Znano ime iz britanskih arhitekturnih krogov, Hugh Pearman, je leta 2008 svojo kolumno v reviji Design Week zaključil z mislijo: “Truly, the bicycle is the most influential piece of product design ever.” Gotovo bi se z vplivnostjo kolesa in posledično kolesarjenja strinjali tudi organizatorji prireditev Goni Pony, Maraton Franja in dirke Po Sloveniji, ki so v tem mesecu uspeli privabiti kolesarske navdušence iz Slovenije in tujine. Kako vplivni pa so bili dogodki na spletu in v svetu?chart (10)

 

  1. Goni Pony: zmagovalec Instagrama

Začetek junija se je pričel s 3. vzponom 922 ljubiteljic in ljubiteljev legendarnega Ponyja na prelaz Vršič. O simpatičnem druženju na kolesu je bilo največ omemb na dan dogodka, torej 3. junija, in sicer 259. Med 23. majem in 23. junijem je bilo skupaj omemb 673, od tega je bila večina na Instagramu (48 odstotkov).   

  1. Maraton Franja: največ omemb na spletnih medijih

Med 9. in 11. junijem se je zvrstil 36. Maraton Franja, ki je svoj vrhunec na spletu dosegel ravno zadnji dan dogajanja, in sicer 203 omembe. Največji delež omemb je bilo na spletnih medijih (40 odstotkov), o Franju je pisalo skupaj 387 različnih spletnih medijev in avtorjev na družabnih omrežjih. Skupno število omemb je bilo 897 (med 1. 4. in 16. 6.). 

  1. Dirka Po Sloveniji: zmagovalec na Twitterju

Med 15. in 18. junijem je potekala 24. dirka Po Sloveniji, kjer se je na 4 etapah pomerilo 19 ekip,  med drugim sestavljenih iz zmagovalcev etap na Tour de France ali Giro d’Italia. V času dirke je bilo spletnih omemb kar 3197, med 21. majem in 21. junijem 4354 omemb. Najpogosteje je bila dirka omenjena na Twitterju, ta delež je predstavljal 51 odstotkov vseh omemb.

Ja, in?

 

mt_majiceVeliko marketingarjev se pri pogledu na zgornje povzetke zamisli in ima še vedno pomisleke pri njihovem podrobnejšem pregledu. Zakaj in kako jih  uporabiti, da bodo postali konkreten pokazatelj uspeha?

Prvi korak je nedvomno ta, da imamo o dogodku/znamki zbrane vse vsebine, ki se nanašajo nanj. To pomeni, da pri ocenjevanju upoštevamo tako lastne kot pridobljene medije.  

Koliko ljudi omenja moje podjetje izven mojega dosega (komenatarji na drugih straneh, v svojih tvitih, v fotografijah na Instagramu,…)?

Ne gre namreč zanemariti zlasti komunikacije na družabnih omrežjih, ki se ni začela ali ni potekala na strani organizatorja oz. ni vsebovala tagiranega profila. Šele potem, ko imamo o dogodku zbrano vso komunikacijo, se lahko lotimo njenega vrednotenja in natančnejše analize

O Tour of Slovenia je tako pisalo kar 1798 različnih spletnih medijev in avtorjev na družabnih omrežjih, kar priča na pestro dogajanje o dogodku na številnih koncih spleta.

Zanimiv komentar o uspehu dirke je slovenskim medijem podal njen direktor Bojan Fink: »Na vseh straneh, digitalnih komunikacijah in objavah v medijih so nam objave narasle za 10- do 15-krat. Predvsem nas veseli, da so to večinoma ljudje iz tujine, ki jih zanima dirka po Sloveniji. To se pravi, da je projekt dosegel svoj namen«.

Pri postavljanju ključnih dejavnikov uspeha (KPI) se moramo najprej vprašati, kateri je naš glavni cilj in kakšno reakcijo želimo od našega občinstva. To je lahko deljenje videa o Sloveniji, ki pomaga pri njeni promociji, lahko je to sodelovanje z vplivnežem, ki nam bo pomagal do podvojenega dosega naših vsebin.

Vrednotenje uspešnosti komunikacije na družabnih omrežjih ni zgolj pregled najbolj všečnih vsebinah, so pa te lahko dober pokazatelj, katere vsebine privabijo zanimanje občinstva.

Foto: Red Bull Content Pool

Več o napačnih metrikah merjenja si preberite tukaj.

 

Comments to: Slovensko kolesarstvo na spletu in v svetu

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.