Peter Prevc je znova dokazal, da je športnik vrhunskega kova, ko je to sredo na 64. novoletni turneji osvojil zlatega orla. Da so za najboljšega skakalca te zime navijali številni gledalci tako v Sloveniji kot v tujini, dokazuje veliko njegovih spremljevalcev ne samo pred televizijskimi ekrani, ampak tudi na spletu. Mediji in družabna omrežja so bila te dni tako rekoč zasuta z omembami Prevca in njegovega neverjetnega uspeha. Vpogled z Mediatoolkitom nam je omogočil dostop do številnih podrobnosti.

Veliki finale novoletne nemško-avstrijske turneje je bil viden tudi na spletu. V sredo, 6. januarja, je bil dosežen vrhunec spletnih omemb. Teh je bilo več kot 2000, kar je več kot seštevek vseh omemb na dneve turneje pred velikim finalom.

Prevc_graf1

Podrobnejši pogled v sredino dogajanje kaže, da je število omemb med 18. in 19. uro iz minute v minuto strmo naraščalo, svoj vrhunec pa doseglo ob 19. uri, kar je potrdila tudi raziskava AGB Nielsen Media Research, opravljena na panelnem vzorcu 450-ih gospodinjstev. Ne preseneča tudi podatek, objavljen na multimedijskem portalu MMC, da naj bi zmagoslavni trenutek na TV Slovenija spremljalo več kot 700.000 gledalcev. Prevčev zmagovalni skok naj bi spremljalo kar 36,6 odstotka oziroma 718.200 posameznikov, starih več kot štiri leta.

Prevc_graf2

Kako pa je Prevčev uspeh odmeval na spletu? Slovenskih spletnih omemb je bilo samo od začetka tega leta do današnjega dne več kot 1700, skupaj z ostalimi jeziki pa več kot 4420. Večino so predstavljali zapisi na spletnih straneh medijev, veselje ob zmagoslavju pa so na Facebooku delili številni slovenski športniki, kot so Jakov Fak, Tina Maze, NK Maribor, kot tudi predsednik države ali ansambel Modrijani, katerih objave so bile v zgornjem delu lestvice po dosegu, seveda pa so svoje prispevali Prevčevi navijači. Že mimobežen pregled Facebook zapisov tistega dne kaže na dejstvo, da je bil glavna tema spletnih pogovorov ravno uspeh 23-letnega šampiona iz Dolenje vasi.

Prevc_graf3

O Prevčevi zmagi so pisali tudi številni tuji mediji, kot so poljski Eurosport.onet, nemški Süddeutsche Zeitung  in Spiegel. Slednji je Prevca označil kot letečega knjižnega molja, ki se le nerad izpostavlja javnosti in o katerem imajo (nemški) mediji bolj skope informacije. Slovenska javnost pa je v vrhuncu svojega navijanja tako rekoč posvojila novo besedo »prevcanje«, ki se je razširila zlasti na družabnih omrežjih. Ker je začelo besedo posvajati vedno več ljudi, je bilo njenih omemb največ v četrtek, 7. januarja, in sicer 28.

Prevc_graf4

Za konec še navezava na dogajanje v slovenski Planici: lansko leto je bila finalna serija smučarskih poletov najbolj gledan športen prenos v Sloveniji, ki smo ga prav tako analizirali z Mediatoolkitom. V nedeljo, 22. marca, je bil dosežen rekord z zabeleženimi 2742. spletnimi omembami tako doma kot v tujini, zato se nadejamo, da bo letošnje spremljanje Planice presenetilo z novimi rekordi – tako na prizorišču kot na spletu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.