Ta mesec najbolj uspešen športnik, biatlonec Jakov Fak, ki je dosegel srebrno olimpijsko kolajno, je trenutno tudi pričakovano najbolj pogosto omenjen slovenski zimski športnik na spletu.

Po njegovi najavi odstopa od kandidature za zastavonošo so se mu na koncu januarja v bran postavili številni ljubitelji športa. Vsul se je plaz negativnih kritik do nestrpnosti in uničujočih komentarjev, ki so botrovali k njegovemu umiku, odziv javnosti pa je zabeležilo tudi Mediatoolkitovo samodejno prepoznavanje sentimenta z občutno prevlado negativnih komentarjev.

V zadnjih 30 dneh se je o Jakovem Faku v primerjavi z ostalimi slovenskimi zimskimi športniki pisalo največ. Natančneje, v tem obdobju smo z Mediatoolkitom zabeležili več kot 6.700 omemb njegovega imena, o katerem so pisali tako spletni mediji, vplivneži in drugi uporabniki spleta.

Drugo mesto po pogostosti pojavnosti je zasedel Peter Prevc, ostali pa so ostajali izenačeni v ozadju.

Po osvojitvi medalje je na spletu 15. februarja pričakovano ponovno završalo, tokrat še bolj intenzivno kot mesec poprej.  Števec aktualnosti za ta mesec se je ustavil pri skoraj 4000 omembah, kanal z največjim deležem omemb je bil družbeno omrežje Twitter.

Kljub temu pa je kanal z največjim dosegom družbeno omrežje Facebook, sledijo mu spletni mediji, Twitter se nahaja šele na tretjem mestu. Skupni doseg, torej ocenjeno število ljudi, ki je prebralo vsebine o Faku, je do tega trenutka preseglo 10,8 milijonov. S tem je Jakov tudi prehitel Petra Prevca, ki bil je v tej zimski sezoni večinoma na prvem mestu po pogostosti pojavljanja na spletu.

Tudi januarska komunikacija o Fakovem odstopu od kandidature za nošenje slovenske zastave je imela med 23. in 31. januarjem največ tvitov. Takrat je največji doseg zabeležilo družbeno omrežje Facebook, v tem obdobju je bila vrednost skupnega dosega dobre 4 milijone.

Ta mesec se o Faku največkrat piše v Sloveniji, sledijo vsebine v angleškem, hrvaškem in nemškem jeziku. Na spodnjem zemljevidu sveta so države, v katerih se piše o Faku, obarvane z modro barvo. Kljub majhnosti in posledično majceni modri oznaki bistveno prednjači Slovenija z do tega trenutka 2359 omembami.

Pojavnost športnikov lahko primerjamo s pojavnostjo globalnih znamk, za katere želimo biti seznanjeni, ko postaja komunikacija o njih aktualna ali krizna. Podjetja, ki sodelujejo s športniki, zanima, kakšne komunikacije so ti deležni v javnosti in kakšne uspehe dosegajo na tekmovanjih. S spremljanjem celostne spletne komunikacije, ki jo omogočajo napredna media monitoring orodja, je tovrstna slika bolj jasna in osnova za ostale analize pojavnosti.

Comments to: Pojavnost športnikov na spletu – primer srebrnega olimpijca Faka

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.