki omembi.

Mediatoolkit je media monitoring orodje, ki spremlja relevantne omembe vaše znamke na spletnih medijih in družbenih omrežjih v realnem času.

Preizkusite ga brezplačno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

You May Also Like