Pri delu z vplivneži se marsikaterim marketingarjem zatakne, ker nimajo dobre strategije ali niso pomislili na zagate, s katerimi bi se na svoji poti lahko srečali. Seveda, nekatere napake so manj, druge bolj usodne, stanejo nas lahko veliko časa oz. denarja, zato se je nekaterim dobro ogniti v velikem loku. Zbrali smo štiri, ki jih morda počnete tudi vi.

  1. Nimate jasne strategije

Največja napaka, ki jo lahko počnete v vplivnostnem marketingu, je ta, da ne veste, kaj želite pri sodelovanju z vplivneži doseči.

Je to povišanje prodaje? Povečano prepoznavanje znamke? Ali pa želite zgolj preveriti, ali vplivnostmi marketing deluje v vašem primeru? Če vplivnež ustvarja izjemno všečno vsebino, je to pomembno, če ste pravzaprav želeli prodajati izdelek?

  1. Izberete vplivneža namesto njegovih sledilcev

Iskanje vplivnežev je težek izziv sam po sebi, če pa želite biti pri tem uspešni, je lahko izziv še težji. Večina naredi napako pri izbiri vplivneža, ki je priljubljen na določenem področju, pri tem pa odmisli njegovo publiko.

Predstavljajte si, da imate podjetje, ki izdeluje sijajno vrtno pohištvo. Gary Vaynerchuck gotovo ni pravi vplivnež za vas, saj so njegovi sledilci večinoma marketingarji, ki iščejo nasvete iz področja družbenih omrežij in podjetništva. Morda bi nekatere izmed sledilcev zanimali vaši izdelki, gotovo pa ne pa večine izmed njih. Garyju bi lahko plačali precej denarja, željenega uspeha pa ne bi bilo od nikoder (čeprav bi najverjetneje vaš predlog sodelovanja zavrnil že na začetku, saj je njegov fokus namenjen njegovi lastni znamki – več o tem v 4. točki). Smiselno je torej, da svojo pozornost namenite tistim vplivnežem, ki imajo velik delež sledilcev, ki so vaša ciljna skupina.

Če vas zanimajo načini, s katerimi lahko analizirate profile sledilcev vplivnežev, si lahko prenesete e-knjigo s seznamom več kot 100 orodij, ki vam pomagajo pri delu v marketingu in vplivnežih.

  1. Osredotočate se na število sledilcev namesto na njihovo stopnjo vpletenosti (engagement)

S pomočjo različnih orodij za avtomatizacijo marketinga, ki so danes na voljo, so nekateri vplivneži zgradili svojo občinstvo predvsem s samodejnim spremljanjem, deljenjem in všečkanjem vsebin sledilcev, ne da bi z njimi dejansko komunicirali. Nekateri so si kupili tudi lažne sledilce.

Na srečo lahko z orodji, kot sta Twitteraudit ali Fameaudit, preverimo delež lažnih sledilcev, zanimivo pa je tudi pogledati odzive sledilcev na vsebino. Če ima vplivnež veliko spam komentarjev ali če je stopnja njihove vpletenosti nižja, kot bi jo želeli za sledilce svoje blagovne znamke, verjetno ta vplivnež za vas ne bo primeren.

V pomoč nekaj statističniih podatkov: Uporabniki z 10 ali več milijoni sledilcev imajo 1,6 % stopnjo vpletenosti. Uporabniki s 1000 sledilci imajo 8 % stopnjo vpletenosti.

Višje je torej število sledilcev, nižja je stopnja vpletenosti. Če imajo vplivneži (brez lažnih sledilcev) visoko stopnjo vpletenosti, bolj si želite sodelovati z njimi.

  1. Zahtevate popoln nadzor nad vsebino

Preden se lotite sodelovanja z vplivnežem, morate razmisliti o pogojih sodelovanja. Želi vplivnež ustvarjati vsebino sam ali boste njegovo delo strogo nadzirali in mu pripravljali vsebino?

Pravi vplivneži cenijo svoje občinstvo, poskušajo razvijati svoj slog in jim ni povšeči, če brand managerji ustvarjajo vsebino namesto njih oz. jim jo v celoti narekujejo. Razumeti morate, da je pristnost vašega vplivneža lahko za vašo znamko samo dobrodošla. Tudi zaradi tega, ker se lahko ostali v vaši ekipi posvetite drugim nalogam. Kljub temu pa preverjajte, ali je vsebina skladna z vašimi usmeritvami.

Katere so po vašem mnenju najbolj ključne napake pri sodelovanju z vplivneži?

Do you like Brigita Žvikart's articles? Follow on social!
Comments to: 4 napake, do katerih prihaja pri vplivnostnem marketingu

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

Newsletter