Pred kratkim smo pri Mediatoolkitu pripravili obsežen seznam 100 orodij za vplivnostni marketing. Od naših naročnikov smo namreč dobivali veliko vprašanj o tem, kako najti vplivneže in na kakšne načine lahko pri tem pomaga Mediatoolkit.

Večina znamk uporablja social listening orodja zgolj za spremljanje marketinških kampanj in morebitnih negativnih zapisov o njihovem podjetju na družbenih omrežjih.

Social listening orodja pa lahko uporabite še za marsikaj drugega, saj so njihovi pajki zaradi pregledovanja spleta podobni Googlu. Obiskujejo spletne strani in vas seznanjajo, ko zasledijo besedo ali hashtag, ki vas zanima.

Pri Mediatoolkitu spremljamo več kot 100 milijonov spletnih strani v realnem času – to pomeni tako zapise na Instagramu, Twitterju, blogih iz vsega sveta, spletne medije, Facebook strani, forume in množico drugih spletnih virov. Če vpišete ime svojega podjetja, Mediatoolkit dobesedno obišče 100 milijonov različnih URL-jev, da lahko dobite obvestilo na svoj pametni telefon ali e-naslov.

Večina ostane pri tem obsegu uporabe. Obstajajo pa še načini, s katerimi lahko vpogled v spletne komunikacije še poglobite:

  • Najdite vplivneže, ki omenjajo vašo znamko

Ko vas Maja s 300 sledilci na Twitterju omeni v svojem tvitu, boste morda najprej pomislili, da lahko to vsebino ignirirate, ker Maja ni znana osebnost. Morda tvit res ni pomemben, toda radovednost ni odveč: morda gre za blogerko s širokim občinstvom, ki pa na Twitterju nima velikega števila sledilcev. Enako velja za vse ostale uporabnike spleta, ki vas omenjajo: preverite njihovo ozadje in ali pogosto pišejo o temah, ki so povezane z vašo znamko ali industrijo.

Nekateri ljudje lahko vaš izdelek priporočajo na specializiranem forumu in s tem ne boste seznanjeni, če ne boste uporabljali social listening orodja. V Mediatoolkitu je na voljo več dashboardov s pregledom vplivnežev na družbenih omrežjih in spletnih straneh, ki so vašo znamko omenjali v zadnjih treh mesecih.

  • Najdite vplivneže, ki omenjajo vašo konkurenco

Prav tako bi morali pazljivo spremljati svojo konkurenco. Ne samo, da imate s spremljanjem družbenih omrežij informacijo o njenih načrtih, vpogled imate tudi v zapise, ki jih o njih objavljajo drugi. Med tem so lahko tudi vplivneži, s katerimi sodelujejo.

Medtem ko z njimi ne želite sodelovati, ker že delajo za vašo konkurenco, lahko veliko uporabnikov spleta deli svoja mnenja o izdelkih ali omenja njihovo konkurenco, da bi bili opaženi. To lahko obrnete sebi v prid. Veliko lepotnih blogerjev na primer sodeluje z eno znamko, odprti pa so tudi za sodelovanje z drugimi znamkami.

  • Najdite vplivneže, ki omenjajo vašo industrijo

Naša ciljna skupina (marketingaši in PR strokovnjaki) pogosteje pišejo o industriji kot o media monitoring orodjih. Kljub temu pa pišejo o svojih izzivih, s katerimi se srečujejo pri meritvah marketinških kampanj ali družbenih omrežjih – to pa so vse teme, ki so povezane z našo znamko.

Zaradi tega spremljamo veliko tem – npr. Besed kot so #PRfail,  #PRmeasurement ali “influencer marketing”.  

public relations hashtag

Veliko vplivnežev se obnaša podobno v kateri koli drugi industriji. Če prodajate sončna očala, morda vaš naslednji vplivnež ne bo pisal o tem izdelku, ampak o sorodnih, npr. o kopalkah?

Razmislite, katere besedne zveze se nanašajo na vaš izdelek in jih morda uporabljajo vplivneži. Če potrebujete praktične nasvete, kako jih najti, preberite tale blog.

Ste novi v svetu vplivnostnega marketinga in bi se želeli dobro seznaniti z njegovimi možnimi načini uporabe? Prenesite si naš seznam 100 orodij, s katerimi si lahko pomagate pri iskanju, izbiri in sodelovanju z vplivneži.

Comments to: Uporabljate social listening orodja za iskanje vplivnežev? Ker bi jih morali.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.