Z naraščanjem popularnosti vplivnostnega marketinga se povečuje tudi število nejasnosti okoli njegovih pravnih in oglaševalskih določil. Ameriška zvezna trgovinska komisija US Federal Trade Commission (FTC) je zato začela organizirati izobraževanja in posvete na to temo. Laura Petrolinie, vodja kupcev v PR agenciji Spin Sucks, je povzela nekatere osnovne smernice, ki smo jih z njenim dovoljenjem prevedli. Njeno celotno besedilo se nahaja na tej povezavi.

V začetku septembra je FTC razrešila prvi primer proti dvema vplivnežema na družbenih omrežjih, ki svojih vsebin nista označila kot sponzorirane objave. Prav tako je komisija poslala opozorila 21 vplivnežem, ki so jih že obvestili, da nepravilno označujejo svoje vsebine.

Pred nekaj tedni je FTC ponovno objavila svoje odgovore na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o načinih promocije znamk s pomočjo vplivnežev, na Twitterju je tej temi mogoče slediti s pomočjo oznake #Influencer 101. Glavni namen te kampanje je marketingašem in vplivnežem približati informacije o reguliranju sponzorstva.

FTC predpisi #Influencer101

Komunikacija na Twitterju, ki so jo sprožili, je bila polna koristnih informacij in dodatnih pojasnjevanj, v nadaljevanju zato povzemamo nekatere najbolj zanimive za komunikatorje. Informacije se primarno navezujejo na ameriški trg, ker pa živimo v globalnem svetu, bodo te informacije gotovo dobrodošle.

Kako označiti sponzorirano objavo?

Najpogosteje zastavljeno vprašanje o sponzoriranih objavah oz. plačanih vsebinah je, kako te pravilno označiti in katera pravila veljajo za posamezne platforme.

Za tekstovne objave je priporočaljiva uporaba hastagov, kot so #ad #paid #IME_ZNAMKE. Pomembno je, da so te oznake vidne, po možnosti naj bodo navedene na samem začetku objave. Namerno zakrivanje informacije o promociji, ki se zlahka zgubi v gori druge vsebine, ni primerno. Poleg tekstovnega zapisa lahko element promocije pokažete tudi vizualno, pri čemer naj bo tudi to jasno vidno in razumljivo.

FTC smernice za Instagram in Snapchat so bolj kompleksne. Informacija mora biti vidna na sami sliki oz. videu. Prav tako mora biti dobro razvidna in prisotna dovolj časa. V primeru, da pripravljate serijo objav za znamko, je dovolj, da informacijo o promociji prikažete samo na prvi objavi, to pa velja izključno pri formatu objave, pri katerem se pričakuje, da bodo hkrati prikazane vse vsebine.

Laura Petrolinie ugotavlja, da so v njihovi agenciji v skladu s temi smernicami identificirali zgolj 1 odstotek vplivnežev, ki so sponzoriranost vsebin označevali na ta način, kar pomeni, da obstaja še veliko prostora za napredek.

V katerih primerih je omenjeno označevanje potrebno? Kratek neuraden odgovor je VEDNO. Natančnejši odgovori so v nadaljevanju.

Delam za znamko, nisem pa plačan za konkretno objavo.

Če objavljate zgodbo o znamki, morate jasno nakazati povezavo z njo, ne glede na to, ali ste za neko konkretno objavo plačani ali ne. Sledilci morajo biti seznanjeni s to informacijo.

Moram kot ambasador znamke posebej slediti predpisom FTC-ja?

Tudi poznani ambasadorji znamke morajo označiti svojo povezavo z znamko. Uradno pravilo je, da ambasador znamke ne potrebuje izrecno označevati vsebin, če je večina njegovih sledilcev seznanjena z njegovim sodelovanjem z znamko. Žal je to res težko dokazati. Če ste pripravljeni kontaktirati vse svoje sledilce in preveriti, če so seznanjeni z vašim odnosom do znamke, promocije ne potrebujete posebej označevati. Če želite v nasprotnem primeru svoj čas nameniti drugim aktivnostim, bo enostavno, da promocijo enostavno označite.

Sem ameriški vplivnež in veliko potujem. Katerim predpisom FTC-ja o promoviranju moram slediti?

V mednarodnih primerih bodite vedno pozorni na to, katera publika vas spremlja. Če je vaša publika ameriška, morate slediti ameriških zakonom. Neameriški vplivneži, ki vplivajo na ameriške potrošnike ali se ukvarjajo z izdelki, ki so na dostopni na ameriškem tržišču, morajo prav tako sledili predpisom FTC-ja.

Če sem od znamke dobil vstopnice za dogodek, o katerem bom napisal osebna stališča, moram tudi označiti sponzorirano vsebino?

Vse, kar pišete o znamki, lahko vpliva na način zaznavanja te znamke, zato mora biti ustrezno označeno. Če želite na drugi strani pisati o neokusnih vzorcih dekoracije na dogodku ali nečem povsem nepovezanim z znamko, navezave na sponzorirano vsebino ne potrebujete dodajati. Sami presodite, kako vplivna je vaša objava in kako je povezana z znamko.

Je oznaka promocije potrebna tudi v primeru, ko delim nagradno igro druge znamke?

Da. Kadar znamka sponzorira natečaj, morate to označiti. Če sledilci domnevajo, da vplivnež sam sponzorira nagradno igro oz. v zameno ne dobiva nič, vsebina ni ustrezno označena. Ne predpostavljajte, da so sledilci s tem, ko delite proizvode znamke, hkrati tudi seznanjeni, da je ta znamka sponzor ali organizator nagradne igre. Če povzamemo: kadar govorimo o določilih FTC-ja, ne predpostavljajte ničesar.

Kaj je s promo oznakami na družbenih omrežjih?

Vgrajene promocijske možnosti, kot je YouTube napis “this includes paid promotion” ali “paid” oznaka na Facebooku, niso dovolj, zato morate vsebini dodati podatek o sponzorirani vsebini.

Za več informacij si lahko pogledate infografiko na tej povezavi, spremljajte FTC na Twitterju.

Do you like Brigita Žvikart's articles? Follow on social!
Comments to: Najnovejša pravila za vplivneže na družbenih omrežjih

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.